
Sprzęt i przybory kuchenne: podwójny bojler lub duży rondel z dużym durszlakiem i pokrywką, nóż, głęboka miska, deska do krojenia.
Składniki
Mięso mielone | 500 gramów |
Sól | 2 łyżeczki |
Pieprz | 0,5 łyżeczki |
zielona kolendra | 12 gramów |
Chmeli-suneli | 1 łyżeczka |
Cebula | 2 szt. |
Czosnek | 4 goździki |
Mąka | 700 gramów |
Woda | 380 ml |
szpinak | 150 gramów |
Olej roślinny | 30 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Gotowanie mięsa mielonego
Do głębokiej miski wrzuć 500 g mięsa mielonego. Możesz użyć dowolnego farszu, możesz go ugotować sam lub gotowy. Zalecamy samodzielne przyrządzanie, używając równych części wieprzowiny i wołowiny. To właśnie sprawi, że gotowe chinkali gotowane na parze będą soczyste. 
Do mielonego mięsa dodać sól, pieprz do smaku, łyżeczkę chmielu suneli. Zmiel pęczek zielonej kolendry, a także dodaj do mielonego mięsa. 
Czyścimy dwie cebule, myjemy je, kroimy na dowolne kawałki. Obierz 4 ząbki czosnku. Cebulę z czosnkiem wysyłamy do blendera, drobno siekamy. Otrzymaną masę dodać do mięsa mielonego, dokładnie zagnieść rękami. Mięso mielone odstawiamy na 15 minut i w tym czasie zrobimy ciasto. 
Przygotowanie zwykłego ciasta
Przesiej 350 g mąki, wyślij do głębokiej miski, zalej szklankę (230 ml) zimnej wody. Zagnieść ciasto, przykryć, odstawić na kilka minut.

Gotowanie kolorowego ciasta
Teraz przygotujmy kolorowe ciasto. Myjemy 150 g szpinaku, kroimy, przesyłamy do blendera, dodajemy 150 ml wody, bardzo drobno siekamy. Powstałą masę przepuścić przez sito, wycisnąć sok. 
Przesianą mąkę wsypać do głębokiej miski, dodać sól i zieloną wodę, zagnieść ciasto. Ilość mąki dla każdego będzie inna, ale potrzebne będzie około 350 g. 
Z białego ciasta rozwałkuj opaskę uciskową o długości około 25 cm, z zielonego ciasta rozwałkuj owalną warstwę, która będzie tej samej długości co opaskę z ciasta. 
Owijamy opaskę uciskową warstwą zielonego ciasta, dobrze łączymy, aby nie było przestrzeni powietrznej. Całe ciasto pokroić w plastry o szerokości około 1,5 cm. 
Następnie zwijamy te kawałki w ciasto, rozkładamy mięso mielone na środku, łączymy tak, aby uzyskać kształt torebki. Powtórz tę procedurę z całym ciastem i mięsem mielonym. Jak to zrobić dobrze, spójrz na zdjęcie. 
Nasmaruj miskę podwójnego kotła olejem roślinnym, rozprowadź chinkali. Przykryj pokrywką i gotuj przez 25 minut. Zamiast podwójnego bojlera możesz użyć wolnowaru z funkcją podwójnego bojlera lub zwykłego głębokiego rondla i dużego durszlaka. W tym drugim przypadku konieczne jest wlanie wody na patelnię, aby durszlak jej nie dotykał. Nasmaruj durszlak olejem roślinnym, rozprowadź chinkali, przykryj pokrywką i gotuj przez 25 minut. Następnie połóż na talerzu do serwowania i podawaj. Dodatkowo możesz podać czosnkową śmietanę lub sos pomidorowy. A posiekane warzywa mogą służyć jako dekoracja. 
Przepis
Teraz wiesz, jak gotować na parze kolorowe torby chinkali. Jeśli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające i chcesz przyjrzeć się procesowi gotowania, zobacz to. Dowiesz się, jak pozyskuje się mięso mielone, jak prawidłowo formować woreczki z ciasta.
Drodzy czytelnicy, takie parzone chinkali mogą stać się nie tylko pyszną ucztą dla domu, ale także zadowolić gości. Mamy nadzieję, że spodobał Ci się ten przepis i otrzymasz bardzo smaczne danie. Podziel się wrażeniami w komentarzach, zostaw przepisy na ulubione dania.