
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, patelnia, wałek do ciasta, miska głęboka, trzepaczka, folia spożywcza, sitko, talerz do serwowania.
Składniki
Produkt | Ilość |
Mąka pszenna | 320 gramów |
Kefir 2,5% | 1 stos |
Soda | 0,5 łyżeczki |
Sól | 0,5 łyżeczki |
Twaróg 5 – 9% | 250 – 300 g |
koperek | 3 – 4 gałęzie |
Masło | 50g |
Gotowanie krok po kroku
Przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą i blatem roboczym. Najpierw zagniatajmy ciasto. Aby to zrobić, wlej 1 szklankę ciepłego kefiru do głębokiej miski, dodaj 0,5 łyżeczki. sól i 0,5 łyżeczki. soda, wymieszać trzepaczką. 
Przesiej 320 g mąki pszennej, aby wzbogacić ją tlenem. Częściowo dodać go do kefiru i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą lub włożyć do torebki i odstawić na 20 minut. Stanie się bardziej przewiewny i miękki. 
Gdy ciasto odpoczywa, zrobimy nadzienie do chaczapuri. Twaróg rozprowadzamy w misce, nie powinien być bardzo suchy. Jeśli wydaje Ci się, że twarożek jest suchy, dodaj kilka łyżek kwaśnej śmietany. Ale nadzienie też nie powinno być zbyt mokre. Zamiast twarogu możesz użyć dowolnego marynowanego sera, eksperymentuj. 
Drobno posiekaj koperek i dodaj do twarogu. Możesz posolić nadzienie do smaku. Do nadzienia można również dodać dowolne przyprawy, czosnek, inne zioła, wszystko zależy od preferencji. 
Ciasto podzielić na 4 równe części. Aby to zrobić, możesz użyć wagi kuchennej, aby każdy kawałek wyszedł tak samo. 
Weź kawałek ciasta i zwiń go w cienkie ciasto. 
Umieść farsz na środku. Im więcej nadzień, tym smaczniejszy będzie chaczapuri. 
Ciasto zbieramy do torby i dobrze szczypiemy. 
Następnie dociskamy i za pomocą rąk lub wałka do ciasta robimy ciasto o grubości 1 – 1,5 cm W ten sposób tworzymy wszystkie chaczapuri. Jeśli brzegi nie zostaną odpowiednio ściśnięte, podczas pieczenia z nadzienia mogą wyciekać soki, które mogą się przypalić. 
Ciasto układamy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, przykrywamy pokrywką i pieczemy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Następnie odwróć na drugą stronę i nie przykrywając już pokrywką, piecz jeszcze przez 2-3 minuty. Khachapuri powinno być pokryte jasnobrązowymi plamami ze wszystkich stron. 
Gotowe chaczapuri kładziemy na talerzu i smarujemy masłem ze wszystkich stron. Daje wspaniały kremowy smak i zmiękczy powstałą skórkę. 
Układamy chaczapuri w stos, jeden na drugim. Wskazane jest przykrycie gotowego chaczapuri pokrywką lub folią, aby nie ostygły. Zapraszamy wszystkich do stołu i spróbowania najsmaczniejszego dania. Najsmaczniejsze chaczapuri je się na ciepło, ale następnego dnia też są dobre, wystarczy trochę podgrzać. Smacznego! 
Przepis
Takie chaczapuri można przygotować nie tylko z twarogiem. Do nadzienia można również dodać ser. jak pokazano w . spójrz, może ta opcja pieczenia też Ci się spodoba.
Jeśli podobało Ci się chaczapuri z twarogiem, chcesz podzielić się swoją opcją gotowania, masz jakieś dodatki, życzenia, to koniecznie zostaw swoją opinię w komentarzach poniżej. Przygotuj pyszne wypieki, które wszyscy pokochają!
Inne przepisy chaczapuri
Chaczapuri z serem
leniwy chaczapuri
Chaczapuri imereckie
Adjarian Chaczapuri
leniwy chaczapuri
Miłego czytania!