Charlotte z bananami i jabłkami przepis w piekarniku

Charlotte z bananami w powolnej kuchence jak gotować krok po kroku, zdjęcie

Jeśli kochasz egzotyczne owoce, ten przepis na bananową Charlotte jest zdecydowanie dla Ciebie. Przyjrzymy się opcjom, w których banany zagrają pierwsze skrzypce, a gdzie po prostu zagrają trochę razem z jabłkami. Oczywiście można poeksperymentować i dodać do ciasta np. skórkę z cytryny, wanilię.

Lubisz niestandardowe rozwiązania? Do ciasta dodać 100 gramów kakao i wlać gotową Charlotte z polewą czekoladową (czekoladę topi się w rondelku z mlekiem (4 łyżki) i kawałkiem masła).

przepis na banana

Teraz dowiemy się, jak gotować Charlotte z bananami w piekarniku (jak na zdjęciu), a także w wolnej kuchence i – dla najbardziej „szybkich” gospodyń domowych – w kuchence mikrofalowej.

do piekarnika

Charlotte z jabłkami w piekarniku
Będziesz potrzebować:

  • banany – 4 sztuki;
  • jajka – 5 sztuk;
  • mąka – 1,5 szklanki;
  • cukier – 1,5 szklanki.

Gotowanie krok po kroku

  • Ubij cukier jajkami trzepaczką lub mikserem – mieszanina powinna „podnieść się” dwa razy (jest to minimum).
  • Dodaj mąkę, kontynuuj ubijanie. Ciasto będzie lekko płynne.
  • Formę posmarować olejem / masłem (do bułki tartej można jeszcze dodać niewielką ilość kaszy manny lub mąki).
  • Wlej jedną trzecią ciasta do pojemnika. Wrzuć połowę pokrojonego owocu. Dolej kolejną 1/3 ciasta, dodaj resztę nadzienia owocowego i ponownie zalej ciasto.
  • Formę wstawiamy do piekarnika (180°C) i pieczemy, aż ciasto się zrumieni.
  • Jeśli chcesz jak najszybciej zorganizować herbatę, nie możesz się obejść bez pomocy kuchenki mikrofalowej. Specjalne naczynie posmaruj olejem, wylej część przygotowanego ciasta, połóż na nim pokrojone w kostkę banany, a następnie pozostałe ciasto. Piec z maksymalną mocą przez 7 minut.

    Do multicookera

    Przepis na Charlotte z bananami w powolnej kuchence jest również bardzo prosty i z pewnością pokochają go ci, którzy wolą to przydatne urządzenie kuchenne od zwykłego piekarnika.

    Charlotte z bananami w powolnej kuchence
    Będziesz potrzebować:

    • mąka – 1 szklanka;
    • jajka – 3 sztuki;
    • cukier – 3 łyżki stołowe;
    • banan – 1 sztuka;
    • soda – 0,5 łyżeczki;
    • ocet – 1 łyżeczka (do gaszenia sody);
    • masło – do smaku.

    Gotowanie

  • Pokrój banana w kostkę.
  • Mieszankę jajek z cukrem ubić mikserem, aż zgęstnieje i zwiększy swoją objętość, wlać sodę (wcześniej zahartowaną octem).
  • Powoli wprowadzać dokładnie przesianą mąkę, wymieszać (nie powinny pozostać grudki). Potem ciasto trochę się uspokoi.
  • Nasmaruj miskę multicookera olejem, wylej ciasto, połóż kostki owoców bezpośrednio na wierzchu.
  • Wybierz tryb „Pieczenie” – wystarczy 40 minut.
  • Puszysta Charlotte z banana w wolnym naczyniu będzie szczególnie delikatna, jeśli po 2 minutach ubijania włożymy miskę z mieszanką jajek i cukru do dużego naczynia wypełnionego gorącą wodą. Ubijaj miksturę, aż zwiększy się około pięć razy.

    Przepis z użyciem jabłek

    do piekarnika

    W klasycznej Charlotte najważniejsze są nadal jabłka, a dzięki niewielkiej ilości egzotycznych owoców pojawi się wyjątkowy smak i aromat. Aby lepiej wymieszać składniki, weź mikser lub blender. Decydującą rolę odgrywa tutaj jakość ubijania. Tak więc Charlotte z jabłkami i bananami w piekarniku.

    Charlotte z bananami w piekarniku
    Będziesz potrzebować:

    • banan – 1 sztuka;
    • jabłka – 3 sztuki;
    • mąka – 1 szklanka;
    • jajka – 4 sztuki;
    • cukier – 0,5 szklanki.

