Burgery: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne hamburgery

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • wagi kuchenne;
  • zlewka;
  • miska;
  • sito;
  • termometr kuchenny;
  • mikser;
  • multicooker;
  • nóż;
  • film spożywczy;
  • wałek do ciasta;
  • forma do gotowania;
  • piekarnik.

Składniki

Produkt Ilość
Mąka 0,55 kg
jajko 1 szt.
Drożdże na żywo 25 gramów
Cukier 50g
mleko 280 ml
Mleko w proszku lub śmietana 30 gramów
Sól 8 gramów
Masło 200 gramów
Dżem lub pasta czekoladowa 200 gramów
Cukier puder do dekoracji

Gotowanie krok po kroku

  • Do miski przesiej 0,55 kg mąki.

    Przesiej mąkę do miski.

  • Dodaj 30 g mleka w proszku lub śmietanki. Ten składnik jest opcjonalny, jeśli go brakuje, nic nie trzeba wymieniać. Daje po prostu specjalną delikatną nutę zapachową.

    Do mąki dodaj mleko w proszku.

  • Wlej 50 g cukru. Dodajemy również cukier waniliowy w ilości 10 g.

    Dodajemy również cukier i cukier waniliowy.

  • Wlej 280 ml ciepłego mleka, jego temperatura powinna wynosić 38-40ºС.

    Dodaj mleko do suchych składników.

  • Następnie posmaruj 25 g żywych drożdży. Jeśli dostępne są suche drożdże, weź 11-12 g.

    Dodaj żywe drożdże.

  • Ciasto zagnieść trochę mikserem do ciasta lub ręcznie, aby mąka wchłonęła mleko.

    Zagniatamy ciasto.

  • Dodaj 8 g soli.

    Do połowy ugotowanego ciasta posolić.

  • Rozbij jajko na masę.

    Do ciasta wprowadzamy również jajko.

  • Rozsmarowujemy 100 g masła – powinno być miękkie, dlatego należy je odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki.

    Dodaj zmiękczone masło.

  • Zagnieść elastyczne i miękkie ciasto, nie powinno przyklejać się do dłoni. Jeśli zrobi to maszyna, zajmie to 10-12 minut przy średniej prędkości, ciasto pozostanie w tyle za ściankami miski.

    Zagnieść ciasto, które nie powinno przyklejać się do rąk.

  • Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski (wskazane jest posmarowanie ścian olejem roślinnym). Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło, zajmie to do 2 godzin. Możesz użyć multicookera – w trybie „Multipovar” w 30ºС. Ciasto może wyrosnąć w ciągu godziny – trzeba to okresowo sprawdzać.

    To ciasto bardzo dobrze rośnie.

  • Wyrośnięte ciasto, odwracając miskę, połóż na stole i lekko zmiażdż.

    Ubij wyrośnięte ciasto.

  • Ciasto dzielimy na 12 równych części (waga każdej to ok. 90 g).

    Ciasto dzielimy na 12 części.

  • Rzucamy kulkami. Pozostaw je na 10 minut, przykryte folią.

    Każdy kawałek ciasta uformuj w kulkę.

  • Rozwałkuj kulki w owalne ciasta.

    Każdą kulkę zroluj wałkiem w długie ciasto.

  • Na każde ciasto nakładamy pasek nadzienia w środku – może to być dżem, pasta czekoladowa lub coś innego do wyboru. To zajmie około 200 g nadzienia.

    Umieść nadzienie na środku ciasta.

  • Ciasto składamy wzdłuż na pół i szczypiemy wzdłuż krawędzi (aby nadzienie nie wyciekło).

    Ciasto z nadzieniem złożyć na pół.

  • Przekręcamy rolkę – okazuje się, że róża.

    Po uszczypnięciu krawędzi przekręcamy długi tort w rulon i otrzymujemy różę.

  • Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem i umieść w nim róże w pewnej odległości od siebie. Przykrywamy folią i pozostawiamy do garowania w ciepłym miejscu – w pobliżu piekarnika lub kaloryfera – na 30-40 minut.

    Połóż powstałe bułeczki na natłuszczonej blasze do pieczenia.

  • Widocznie wyrośnięte bułeczki można posmarować mlekiem (jeśli planujemy posypać je cukrem pudrem po upieczeniu) lub mieszanym jajkiem.

    Przed wysłaniem do piekarnika bułeczki można posmarować mlekiem.

  • Rozgrzej piekarnik do 180ºС, ustaw formę i piecz około pół godziny. Jak tylko się zrumienią, możesz je wyjąć.

    Bułeczki z nadzieniem piecze się około pół godziny.

  • W razie potrzeby gotowe róże można posmarować masłem na wierzchu. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

    Gotowe produkty można również posypać cukrem pudrem.

  • Przepis

    Autorka przepisu przedstawia wszystkie etapy tworzenia ciasta drożdżowego, tworzenia bułeczek różanych z nadzieniem i pieczenia.

    Drogie Gospodynie, podzielcie się swoim doświadczeniem w pieczeniu pysznych bułeczek z bogatego ciasta drożdżowego z nadzieniem. Opowiedz nam o swoich sekretach wysokiej jakości wypieków, o tym, jakie nadzienia wolisz w takich produktach.

    Inne przepisy na bułki

    Bułeczki z mlekiem

    francuskie bułeczki

    Zwykłe bułeczki

    Bułeczki z twarogiem

    Jak gotować bułki

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author