Bułki z makiem: przepis krok po kroku ze zdjęciami 🍩

Jak nauczyć się gotować pyszne bułeczki makowe

Sprzęt i przybory kuchenne:  miska głęboka – 2 szt., blender, rondel, sitko, drobna tarka, łyżka, widelec, nóż, miarka, wałek do ciasta, kubek, talerz, szczotka, folia spożywcza, pergamin, blacha do pieczenia, kuchenka mikrofalowa , piekarnik.

Składniki

MAK 200 gramów
Cukier 450 gramów
mleko 100 ml
Cytrynowy 1 szt.
Mąka 550 – 600g
Suche drożdże 7 gramów
Sól 1 łyżeczka
Jajka 3 szt.
Masło 75 gramów
Woda 10 ml

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie do napełniania

  • Wlej 200 g maku do głębokiej miski. Dodaj do niego 150 g cukru. Zmiel wszystko blenderem. Jeśli nie ma blendera, zmiel w młynku do kawy lub zmiel w makitrze lub przepuść przez maszynkę do mięsa 2 razy.

    Przygotuj składniki na bułeczki z makiem

  • Wlej 100 ml mleka do rondla. Rozpalamy średni ogień. Zmieloną mieszankę maku z cukrem wlej do mleka. Mieszamy. Doprowadzić do wrzenia i na umiarkowanym ogniu, cały czas mieszając, gotować przez 5 – 7 minut, aż zgęstnieje i uzyska się lepkie nadzienie.

    Aby zrobić bułeczki makowe, zagotuj składniki

  • Jeśli chcesz, możesz dodać skórkę z jednej cytryny, ale tylko jej górną część, bez białej warstwy, ponieważ daje goryczkę. Po schłodzeniu nadzienie okazało się gęste i błyszczące.

    Aby zrobić bułeczki makowe, wymieszaj składniki na nadzienie

  • Przygotowanie ciasta

  • Rondel stawiamy na małym ogniu, wlewamy do niego 250 ml mleka. W misce przesiej 0,5 kg mąki. Do mąki dodaj 7 g (torebka) szybko działających suchych drożdży. Zwróć uwagę, że na woreczku było napisane: „dodaj bezpośrednio do mąki”. Przesiej przez sito 2 łyżki. l. cukier i 1 łyżeczka. Sól. Wymieszaj wszystkie suche składniki razem, aż będą gładkie.

    Aby zrobić bułeczki makowe, przesiej mąkę

  • W osobnym pojemniku rozbij 2 jajka, ubij je. Do jajek dodać prawie gorące mleko. Wlać małymi porcjami i szybko ubić, aby jajka się nie zwinęły. Jajka z lodówki obniżą temperaturę mleka i cała mieszanka stanie się letnia. Tylko to, czego potrzebujesz. Ponieważ drożdże nie tolerują niczego gorącego obok.

    Aby zrobić bułeczki makowe, przygotuj płynne składniki

  • Wlej mieszankę mleka do mąki. Wszystko miksujemy.

    Aby zrobić bułeczki makowe, do mąki dodaj jajka i masło

  • Rozpuść 75 g masła w kuchence mikrofalowej. Wlewamy go do przyszłego ciasta. Wszystko ponownie wymieszaj. Na tym etapie możesz dodać 50 g mąki. Przekonaj się o konsystencji. Ostateczna konsystencja ciasta nie powinna przyklejać się do rąk. Rozkładamy go na stole, dalej ugniatamy rękami. Wyrabiaj ciasto przez co najmniej 10 sekund, aby zobaczyć, czy musisz dodać mąkę. Pamiętaj, nie ma nic gorszego niż ciasto w bułkach zatkanych mąką.

    Aby zrobić bułeczki makowe, zagnieść ciasto

  • Wyrabiaj ciasto przez 2-3 minuty, aby było przyjemne w dotyku, nie kleiło się do rąk. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj folią spożywczą. W folii wykonujemy kilka nakłuć, aby był dostęp powietrza. Kładziemy w ciepłym miejscu lub zostawiamy na powierzchni, jeśli jest Ci ciepło, lub owijamy kocem. Po 15 minutach ciasto lekko wyrośnie, połóż je na stole i lekko zagnieść.

    Aby przygotować bułeczki z makiem, wyrośnij ciasto

  • Gotowanie bułek

  • Podziel nożem na 2 części. Ponownie kładziemy jeden pod filmem i kontynuujemy pracę z drugim. Jeśli zrobiłeś wszystko dobrze, nie będziesz potrzebować mąki do sproszkowania.

    Aby zrobić bułeczki makowe, pokrój ciasto

  • Ciasto rozwałkować na cienką warstwę. Im cieńsza warstwa, tym więcej warstw będzie w bułce. Wystarczy rozwinąć prostokątną warstwę o wymiarach 30 * 20.

    Aby zrobić bułeczki makowe, rozwałkuj ciasto

  • Posmaruj go roztopionym masłem, aby sok z nadzienia nie wsiąkał w ciasto, a nadzienie nie pozostało suche.

    Aby zrobić bułeczki makowe, posmaruj ciasto

  • Nadzienie rozprowadzamy na warstwie ciasta. Krawędzie zostawiamy puste, ok. 1 cm każdy, a jedną dłuższą pozostawiamy 2-3 cm niewypełnioną. Rozłóż farsz równomiernie.

    Aby przygotować bułeczki z makiem, na ciasto wyłożyć nadzienie

  • Zwilż wodą pustą krawędź, gdzie zostało 2 cm, aby uzyskać lepsze wiązanie. I od tej krawędzi zaczynamy zawijać się w rolkę. Ostrym nożem pokrój bułkę na pół, a następnie każdą połówkę na 3 kolejne części. Dostajesz duże bułeczki. Jeśli chcesz mniejsze, pokrój na więcej kawałków. Przełóż pokrojone bułeczki na blachę wyłożoną pergaminem.

    Aby przygotować bułeczki makowe, przygotuj blachę do pieczenia

  • Odkładamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do garowania. Ubij 1 jajko w misce. Nasmaruj powierzchnię rolek pędzlem. To nada im koloru i blasku. Nie zapomnij też nasmarować boków.

    Aby przygotować bułeczki makowe, posmaruj puste miejsca jajkiem

  • Bułeczki wysyłamy do nagrzanego już piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 25 minut.

    Bułeczki makowe: przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • Przepis

    Tutaj możesz zobaczyć, jak gotować pyszne bułeczki makowe. Zobaczysz, jak ciasto powinno pasować, jak nadzienie jest zmielone, jak powstają bułeczki.

    Zgodnie z tym przepisem uzyskano pyszne, miękkie, przewiewne bułeczki, w których jest dużo maku. Ciasto nasączone masłem wcale nie było suche.

    Ciągle tu jesteś? Biegnij szybko, aby kupić mak i zacząć gotować bułki. Czekamy na Wasze opinie na temat bułek. Mamy nadzieję, że przepis Ci się spodoba.

    Inne przepisy na bułki

    Lukier do bułek

    Cynamonowe bułki

    Serca z cukrem

    Cynamonowe bułki

    Bułeczki z twarogiem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author