Cały przepis na kurczaka

Gotowanie całego kurczaka w piekarniku: upiecz tylko tuszkę i połącz z ziemniakami, farszem

W pieczonym kurczaku wszystko jest idealne: wygląd, smak i sytość. Można go gotować i podawać tak, jak jest – efektowna tusza ze złotą skórką. I możesz uzupełnić różnymi dodatkami, które są umieszczane albo na blasze do pieczenia, co pozwala upiec w tym samym czasie, co mięso. Lub w tuszy, wtedy dostajesz bardzo satysfakcjonującego całego kurczaka w piekarniku z farszem. I nie musisz się martwić o dodatkowy dodatek do stołu.

Kilka sekretów pysznego dania

Spodziewając się dużej firmy na wakacje, nie powinieneś kupować większego kurczaka. To może sprawić ci niemiłe niespodzianki. Po pierwsze, duży rozmiar wyróżnia starego ptaka, ma twarde mięso. Po drugie, będzie nadmiernie tłusty, a to zwiększy i tak już dobrą zawartość kalorii w naczyniu. Po trzecie, nie będzie można go równomiernie ugotować: podczas gdy niektóre części osiągną gotowość, inne (na przykład skrzydła) po prostu się wypalą.

Zapamiętaj więc sekrety dania, które sprawi, że Twój przepis na kurczaka w piekarniku będzie całkowicie bezbłędny!

  • Właściwa tusza – ważąca 1,5 kg. To właśnie ma młody kurczak z delikatnym, umiarkowanie tłustym mięsem. Pieczy się równomiernie i ma bogaty smak.
  • Czas gotowania średniej wielkości tuszy wynosi 1,5 godziny. Ale przed wyłączeniem piekarnika należy sprawdzić gotowość! Nakłuć wykałaczką w najbardziej mięsistej części uda. Jeśli sok jest klarowny, możesz zdjąć patelnię. Nie sprawdzaj gotowości na mostku – dochodzi do „kondycji” szybciej niż uda.
  • Gdy kurczak się gotuje, nie zapomnij podlać go sokiem. Dzięki temu upiecze się bardziej równomiernie, a jego najbardziej „cienkie” części nie wyschną. Jeśli wylejesz sok na tuszę kilka razy 40 minut przed końcem pieczenia, skórka okaże się jaśniejsza, bardziej chrupiąca.
  • Dobra temperatura pieczenia to 180°. Będzie wyższy – mięso wyschnie.
  • Wybierz odpowiednie przybory. Najbardziej równomierne prażenie zapewnia żeliwną formę. Szklana pozwala na idealne duszenie mięsa, więc cały kurczak w piekarniku z ziemniakami się w tym uda. Na metalowej blasze do pieczenia można upiec tylko tuszę bez przystawki, ponieważ wszystko, co znajdzie się wzdłuż krawędzi kurczaka, spłonie.
  • Najbardziej soczysty kurczak gotuje się w rękawie. W nim jest szybciej gotowany na parze i gotowany. Mięso w folii jest trochę bardziej suche, ale nie mniej delikatne. Chrupiącą skórkę można uzyskać tylko przy otwartym pieczeniu.

Technika przygotowania produktów do dekoracji zależy od miejsca ich umieszczenia. Surowe umieszcza się pod tuszą. Ziemniaki, cebula i inne składniki ugotują się dzięki tłuszczowi spływającemu z kurczaka. Półprodukty lub w pełni przygotowane są umieszczane wewnątrz tuszy. Surowe nadzienie nie upiecze się.

Klasyczny przepis

Papryka, bazylia, czosnek dobrze komponują się z mięsem drobiowym. Wszystkie te przyprawy wykorzystujemy w naszym przepisie na całego kurczaka w piekarniku, aby uzyskać bogaty smak i aromat. Nic zbędnego i świetny wynik jak na zdjęciu!

Cały pieczony kurczak
Będziesz potrzebować:

  • cały kurczak – 1 tusza;
  • czosnek – 4 ząbki;
  • papryka i bazylia – po 1 łyżeczce;
  • sól i czarny pieprz;
  • Oliwa z oliwek.

