Chleb amarantowy według przepisu krok po kroku z zdjęciem

Chleb amarantowy - nie tylko zdrowy, ale i bardzo smaczny

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • pojemniki na składniki;
  • łyżka;
  • widelec;
  • śmigać;
  • piekarnik;
  • pergamin;
  • powierzchnia do wyrabiania ciasta.

Składniki

Produkt Ilość
mąka amarantowa 50g
mąka żytnia 200 gramów
Mleko 1,5% 170 ml
Jajka 1 szt.
Suche drożdże 5 gramów
Sól 0,5 grama
suszone oregano 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek 1 ul. l.
Oliwki 50g
nasiona dyni 1 łyżeczka
Nasiona lnu 0,5 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i odstawić na 15 minut.

    Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.

  • Wymieszaj dwa rodzaje mąki.

    Wymieszaj mąkę amarantusową i żytnią.

  • Dodaj jajko, oregano, sól i wszystko wymieszaj. Dodać drożdże z mlekiem. Do tej mieszanki przesiej mąkę, dobrze wymieszaj łyżką.

    Dodaj jajka, mleko z drożdżami, sól, oregano i wymieszaj ciasto.

  • Przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

    Powstałe ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Kroimy oliwki.

    Pokrój oliwki w plastry.

  • Gdy ciasto wyrośnie, włóż tam oliwki i dobrze wymieszaj.

    Włóż oliwki do wyrośniętego ciasta i wymieszaj.

  • Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i lekko posyp wierzch szczyptą mąki. Zaczynamy wyrabiać ciasto.

    Ciasto przełożyć na posypaną mąką deskę i lekko zagnieść.

  • Formujemy okrągły bochenek, rozkładamy go na pergaminie i robimy małe, płytkie nacięcia w chlebie.

    Po uformowaniu okrągłego chleba ułóż go na blasze pokrytej pergaminem i wykonaj płytkie nacięcia na bochenku nożem.

  • Nasmaruj kilkoma kroplami oliwy z oliwek i posyp na wierzch nasionami lnu i pestkami dyni.

    Bochenek posmaruj oliwą i posyp siemieniem lnianym i pestkami dyni.

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wyślij chleb do pieczenia w piekarniku przez 40 minut. Po tym czasie chleb jest gotowy. Okazuje się bardzo chrupiąca, a w środku jest bardzo delikatna i miękka. Chleb zostawiamy do ostygnięcia i po 30-50 minutach można go już zjeść. Smacznego!

    Apetyczny chleb amarantowy wypiekany jest przez 40 minut.

  • Przepis

    Aby bardziej szczegółowo zrozumieć proces gotowania, możesz to obejrzeć. Bardzo dobrze i przejrzyście opisuje każdy etap tworzenia tego pysznego chleba. Najważniejsze, że chleb jest nie tylko dietetyczny i nie szkodzi w żaden sposób Twojej sylwetce, ale także bardzo smaczny, dzięki ciekawym dodatkom w postaci oliwek i nasion. Chleb ten można wypiekać nie tylko w piekarniku, ale także w maszynie do chleba, a przy bardzo ścisłej diecie nie ma konieczności stosowania drożdży. Miłego oglądania!

    Teraz nie tylko wiesz, jak gotować zdrowy i smaczny chleb, ale sam możesz odtworzyć dokładnie to samo w domu! Przepis jest bardzo prosty i będziesz potrzebować również najpopularniejszych składników. Możesz użyć innych dodatków do chleba według własnego gustu, na przykład nie oliwek, ale czarnych oliwek. Podobał Ci się ten przepis? Czy przygotowałbyś taki dietetyczny chleb dla siebie i swojej rodziny? Być może upiekłeś już chleb i możesz podzielić się swoimi sekretami robienia tej różowej i przepysznej muffinki. Napisz swoje odpowiedzi w komentarzach!

    Inne przepisy na chleb

    chleb jęczmienny

    szlachetny chleb

    Chleb parzony

    Chleb razowy

    Chleb serwatkowy

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author