Bułki hamburgerowe krok po kroku 🍔 przepis ze zdjęciem

Najsmaczniejsze sezamowe bułeczki burgerowe 🍔

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, waga kuchenna i inne przybory miarowe, drobne sitko, kilka głębokich misek różnej wielkości, blacha do pieczenia, folia spożywcza, papier do pieczenia, szczoteczka silikonowa.

Składniki

składniki proporcje
mleko 160 ml
woda butelkowana 100 ml
cukier granulowany 10 gramów
suche drożdże 6 gramów
sól morska lub kuchenna 6 gramów
masło 30 gramów
Mąka pszenna 350-400g
sezam 15-20g
żółtko kurczaka 1 szt.

Gotowanie krok po kroku

Zróbmy ciasto

W jednym pojemniku mieszamy 150 ml mleka i 100 ml wody butelkowanej, po czym podgrzewamy je na małym ogniu do 35-38 °C. W ciepłym płynie dodaj 10 g cukru i 6 g suchych drożdży. Mieszankę dobrze wymieszaj, a następnie pozostaw w ciepłym miejscu na 10 minut.

Przygotowanie bułek do hamburgerów

ugniatanie ciasta

  • W misce do wyrabiania ciasta przesiej 350 g mąki pszennej, zawsze najwyższej jakości. Dodaj tam 6 g soli i wszystko dobrze wymieszaj. Zrób mały dołek na środku mąki, a następnie wlej do niego ciasto.

    Przygotuj składniki na bułki

  • Czystymi rękami wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy ciasto zbierze się w jedną grudkę, dodaj do niego 30 g wstępnie zmiękczonego masła. Ugniataj ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk i zacznie pozostawać w tyle za powierzchnią roboczą. Wskazane jest, aby nie dodawać więcej mąki, wtedy bułeczki okażą się przewiewne i delikatne. Wyrabianie ciasta zajmuje średnio 10-13 minut.

    Aby zrobić bułki, zagnieść ciasto

  • Gotowe ciasto zbieramy w okrągłą kulkę, a następnie wkładamy do głębokiej miski, uprzednio nasmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego. Przykryj miskę folią spożywczą i wyślij do kuchenki mikrofalowej. Tam stawiamy szklankę wypełnioną gorącą wodą. Zamykamy drzwi urządzenia i czekamy 30-35 minut, aż ciasto się podwoi.

    Wyciągnij ciasto na bułki

  • Lekko posmaruj powierzchnię roboczą olejem roślinnym, a następnie rozprowadź na niej ciasto. Rozciągnij ciasto w różnych kierunkach czystymi rękami, tworząc z niego zgrabny prostokąt. Składamy prostokąt kilka razy, w wyniku czego powstaje kwadrat równoboczny.

    Przygotuj ciasto na bułki

  • Powstały kwadrat ciasta zwracamy do miski, ponownie przykrywamy folią spożywczą i wysyłamy do kuchenki mikrofalowej na kolejne 30 minut.

    Aby przygotować bułki, odłóż ciasto na odległość

  • Pieczemy bułki

  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na dokładnie sześć identycznych części, z których każdą zwijamy w zgrabną kulkę. Uformowane półfabrykaty przykryj folią spożywczą i pozostaw w tej formie na co najmniej 10 minut.

    Aby przygotować bułki, przygotuj wykroje

  • Blachę przykrywamy papierem do pieczenia, który z kolei lekko smarujemy masłem lub olejem słonecznikowym. Bierzemy jedną kulkę, miażdżymy ją i ponownie formujemy okrągłą bułkę. Umieść produkt na blasze do pieczenia. To samo robimy z resztą półfabrykatów. Ułożone półfabrykaty są lekko dociskane ręcznie, tworząc rodzaj spłaszczonego ciasta. Przykryj bułki folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40-50 minut.

    Aby przygotować bułeczki, przygotuj blachę do pieczenia

  • Oddzielnie ubij jedno żółtko kurczaka, a następnie dodaj do niego 10 ml mleka. Wymieszaj składniki i posmaruj każdą bułkę miksturą. Następnie obficie posyp każdy produkt nasionami sezamu.

    Aby zrobić bułeczki, posmaruj ciasto jajkiem

  • Bułki wysyłamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Piecz hamburgery przez 15-20 minut. Połóż gotowe produkty na ruszcie i pozwól im całkowicie ostygnąć.

    bułki do hamburgerów gotowe

  • Przepis

    Po zapoznaniu się z prezentowanymi, szybko wymyślisz prosty sposób na zrobienie przewiewnych, apetycznych bułek do hamburgerów.

    W ten prosty sposób możesz samodzielnie zrobić przewiewne, delikatne bułeczki do hamburgerów. Koniecznie napisz w komentarzach, co myślisz o smaku pieczywa wypiekanego według opisanej powyżej metody. Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author