Gotowanie

  • Przygotuj tuszę: spłucz, osusz.
  • Z oliwy z oliwek, czosnku, bazylii i papryki zrobić marynatę. Dodaj sól i pieprz.
  • Smaruj kurczaka częścią powstałej marynaty wewnątrz, na zewnątrz. Pozostaw na godzinę.
  • Ponownie posmaruj marynatą i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  • Sprawdź gotowość kurczaka po 1,5 godziny.
  • Nie spiesz się, aby natychmiast podać danie do stołu. Aby soki równomiernie rozłożyły się w mięsie należy odstawić je na zewnątrz piekarnika na około 10 min.Pieczone w rękawie, folii lub pod przykryciem nie należy otwierać.

    Obfite przepisy na święta

    Przygotowanie pięknego i delikatnego kurczaka lub kurczaka nie jest trudne. Ale w przypadku dużej firmy trzeba też zadbać o przystawkę. Pieczenie razem z mięsem nadaje warzywom, a nawet zbożom bardziej wyrazisty smak niż oddzielne gotowanie. Spróbuj więc jak upiec całego kurczaka w piekarniku z ziemniakami lub z pysznym farszem z ryżu i grzybów.

    Z ziemniakami

    Ulubione i obfite ziemniaki wszystkich są oczywiście wysokokaloryczne. Ale w święta jest niezmiennie obecny na naszym stole. A wybierając między zwykłymi tłuczonymi ziemniakami a pieczonym w mięsie sokiem z kurczaka, nie można nie preferować tego drugiego.

    Kurczak z ziemniakami na drewnianej desce
    Będziesz potrzebować:

    • kurczak – 1 tusza;
    • ziemniaki – 1 kg;
    • majonez – 200 g;
    • czosnek – 6 ząbków;
    • zielenie – 1 pęczek;
    • sól pieprz.

    Gotowanie

  • Tak przygotowaną tuszkę z kurczaka natrzeć solą i pieprzem.
  • Z majonezu i czosnku zrobić marynatę, obtoczyć mięso. Marynować 3 godziny w lodówce.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie kółka.
  • Wyłożyć ziemniaki na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia, posolić i popieprzyć, posypać ziołami i skropić olejem.
  • Połóż kurczaka na grządce ziemniaczanej. Umieść w nagrzanym piekarniku.
  • Sprawdź gotowość po 1,5 godziny.
  • Z grzybami i ryżem

    W takim przypadku gotujemy w piekarniku całego faszerowanego kurczaka, który zawsze wygląda ciekawiej i smakuje oryginalnie niż oddzielnie gotowane składniki.

    Faszerowany kurczak na talerzu
    Będziesz potrzebować:

    • kurczak – 1 tusza;
    • grzyby (pieczarki lub boczniaki) – 200 g;
    • ryż (długoziarnisty) – 100 g;
    • cebula – 150 g;
    • papryka – 1 łyżka. łyżka;
    • sól i pieprz.

    Gotowanie

  • Wymieszaj przyprawy i sól z olejem roślinnym.
  • Natrzyj kurczaka mieszanką. Dzięki papryce uzyska piękną czerwonawą skórkę. Marynować 3 godziny w lodówce.
  • Posiekaj cebulę i pieczarki.
  • Ryż zalać szklanką wody, posolić, gotować do połowy.
  • Cebulę podsmażyć, wyjąć z patelni.
  • Pieczarki usmażyć, sól, pieprz, wymieszać z cebulą. Dodaj ryż.
  • Nadziewać kurczaka farszem, mocno dokręcać skórę.
  • Pieczemy w rękawie lub szczelnie przykryte folią przez 1 godzinę.
  • Zdejmij folię (odetnij rękaw) i piecz przez 20 minut.
  • Dzięki pieczeniu w rękawie lub folii farsz nasączony sokiem z kurczaka staje się bardzo smaczny, a mięso miękkie i delikatne.

    Teraz wiesz, jak upiec całego kurczaka w piekarniku z ziemniakami i nadzieniem ryżowo-grzybowym. I subtelności gotowania klasycznej tuszy ze złotą skórką. Zachwyć swoich bliskich tymi daniami!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author