Charlotte z twarogiem i jabłkami: przepisy w piekarniku i powolnej kuchence

Twarożek Charlotte z jabłkami: klasyczny przepis i jego wariacje

Warianty Charlotte z twarogiem w piekarniku

Wszyscy wiemy, jak użyteczny jest twarożek dla wzrostu i rozwoju dzieci, ale te argumenty zwykle nie działają na same dzieci. Charlotte na cieście twarogowym z jabłkami jest w stanie zrobić maluchy, które nie chcą jeść zdrowego produktu w składzie ciasta na oba policzki.

Klasyczny przepis

Sama Charlotte to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych deserów rodzinnych w wielu krajach na całym świecie. Dodanie twarogu sprawi, że będzie bardziej delikatny. Bujny twarożek Charlotte z jabłkami w piekarniku jest przygotowywany nie bardziej skomplikowany niż tradycyjny, należy wziąć pod uwagę tylko jeden sekret: aby osiągnąć ten wspaniały blask, lepiej ubić białka oddzielnie od żółtek. I pożądane jest, aby jajka były zimne.

Będziesz potrzebować:

  • twarożek – 300 gramów (1,5 paczki);
  • jajka – 4 sztuki;
  • mąka – 100 gramów (pół szklanki);
  • masło – 150 gramów (trzy czwarte paczki);
  • jabłka – 5 średnich lub 3 duże;
  • cukier granulowany – 300 gramów;
  • soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki;
  • ocet 9% – kilka kropel do gaszenia sody.

Charlotte według klasycznej receptury
Gotowanie

  • Wylej jedną trzecią cukru (czyli 100 g) i natrzyj intensywnie zmiękczonym masłem, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Teraz dodaj kolejne 100 gramów cukru i twarogu i ponownie dobrze wymieszaj.
  • Weź schłodzone jajka i oddziel białka od żółtek. Białka ubić z 50 g cukru, a następnie zmielić żółtka z ostatnimi 50 g piasku. Wlać białka i żółtka do masy twarogowej.
  • Zgasić sodę i wlać do ciasta, dodać przesianą mąkę i dokładnie zagnieść ciasto.
  • Jabłka pokroić w plastry i wmieszać do ciasta.
  • Umieść pergamin lub kalkę kreślarską w formie, rozprowadź powstałą mieszankę i wstaw do piekarnika na około 35 minut. Charlotte z twarogiem i jabłkami w piekarniku wypiekana jest w temperaturze 180°. Nie należy wkładać więcej, w przeciwnym razie twaróg może nie zostać upieczony.
  • Z nadzieniem twarogowym

    Ten przepis na Charlotte z twarogiem i jabłkami może wydawać się trudny i mylący, ale to tylko na pierwszy rzut oka. Po prostu rób wszystko powoli, a na pewno dostaniesz pyszny i oryginalny placek, w którym twarożek pełni funkcję nadzienia, a nie miesza się z ciastem, co pozwala cieszyć się jego delikatnym smakiem.

    Charlotte z nadzieniem twarogowym
    Do testu będziesz potrzebować:

    • jajka – 5 sztuk;
    • mąka – 1 szklanka;
    • cukier granulowany – 1 szklanka.

    Do wypełnienia będziesz potrzebować:

    • twarożek – 300 gramów (1,5 paczki);
    • cukier granulowany – około 100 gramów;
    • masło – 70 gramów (nieco ponad ćwierć paczki);
    • jabłka – około 5 sztuk.

    Gotowanie

  • Najpierw musisz przygotować ciasto. Wbij jajka do cukru i ubijaj przez kilka minut na wysokich obrotach, aż uzyskasz jędrną pianę.
  • Mieszając łyżką lub trzepaczką stopniowo dodawać przesianą mąkę. Upewnij się, że nie ma grudek.
  • Teraz przygotujmy nadzienie. Twarożek zmiel na sitku lub w blenderze. Wymieszaj z 50 gramami masła i pół szklanki cukru. Gotowa, kupiona w sklepie masa twarogowa nadaje się również do nadzienia – ma już wszystko i nie trzeba tracić czasu na przygotowanie.
  • Przygotuj jabłka – umyj je, usuń pestki, pokrój w cienkie plasterki. Jeśli skórka jest twarda lub po prostu jej nie lubisz, jabłka można obrać.
  • Włączamy piekarnik na 180 stopni i zaczynamy formować ciasto. Nie zapomnij posmarować naczynia do pieczenia pozostałym masłem. Teraz wylej trzecią część ciasta (około 2 cm grubości).
  • Ostrożnie ułóż owoce (kilka plasterków zostaw do udekorowania wierzchu).
    Ponownie wylewamy cienką warstwę ciasta, wygładzamy łyżką, a na wierzch nakładamy nadzienie twarogowe.
  • Wlej resztę ciasta i ładnie ułóż pozostałe plasterki jabłek. W razie potrzeby na wierzch można dodać orzechy, rodzynki i cynamon – dzięki temu ciasto będzie smaczniejsze i zdrowsze.
  • Po podgrzaniu piekarnika pozostaw swoje arcydzieło na 45 minut i poczekaj, aż pojawi się piękna złota skórka. Możesz podawać Charlotte twarogowo-jabłkową z herbatą, kompotem, galaretką owocową lub napojem owocowym.
  • Mannik z jabłkami i twarogiem

    Piękno Charlotte z twarogiem i kaszą manną polega na tym, że można ją ugotować bez mąki i z minimalną ilością cukru, za co z pewnością podziękuje Ci Twoja figura.