    Gotowanie

  • Ubij mieszankę cukru z jajek mikserem (cukier powinien się całkowicie rozpuścić, a płyn powinien urosnąć wysoko).
  • Wprowadź mąkę i ponownie użyj miksera.
  • Owoce pokrojone losowo.
  • Posmaruj naczynie do pieczenia masłem, włóż nadzienie, w nim ciasto, lekko wymieszaj.
  • Ciasto wstawiamy do piekarnika (w 200°C) na 25 minut.
  • Pod koniec gotowania przekłuć ciasto drzazgą (wykałaczką), ale ponieważ łatwo dostać się do nadzienia, łatwiej jest określić kolor: ciasto powinno być zarumienione.

    Charlotte z bananami i jabłkami to prosty przepis, ale zawiera niuans, który jest ważny dla wielu kucharzy i degustatorów. Jeśli podczas ubijania jajek nie pozwolisz, aby cukier całkowicie się rozpuścił, na gotowym cieście powstanie chrupiąca skórka. Jeśli chcesz mieć bardziej miękką powierzchnię, ubij tak mocno, jak potrafisz.

    Do multicookera

    Powolna kuchenka pomoże Ci jeszcze bardziej uprościć prosty proces przygotowania ciasta. Charlotte z jabłkami i bananami w wolnej kuchence wyjdzie nie gorzej niż w piekarniku.

    Charlotte z bananami i jabłkami
    Będziesz potrzebować:

    • banany – 2 sztuki;
    • jabłka – 2 sztuki;
    • mąka – 120 gramów;
    • jajka – 2 sztuki;
    • kwaśna śmietana – 3 łyżki stołowe;
    • cytryna – 1/3 sztuki;
    • cukier – 100 gramów;
    • masło – 60 gramów;
    • soda – 1/3 łyżeczki.

    Gotowanie

  • Wymieszaj drobno pokrojone owoce i wyciśnij na nie sok z cytryny (chroni je przed zrumienieniem).
  • Rozpuść masło w rondelku i pozostaw do ostygnięcia.
  • Ubij jajka i cukier w piankę, mieszając, dodaj do tej mieszanki śmietanę, mąkę i sodę.
  • Wprowadź masło (wstępnie roztopione), wymieszaj, dodaj owoce i ponownie delikatnie wymieszaj.
  • Nasmaruj przygotowaną miskę multicooker olejem, przykryj cienką warstwą bułki tartej lub mąki.
  • Rozłóż przygotowaną mieszankę, ustaw tryb „Pieczenie” na maszynie (czas – 65 minut).
  • Podczas gotowania w multicookerze Redmond należy wybrać opcję pieczenia przez 70 minut. Gotową Charlotte z jabłkami i bananami można dostać za pomocą specjalnego grilla parowego dołączonego do zestawu.

    Gotowanie bez jajek

    Zwracamy uwagę na prosty przepis krok po kroku na bananową Charlotte, którą można gotować w piekarniku bez jajek. Odbywa się to dość szybko.

    Charlotte bez jajek z bananami
    Będziesz potrzebować:

    • mąka – 1 szklanka;
    • kasza manna – 1 szklanka;
    • kefir – 1 szklanka;
    • jabłka – 2 sztuki;
    • banany – 2 sztuki;
    • cukier – 1 szklanka
    • rafinowany olej roślinny – 0,5 szklanki;
    • soda – 1 łyżeczka;
    • sól dla smaku.

    Gotowanie

  • Wlej kaszę mannę i cukier kefirem, odstaw na chwilę.
  • Owoce obrać, pokroić w cienkie plasterki.
  • Dodaj mąkę, masło i sól do mieszanki kaszy manny.
  • Do ciasta wlewamy sodę gaszoną, mieszamy do uzyskania gładkości i po ułożeniu nadzienia owocowego ponownie mieszamy.
  • Nasmaruj formę olejem, posyp kaszą manną, włóż całą mieszankę do formy.
  • Pieczemy w 180°C przez 40 minut.
  • Charlotte bananowa – tylko dla tych, którzy chcą czegoś nowego. Ponadto jest to przepis bardzo przystępny cenowo – zarówno finansowo, jak i pod względem doświadczenia kucharza. To ciasto ma przyjemną konsystencję, delikatny smak z bananowym posmakiem i ma wszelkie szanse stać się Twoim ulubionym deserem.

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasto Charlotte z jabłkami
    Charlotte z jabłkami na kefirze
    Charlotte z jabłkami wg Dukana
    Charlotte z jabłkami bez cukru
    Truskawkowa Charlotte

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author