Chinkali dla pary według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Kolorowe chinkali na parze - oryginalny przepis

Sprzęt i przybory kuchenne: podwójny bojler lub duży rondel z dużym durszlakiem i pokrywką, nóż, głęboka miska, deska do krojenia.

Składniki

Mięso mielone 500 gramów
Sól 2 łyżeczki
Pieprz 0,5 łyżeczki
zielona kolendra 12 gramów
Chmeli-suneli 1 łyżeczka
Cebula 2 szt.
Czosnek 4 goździki
Mąka 700 gramów
Woda 380 ml
szpinak 150 gramów
Olej roślinny 30 gramów

Gotowanie krok po kroku

Gotowanie mięsa mielonego

  • Do głębokiej miski wrzuć 500 g mięsa mielonego. Możesz użyć dowolnego farszu, możesz go ugotować sam lub gotowy. Zalecamy samodzielne przyrządzanie, używając równych części wieprzowiny i wołowiny. To właśnie sprawi, że gotowe chinkali gotowane na parze będą soczyste.

    Aby ugotować chinkali na parze, przygotuj składniki

  • Do mielonego mięsa dodać sól, pieprz do smaku, łyżeczkę chmielu suneli. Zmiel pęczek zielonej kolendry, a także dodaj do mielonego mięsa.

    Aby ugotować chinkali na parze, przygotuj przyprawy

  • Czyścimy dwie cebule, myjemy je, kroimy na dowolne kawałki. Obierz 4 ząbki czosnku. Cebulę z czosnkiem wysyłamy do blendera, drobno siekamy. Otrzymaną masę dodać do mięsa mielonego, dokładnie zagnieść rękami. Mięso mielone odstawiamy na 15 minut i w tym czasie zrobimy ciasto.

    Aby gotować na parze chinkali, gotuj mięso mielone

  • Przygotowanie zwykłego ciasta

    Przesiej 350 g mąki, wyślij do głębokiej miski, zalej szklankę (230 ml) zimnej wody. Zagnieść ciasto, przykryć, odstawić na kilka minut.

    Aby ugotować chinkali na parze, przygotuj przyprawy

    Gotowanie kolorowego ciasta

  • Teraz przygotujmy kolorowe ciasto. Myjemy 150 g szpinaku, kroimy, przesyłamy do blendera, dodajemy 150 ml wody, bardzo drobno siekamy. Powstałą masę przepuścić przez sito, wycisnąć sok.

    Aby gotować na parze chinkali, przygotuj barwnik

  • Przesianą mąkę wsypać do głębokiej miski, dodać sól i zieloną wodę, zagnieść ciasto. Ilość mąki dla każdego będzie inna, ale potrzebne będzie około 350 g.

    Aby ugotować chinkali na parze, przygotuj ciasto

  • Formowanie i przygotowywanie chinkali

  • Z białego ciasta rozwałkuj opaskę uciskową o długości około 25 cm, z zielonego ciasta rozwałkuj owalną warstwę, która będzie tej samej długości co opaskę z ciasta.

    Aby ugotować chinkali na parze, przygotuj składniki

  • Owijamy opaskę uciskową warstwą zielonego ciasta, dobrze łączymy, aby nie było przestrzeni powietrznej. Całe ciasto pokroić w plastry o szerokości około 1,5 cm.

    Aby ugotować chinkali na parze, rozwałkuj ciasto

  • Następnie zwijamy te kawałki w ciasto, rozkładamy mięso mielone na środku, łączymy tak, aby uzyskać kształt torebki. Powtórz tę procedurę z całym ciastem i mięsem mielonym. Jak to zrobić dobrze, spójrz na zdjęcie.

    Aby ugotować chinkali na parze, pokrój ciasto

  • Nasmaruj miskę podwójnego kotła olejem roślinnym, rozprowadź chinkali. Przykryj pokrywką i gotuj przez 25 minut. Zamiast podwójnego bojlera możesz użyć wolnowaru z funkcją podwójnego bojlera lub zwykłego głębokiego rondla i dużego durszlaka. W tym drugim przypadku konieczne jest wlanie wody na patelnię, aby durszlak jej nie dotykał. Nasmaruj durszlak olejem roślinnym, rozprowadź chinkali, przykryj pokrywką i gotuj przez 25 minut. Następnie połóż na talerzu do serwowania i podawaj. Dodatkowo możesz podać czosnkową śmietanę lub sos pomidorowy. A posiekane warzywa mogą służyć jako dekoracja.

    Kolorowe chinkali na parze - oryginalny przepis

  • Przepis

    Teraz wiesz, jak gotować na parze kolorowe torby chinkali. Jeśli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające i chcesz przyjrzeć się procesowi gotowania, zobacz to. Dowiesz się, jak pozyskuje się mięso mielone, jak prawidłowo formować woreczki z ciasta.

    Drodzy czytelnicy, takie parzone chinkali mogą stać się nie tylko pyszną ucztą dla domu, ale także zadowolić gości. Mamy nadzieję, że spodobał Ci się ten przepis i otrzymasz bardzo smaczne danie. Podziel się wrażeniami w komentarzach, zostaw przepisy na ulubione dania.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author