Chaczapuri z twarogiem według przepisu krok po kroku z zdjęcie

Pyszne chaczapuri z twarogiem - smażyć na patelni

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, patelnia, wałek do ciasta, miska głęboka, trzepaczka, folia spożywcza, sitko, talerz do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Mąka pszenna 320 gramów
Kefir 2,5% 1 stos
Soda 0,5 łyżeczki
Sól 0,5 łyżeczki
Twaróg 5 – 9% 250 – 300 g
koperek 3 – 4 gałęzie
Masło 50g

Gotowanie krok po kroku

  • Przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą i blatem roboczym. Najpierw zagniatajmy ciasto. Aby to zrobić, wlej 1 szklankę ciepłego kefiru do głębokiej miski, dodaj 0,5 łyżeczki. sól i 0,5 łyżeczki. soda, wymieszać trzepaczką.

    Dodaj sól i sodę do kefiru.

  • Przesiej 320 g mąki pszennej, aby wzbogacić ją tlenem. Częściowo dodać go do kefiru i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą lub włożyć do torebki i odstawić na 20 minut. Stanie się bardziej przewiewny i miękki.

    Ciasto zagnieść, włożyć do torebki przygotowując nadzienie.

  • Gdy ciasto odpoczywa, zrobimy nadzienie do chaczapuri. Twaróg rozprowadzamy w misce, nie powinien być bardzo suchy. Jeśli wydaje Ci się, że twarożek jest suchy, dodaj kilka łyżek kwaśnej śmietany. Ale nadzienie też nie powinno być zbyt mokre. Zamiast twarogu możesz użyć dowolnego marynowanego sera, eksperymentuj.

    Włóż twarożek do miski.

  • Drobno posiekaj koperek i dodaj do twarogu. Możesz posolić nadzienie do smaku. Do nadzienia można również dodać dowolne przyprawy, czosnek, inne zioła, wszystko zależy od preferencji.

    Dodaj posiekany koperek do twarogu.

  • Ciasto podzielić na 4 równe części. Aby to zrobić, możesz użyć wagi kuchennej, aby każdy kawałek wyszedł tak samo.

    Ciasto dzielimy na 4 części.

  • Weź kawałek ciasta i zwiń go w cienkie ciasto.

    Każdą część ciasta rozwałkować na ciasto.

  • Umieść farsz na środku. Im więcej nadzień, tym smaczniejszy będzie chaczapuri.

    Połóż kulkę nadzienia na środku ciasta.

  • Ciasto zbieramy do torby i dobrze szczypiemy.

    Ciasto zbieramy wokół nadzienia w formie torebki.

  • Następnie dociskamy i za pomocą rąk lub wałka do ciasta robimy ciasto o grubości 1 – 1,5 cm W ten sposób tworzymy wszystkie chaczapuri. Jeśli brzegi nie zostaną odpowiednio ściśnięte, podczas pieczenia z nadzienia mogą wyciekać soki, które mogą się przypalić.

    Dociskamy obrabiany przedmiot ręką i lekko go rozwijamy wałkiem do ciasta.

  • Ciasto układamy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, przykrywamy pokrywką i pieczemy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Następnie odwróć na drugą stronę i nie przykrywając już pokrywką, piecz jeszcze przez 2-3 minuty. Khachapuri powinno być pokryte jasnobrązowymi plamami ze wszystkich stron.

    Chaczapuri z twarogiem smażymy na dobrze rozgrzanej, ale suchej patelni.

  • Gotowe chaczapuri kładziemy na talerzu i smarujemy masłem ze wszystkich stron. Daje wspaniały kremowy smak i zmiękczy powstałą skórkę.

    Gotowy produkt jest zwykle smarowany kawałkiem masła.

  • Układamy chaczapuri w stos, jeden na drugim. Wskazane jest przykrycie gotowego chaczapuri pokrywką lub folią, aby nie ostygły. Zapraszamy wszystkich do stołu i spróbowania najsmaczniejszego dania. Najsmaczniejsze chaczapuri je się na ciepło, ale następnego dnia też są dobre, wystarczy trochę podgrzać. Smacznego!

    Chaczapuri z twarogiem są bardzo smaczne.

  • Przepis

    Takie chaczapuri można przygotować nie tylko z twarogiem. Do nadzienia można również dodać ser. jak pokazano w . spójrz, może ta opcja pieczenia też Ci się spodoba.

    Jeśli podobało Ci się chaczapuri z twarogiem, chcesz podzielić się swoją opcją gotowania, masz jakieś dodatki, życzenia, to koniecznie zostaw swoją opinię w komentarzach poniżej. Przygotuj pyszne wypieki, które wszyscy pokochają!

    Inne przepisy chaczapuri

    Chaczapuri z serem

    leniwy chaczapuri

    Chaczapuri imereckie

    Adjarian Chaczapuri

    leniwy chaczapuri

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author