Cheburek z ciasta francuskiego według przepisu krok po kroku 🍕 ze zdjęciem

Cheburek z ciasta francuskiego według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Sprzęt i przybory kuchenne: maszynka do mielenia mięsa, głęboka patelnia, płyta grzewcza, miska, sitko, wałek do ciasta, ręcznik kuchenny.

Składniki

Mięso z kurczaka (filet, udka, udka) 400-450g
Duża cebula 1 szt.
Czysta woda pitna 1 stos
Mąka pszenna najwyższej jakości 250g
Sól pieprz smak
Olej roślinny do smażenia 300-400 ml

Gotowanie krok po kroku

Gotowanie mięsa mielonego

  • Jeśli używasz filetów, opłucz i pokrój na małe kawałki. Usuń skórę, tłuszcz i kości z innych części kurczaka, odcinając czyste mięso. Będziesz potrzebować około 400 gramów kurczaka. Obierz jedną dużą cebulę z łuski. Przewiń mięso i cebulę razem w maszynce do mięsa, a następnie posol i pieprzem mięso mielone do smaku (po około 0,5-1 łyżeczki).

    Gotowanie czebureków z ciasta francuskiego

  • Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do zamarynowania.

    Aby przygotować paszteciki z ciasta francuskiego, przygotuj składniki

  • ugniatanie ciasta

  • Przesiej dwie i pół szklanki mąki (250 g) przez sito do miski.

    Aby zrobić paszteciki z ciasta francuskiego, przesiej mąkę

  • Dodaj 1 łyżeczkę soli do szklanki zimnej wody i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Stopniowo dodając do mąki, zagnieść ciasto. Trzeba go ręcznie ugniatać przez około 10 minut, nie powinien przyklejać się do dłoni.

    Aby przygotować paszteciki z ciasta francuskiego, wymieszaj składniki

  • Gotową masę z mąki przykryj miską lub ręcznikiem i odstaw na 30 minut.

    Aby przygotować cheburek z ciasta francuskiego, zagnieść ciasto

  • Po pół godzinie podziel go na 4 równe części, z których każdą należy zwinąć w kulkę i ponownie przykryć miską na 10 minut.

    Aby przygotować czeburek z ciasta francuskiego, ciasto podzielić

  • Po określonym czasie kulkę z mąki należy zwinąć w bardzo cienką warstwę, doprowadzając ją prawie do przezroczystości.

    Aby przygotować cheburek z ciasta francuskiego, rozwałkuj ciasto

  • Nasmaruj niewielką ilością oleju roślinnego i zwiń w tubę.

    Aby przygotować paszteciki z ciasta francuskiego, zwiń bułkę

  • Kolejna kulka jest również rozwijana, ale musisz ją zwinąć w tubę razem z poprzednią, jakby ją kontynuowała. Zrób to samo z trzecią i czwartą piłką. W ten sposób tworzą się warstwy ciasta.

    Aby przygotować cheburek z ciasta francuskiego, zwiń wszystkie warstwy w bułkę

  • Powstała rolka jest podzielona na 12 części. Spłaszcz te półfabrykaty do kształtu ciasta, przykryj ręcznikiem lub serwetką kuchenną i odstaw na 10 minut.

    Aby przygotować cheburek z ciasta francuskiego, pokrój bułkę

  • Smażymy paszteciki

  • Na głęboką patelnię lub kociołek z płaskim dnem wlej około 150 ml rafinowanego oleju słonecznikowego i postaw na średnim ogniu.

    Aby przygotować paszteciki z ciasta francuskiego, podgrzej olej

  • Cienko rozwałkować „ciasto” do średnicy około 20 cm.Na połowę koła nałożyć 1 łyżkę mięsa mielonego, spłaszczyć i złożyć na pół, starając się wypuścić całe powietrze. Ostrożnie przyklej krawędzie. Dla większej pewności możesz obrabiać krawędzie zębami widelca.

    Aby przygotować czeburek z ciasta francuskiego, uformuj produkt

  • Smażyć w dużej ilości rozgrzanego oleju roślinnego przez 1-2 minuty z każdej strony.

    ciasta francuskie są gotowe

  • Chebureks okazał się soczysty, chrupiący i niesamowicie pachnący. Smacznego!

    Przepis

    W prezentowanym filmie autor pokazuje cały proces przygotowania narodowego dania krymskotatarskiego. Zobaczysz, jak samemu zagnieść mieszankę mąki, rozwałkować warstwy i smażyć na oleju do jakiego stanu.

    Nie bądź zbyt leniwy, aby gotować prawdziwe chebureki z najdelikatniejszym nadzieniem z kurczaka mielonego w domu. Zaproś przyjaciół i podziel się tym posiłkiem razem, a następnie napisz nam swoje wrażenia z dania. Podziel się w komentarzach swoimi sekretami dotyczącymi wyrabiania ciasta francuskiego, gotowania mięsa mielonego i bezpośredniego smażenia czebureków.

    Inne przepisy na wypieki

    Czeburek z mięsem

    Czebureki z serem

    Farsz do czeburków

    Cheburek z ciasta bez drożdży

    Ciasto na czeburki

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author