Chleb bez wyrabiania ciasta przepis krok po kroku ze zdjęciem

Bez ugniatania chleba - najłatwiejszy domowy przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:  sitko, miska głęboka, ostry nóż, miarka, łyżka stołowa, pergamin, ręcznik kuchenny, folia spożywcza, blacha do pieczenia, piekarnik, lodówka.

Składniki

Składniki Ilość
Mąka pszenna 1 kg
Drożdże suszone lub prasowane 15g/45g
Sól 1 ul. l.
Woda 650-750 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Przesiej mąkę pszenną (1 kg) do głębokiej miski. Do mąki dodać suche drożdże (1,5 łyżki stołowej) i sól (1 łyżka stołowa). Suche składniki dobrze wymieszać łyżką.

    Aby zrobić chleb bez wyrabiania ciasta, przygotuj składniki

  • Stopniowo wlewaj do miski wodę o temperaturze 30-40 stopni i ugniataj łyżką niegotowanego ciasta. Ilość wody (650-750 ml) zależy od właściwości mąki.

    Aby zrobić chleb bez wyrabiania ciasta, dodaj wodę

  • Gdy ciasto się połączy, przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny. Po 2 godzinach można zacząć pieczenie, ale chleb będzie smaczniejszy, jeśli ciasto będzie przechowywane w lodówce od 2 godzin do 7 dni.

    Aby zrobić chleb bez wyrabiania ciasta, przygotuj składniki

  • Im dłużej ciasto jest przechowywane w lodówce, tym chleb będzie bardziej aromatyczny. Gdy ciasto ostygnie w lodówce, posyp powierzchnię roboczą mąką i ułóż połowę ciasta.

    Aby zrobić chleb bez wyrabiania ciasta, odstaw ciasto

  • Uformuj rękoma okrągły bochenek chleba i ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane ciasto oprószyć przesianą mąką (łyżką stołową), przykryć czystym, suchym ręcznikiem i pozostawić na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Posyp mąką pozostałe ciasto w misce, przykryj folią spożywczą i przechowuj w lodówce do następnego pieczenia.

    Aby zrobić chleb bez wyrabiania ciasta, uformuj bochenek

  • Wyrośnięty chleb skropić wodą i wykonać na nim 2 podłużne nacięcia, aby chleb nie pękał podczas pieczenia.

    Aby zrobić chleb bez wyrabiania ciasta, zrób nacięcia na cieście

  • Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 230 stopni: 15 minut na parze, 15-20 minut przy niedomkniętych drzwiach. Schłodzony chleb podawaj do pierwszego i drugiego dania, a także używaj go jako bazy do różnych kanapek, krojąc chleb na cienkie porcje.

    chleb bez wyrabiania ciasta jest gotowy

  • Przepis

    Jak upiec chleb bez wyrabiania ciasta: jaka powinna być konsystencja ciasta i jak go prawidłowo ustawić, patrz.

    Nauczyłeś się prostego sposobu pieczenia chleba bez wyrabiania ciasta. Przepis jest naprawdę prosty, a domowy chleb jest pyszny. Spróbuj przynajmniej raz upiec taki domowy chleb, a możesz już nigdy nie potrzebować chleba ze sklepu. Gotuj według przepisu i napisz w komentarzach, jeśli podobał Ci się wynik.

    Inne przepisy na chleb

    Chleb z żywymi drożdżami

    Chleb Borodino

    Chleb żytni na kefirze

    Chleb na kefirze

    Chleb pszenno-żytni

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author