Chaczapuri z twarogiem i serem krok po kroku 🍕 przepis ze zdjęciem

Chaczapuri z twarogiem i serem - bardzo, bardzo smacznie

Sprzęt AGD:  kuchenka gazowa lub elektryczna, waga kuchenna.
Sprzęt kuchenny:

  • miska na ciasto;
  • miska do farszu;
  • sito;
  • drobna tarka;
  • łyżka;
  • zlewka;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • wałek do ciasta;
  • patelnia z pokrywką;
  • Łopatka;
  • talerz na gotowe chaczapuri.

Składniki

Mąka 250-300g
Kefir 3,2% tłuszczu 120 ml
Śmietana 20% tłuszczu 180 gramów
Masło 100 gramów
Cukier 3 gramy
Sól 1,5 grama
Soda 1,5 grama
Twarożek 15% tłuszczu 200 gramów
twardy ser 200 gramów
świeże warzywa mały pakiet
Sól i mielony czarny pieprz smak

Gotowanie krok po kroku

Przygotujmy najpierw ciasto

  • Do głębokiej miski wlej 120 ml kefiru i 120 g kwaśnej śmietany. Dodać 3 g cukru i 1,5 g soli, wlać 80 g roztopionego i ostudzonego masła. Dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednorodnej masy.

    Gotowanie chaczapuri z twarogiem i serem

  • Stopniowo dodawać 250-300 g przesianej mąki, po wymieszaniu z nią 1,5 g sody. Zagnieść miękkie i lekko lepkie ciasto.

    Aby przygotować chaczapuri z twarogiem i serem, przygotuj składniki

  • Pozostaw ciasto na 15-20 minut w temperaturze pokojowej, w tym czasie osiągnie pożądany stan.

    Aby przygotować chaczapuri z twarogiem i serem, zagnieść ciasto

  • Gdy ciasto czeka, przygotuj nadzienie

  • Zmiel przez sito do głębokiej miski 200 g twarogu. Jeśli nie ma sitka, można po prostu dobrze zagnieść twarożek widelcem.

    Do przygotowania chaczapuri z twarogiem i serem przygotuj nadzienie

  • Zetrzyj 200 g twardego sera na drobnej tarce i dodaj do startego twarogu.

    Aby przygotować chaczapuri z twarogiem i serem, zetrzyj ser

  • Do nadzienia wsypać 60 g śmietany, trochę soli i pieprzu. Drobno posiekaj świeże zioła, dodaj je do miski z resztą nadzienia. Dobrze wymieszaj składniki na mniej lub bardziej jednorodną masę. Skosztuj nadzienia, w razie potrzeby dodaj sól i ponownie wymieszaj.

    Aby przygotować chaczapuri z twarogiem i serem, wymieszaj składniki na nadzienie

  • Teraz zaślepiamy chaczapuri

  • Kawałek ciasta podzielić na 4 części, każdą z nich zaokrąglić. Zwiń jedną część w cienką okrągłą warstwę o grubości 2-3 milimetrów, nie więcej.

    Aby przygotować chaczapuri z twarogiem i serem, ciasto podzielić

  • Umieść jedną czwartą nadzienia na środku powstałej warstwy. Podnieś końce ciasta i połącz. Staraj się nie zostawiać powietrza w przyszłym chaczapuri.

    Aby przygotować chaczapuri z twarogiem i serem, połóż nadzienie na cieście

  • Spłaszcz chaczapuri w ciasto o grubości około 1 centymetra za pomocą wałka do ciasta.

    Aby przygotować chaczapuri z twarogiem i serem, rozwałkuj ciasto

  • Włóż chaczapuri na rozgrzaną suchą patelnię, przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu, aż spód się zrumieni. Następnie odwróć i usmaż w ten sam sposób pod pokrywką po stronie łuku.

    Aby przygotować chaczapuri z twarogiem i serem, usmaż tortillę

  • Gotowe chaczapuri połóż na talerzu i posmaruj 20 g roztopionego masła. Powtórz dla pozostałego ciasta i nadzienia.

    chaczapuri z twarogiem i serem gotowe

  • Danie gotowe, smacznego!

    Przepis

    Ten film wyraźnie pokazuje proces przygotowania chaczapuri z twarogiem i serem. Zobaczysz, jak przygotować ciasto i nadzienie, jak uformować i spłaszczyć ciasto. Zobacz, jak chaczapuri powinno się zarumienić na patelni, aż będzie w pełni ugotowane.

    Chaczapuri to tradycyjne gruzińskie danie na chleb z serem. Dziś każda gospodyni domowa może ugotować takie pyszności w swojej kuchni. Zgodnie z powyższą recepturą uzyskuje się bardzo smaczne bułki. Delikatne ciasto i pachnące, soczyste, lepkie nadzienie pozostawią obojętnym niewiele osób. A co najważniejsze, przygotowanie takiego dania jest naprawdę proste.

    Podobał Ci się chaczapuri z serem i twarogiem przygotowany według powyższego przepisu? Wszystko się udało? Może znasz inne przepisy na ten serowy chleb? Inna wersja testu czy samo wypełnienie? Podziel się swoją wiedzą i wrażeniami w komentarzach!

    Inne przepisy chaczapuri

    Adjarian Chaczapuri

    Chaczapuri z serem

    leniwy chaczapuri

    Chaczapuri z serem

    gruzińskie chaczapuri

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author