Carpaccio z buraków krok po kroku przepis ze zdjęciem

Carpaccio z buraków - oryginalny przepis

Sprzęt i przybory kuchenne: rondel z pokrywką, deska do krojenia, ostry nóż kuchenny lub krajalnica, krajalnica, nóż do sera, miarka, waga kuchenna.

Składniki

Nazwa Ilość
Średni czerwony burak 2 szt.
Czosnek 2-3 goździki
ser parmezan 20 gramów
Sok cytrynowy 1 łyżeczka
Suszone zioła bazylii 1 szczypta
Oliwa z oliwek 40 ml
Woda pitna 2-3 litry

Gotowanie krok po kroku

  • W rondelku z 2-3 litrami zimnej wody włóż 2 umyte średnie korzenie buraka ćwikłowego. Zagotuj wodę na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do średniego, gotuj buraki przez 40-45 minut pod pokrywką. Odcedź wrzącą wodę, dodaj zimną wodę do warzyw. Gotuj buraki do miękkości (20-25 minut). Podczas gotowania wrząca woda powinna przykryć warzywa 5 cm powyżej. Dokładny czas gotowania zależy od odmiany buraków. Ugotowane buraki przechowuj w lodówce.

    Gotuj buraki, aż będą ugotowane.

  • Usuń skórki z ugotowanych warzyw. Buraki pokrój w bardzo cienkie (przezroczyste) kółka za pomocą krajalnicy lub bardzo ostrego noża. Warunkiem przepisu jest bardzo cienki plasterek warzyw.

    Ugotowane warzywa myjemy i kroimy w jak najcieńsze kółka.

  • Ułóż plastry ładnie na półmisku. Cienkie kółeczka buraków można zwinąć w kanaliki lub płatki, tworząc z nich piękną kompozycję.

    Pięknie ułóż plastry buraków na talerzu do serwowania.

  • W głębokiej misce wymieszaj 40 ml oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę soku z cytryny i 1 szczyptę suchej bazylii. Dobrze wymieszaj opatrunek. Za pomocą prasy do czosnku lub drobnej tarki zmiel 2-3 ząbki czosnku. Dodaj pastę czosnkową do dressingu, dobrze wymieszaj. Zamiast bazylii możesz użyć dowolnego innego zioła, które lubisz.

    Przygotowanie dressingu carpaccio.

  • Dokładnie skropić aromatycznym dressingiem plastry buraków ułożone na półmisku.

    Zalej buraki aromatycznym dressingiem.

  • Zetrzyj 20 gramów parmezanu na drobnej tarce. Posyp carpaccio. Danie można udekorować nie tartym serem, ale cienkimi plasterkami, pokrojonymi na krajalnicę lub nóż do sera. Zamiast parmezanu można wziąć chevre, sery burrata, które również dobrze współgrają ze smakiem buraków.

    Carpaccio z buraków posyp parmezanem.

  • Często przy serwowaniu carpaccio danie ozdobione jest sałatą lodową, rukolą, rukwią wodną, ​​liśćmi cykorii i innymi odmianami sałat. Klasyczne carpaccio w jego ojczyźnie (Hiszpania) przygotowywane jest z serem mascarpone, kozim serem, octem balsamicznym, ziołami i przyprawami. Do kompozycji przekąski możesz dodać sosny i orzechy włoskie, cytrusy, awokado, świeże warzywa: ogórki, pomidory, paprykę i inne produkty.

    Przepis

    Prosty i zrozumiały przepis na gotowanie carpaccio z buraków. Zobacz, jak wprawny szef kuchni przygotowuje tę oryginalną i lekką przekąskę.

    Teraz wiesz również, jak ugotować lekkie danie dla smakoszy z najzwyklejszego warzywa.
    A jakie sałatki na bazie gotowanych czerwonych buraków gotujesz? Z wdzięcznością przeczytamy Twój sprawdzony przepis w komentarzach do artykułu.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author