    Mannik z twarogiem i jabłkami
    Będziesz potrzebować:

    • twarożek – 200 gramów (1 opakowanie);
    • cukier granulowany – 100 gramów;
    • kasza manna – około 1 szklanki;
    • jabłka – 4-5 sztuk;
    • jajko – 1 sztuka (lub 2 małe);
    • masło – 50 gramów (ćwierć paczki);
    • soda – 1 łyżeczka;
    • gałka muszkatołowa, cynamon – do smaku.

    Gotowanie

  • Najpierw przygotuj jabłka: pokrój w plasterki i posyp odrobiną cukru. Opcjonalnie możesz dodać cynamon, gałkę muszkatołową lub inne przyprawy.
  • Wbij jajko do miski, wylej cukier i włóż twarożek i wszystko dobrze wymieszaj. Nie bierz beztłuszczowego twarogu – ciasto może okazać się kwaśne, a taki produkt nie daje wystarczających korzyści.
  • Teraz dodaj kaszę mannę do mieszanki i ponownie wymieszaj.
  • Gdy ciasto stanie się jednorodną masą, zagnieść do niego zmiękczone masło i wlać jabłka. Jeśli chcesz, to dla największej korzyści możesz dodać do ciasta garść otrębów, rodzynek, orzechów i innych przydatnych rzeczy.
  • Wlej miksturę do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40-45 minut. Gotowe ciasto podawaj na herbatę lekko schłodzone.
  • Zmierz kaszę mannę w zależności od stopnia soczystości jabłek. Im są bardziej soczyste, tym więcej kaszy manny, ale nie więcej niż jedną szklankę.

    Przepis w powolnej kuchence

    Dawno minęły czasy, kiedy multicookery były traktowane z nieufnością. Dziś robi się w nich wszystko – od kaszek mlecznych po desery. Charlotte z twarogiem i jabłkami w powolnej kuchence okazuje się soczysta i delikatna, a co najważniejsze nie przypala.

    Do testu będziesz potrzebować:

    • jajka – 5 sztuk;
    • cukier granulowany – 200 gramów (lub szklanka);
    • mąka premium – 160 gramów;
    • jabłka – 3 duże lub 5 średnich.

    Charlotte z twarogiem w powolnej kuchence
    Do wypełnienia będziesz potrzebować:

    • twarożek – 300 gramów (1,5 paczki);
    • kremowa margaryna (lub masło) – 50 gramów (ćwierć opakowania);
    • cukier granulowany – 80 gramów (lub 3 łyżki stołowe ze szkiełkiem);
    • wanilina – szczypta (lub torebka cukru waniliowego).

    Gotowanie

  • Najpierw przygotowujemy ciasto. Wbij jajka do głębokiej miski i ubijaj z cukrem przez 5 minut, aż pojawi się gęsta piana (stabilne piki).
  • Odstaw mikser na bok i zacznij stopniowo dodawać przesianą mąkę i delikatnie mieszaj drewnianą (lub silikonową) szpatułką. Pozbądź się grudek.
  • Przejdźmy teraz do farszu. Ubij zmiękczoną margarynę z cukrem i wanilią (nie jest konieczne osiągnięcie idealnej konsystencji), dodaj twarożek.
  • Pokrój jabłka po usunięciu z nich nasion. Wskazówka: jeśli nie lubisz zrumienionych jabłek, pokrój je tuż przed wmieszaniem do ciasta i weź odmiany zimowe, które nie ciemnieją przez dłuższy czas (ale pamiętaj o obraniu skórki, ponieważ zimowe owoce mogą być bardzo gęste) .
  • Na wysmarowanej patelni multicooker najpierw włóż kilka jabłek i zalej połowę ciasta. Następnie nakładamy nadzienie twarogowe, wlewamy drugą połowę ciasta i ostrożnie układamy na wierzchu resztę jabłek. Nie trzeba ich zatapiać w cieście – w trakcie gotowania sami trochę się w nim zatopią i nie przypalą, a poza tym trochę się karmelizują.
  • Twarożek Charlotte z jabłkami piecze się w powolnej kuchence przez około 1 godzinę (tryb „Pieczenia”). Nie otwieraj pokrywki od razu po ugotowaniu – odstawiaj na grzanie na około 15 minut, aby ciasto łatwo odsunęło się od ścianek patelni.
  • Powierzchnia ciasta upieczonego w powolnej kuchence może nie wydawać się wystarczająco różowa, ale łatwo to naprawić, udekorując ją czymś jasnym. Do tego nadają się cukier puder, kandyzowane owoce, orzechy, świeże jagody, dżem, starta czekolada, a nawet mleko skondensowane.

    Twarożek Charlotte z jabłkami nadaje się na śniadanie dla dzieci i na kolację. Wystarczy dodać odrobinę wyobraźni do prostych przepisów i wszystko się ułoży!

    Inne przepisy na ciasto

    Charlotte z mlekiem i jabłkami w piekarniku i
    wolnowar Charlotte z jabłkami na kefirze
    Charlotte z jabłkami wg
    diety Dukana Charlotte z jabłkami bez cukru do piekarnika i
    wolnowar Charlotte bez jajek z jabłkami

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author