Bułki cynamonowe z ciasta drożdżowego: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się robić pyszne bułeczki cynamonowe z ciasta drożdżowego

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, pojemnik na ciasto, wałek do ciasta, blacha do pieczenia, sito, trzepaczka, łyżka stołowa, szczotka kuchenna.

Składniki

mąka Stos 3,5-4.
suche drożdże 2 łyżeczki
cukier 6 art. l.
Sól 1 łyżeczka
woda 1,5 stosu.
olej roślinny 100 ml
cynamon 1 opakowanie.
jajko 1 szt.

Gotowanie krok po kroku

  • Przesiej trzy szklanki mąki pszennej do osobnej głębokiej miski. Dodaj do niego wszystkie suche składniki: dwie łyżeczki suszonych drożdży, dwie łyżki cukru pudru, jedną łyżeczkę soli. Weź łyżkę stołową i wymieszaj składniki, aby były równomiernie rozłożone w mące. Tutaj również należy wlać wanilię na czubek łyżeczki.

    Aby zrobić bułki, przygotuj składniki

  • Do zmieszanych suchych składników wlej 100 ml oleju roślinnego, a zaraz po oleju półtorej szklanki ciepłej wody. Woda powinna być zbliżona do gorącej temperatury. Najpierw ugniatamy łyżką stołową, a gdy staje się to trudne, kładziemy ciasto na stole, a następnie ugniatamy rękami.

    Wymieszaj składniki, aby zrobić bułki

  • Jeśli ciasto dalej klei się do dłoni, dodaj kolejne pół szklanki mąki, wyrabiaj na gładko, aż stanie się miękkie, elastyczne, nie przykleja się do dłoni. Wkładamy go do głębokiego pojemnika, przykrywamy czystym ręcznikiem, kładziemy w ciepłe miejsce na półtorej godziny, aby wypłynął, urósł dwa do trzech razy. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, kładziemy na stole i mieszamy, aby usunąć nadmiar powietrza.

    Aby zrobić bułki, zagnieść ciasto

  • Z ciasta formujemy kulę, dzielimy ją na cztery części, aby wygodniej było rozwałkować. Ponownie miażdżymy każdą z części do kształtu kuli, zostawiamy jedną, a trzy ponownie umieszczamy w misce. Przykryj ręcznikiem, aby nie wyschły.

    Pokrój ciasto na bułki

  • Resztę najpierw ugniatamy rękami na stole, aby nadmiar powietrza zniknął, a następnie rozwałkowujemy wałkiem w okrągłą lub prostokątną warstwę o grubości trzech milimetrów.

    Rozwałkuj ciasto na bułki

  • W osobnej misce wymieszaj 4 łyżki cukru i torebkę cynamonu. To będzie mieszanka do nadzienia bułek. Cienką warstwę posypać mieszanką cynamonu i cukru, obficie, aby bułeczki były słodkie i pachniały cynamonem.

    Aby zrobić bułeczki, posyp ciasto cukrem

  • Teraz toczymy bułkę z posypanej warstwy, dostaniemy długą kiełbasę. Tę kiełbasę kroimy na małe bułeczki o długości 4-5 cm, szczypiemy każdą z jednej strony, formujemy bułkę w kształcie róży. Blachę do pieczenia przykrywamy papierem spożywczym lub smarujemy olejem roślinnym. Bułeczki rozkładamy w odległości 5-7 cm od siebie.

    Bułki cynamonowe z ciasta drożdżowego: przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • W małym pojemniku ubij jajko, posmaruj wierzch bułek mieszanką jajek za pomocą pędzla kuchennego, umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 15-20 minut. Wypieka się je bardzo szybko: jak tylko zobaczymy, że nabrały złotego koloru, od razu je wyjmujemy i możemy podawać do stołu.

    drożdżowe bułeczki cynamonowe

  • Zamiast cynamonu można użyć innych dodatków, bułeczki można posmarować masłem i posypać cukrem.

    Przepis

    Ten film zawiera szczegółowy opis procesu tworzenia pysznych bułeczek cynamonowych. Poznaj produkty potrzebne do wypieku, zobacz jak prawidłowo zagnieść ciasto, uformować wyroby piekarnicze.

    Drodzy czytelnicy, podzielcie się wrażeniami po zrobieniu bujnych bułeczek, których przepis opisano w artykule. Powiedz nam, czy członkowie twojej rodziny lubili bułki na herbatę? Co dodałeś lub zmieniłeś podczas gotowania? Jak wpłynęło to na smak i wygląd wypieków?

    Inne przepisy na bułki

    Bułeczki z ciasta drożdżowego

    Bułeczki z ciasta francuskiego

    Bułeczki z ciasta drożdżowego

    Bułeczki z Rodzynkami

    Jak gotować bułki

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author