Chleb Borodino według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszny chleb Borodino w domu - bardzo szczegółowy przepis

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, folia spożywcza, mikser, ekspres do jogurtów, termometr kuchenny, waga kuchenna, miarka, głębokie pojemniki różnej wielkości, czajnik.

Składniki

Produkt Ilość
mąka żytnia 1280 gramów
Ocet 9% lub 5% 9g lub 16g
Czysta woda 1072 gramów
Słód żytni fermentowany 80 gramów
mielona kolendra 4,8 g
Prasowane świeże drożdże piekarskie 9,6 grama
Mąka pszenna II gatunek 240 gramów
Sól 16 gramów
Cukier granulowany 96 gramów
Syrop 64 gramy
Olej roślinny lub specjalny smar do pleśni koniecznie
Ziarna kolendry smak

Gotowanie krok po kroku

  • W głębokim pojemniku wymieszaj 9 gramów 9% octu lub 16 gramów 5% i 288 gramów ciepłej wody. Jeśli to możliwe, używaj wody o temperaturze 55 stopni Celsjusza. Jeśli nie masz termometru kuchennego, wystarczy ciepła woda.

    Aby przygotować chleb Borodino, przygotuj składniki

  • Odmierzamy 160 gramów mąki żytniej i wlewamy do niej mieszankę octu i wody. Dobrze wymieszaj składniki, aż utworzy się jednorodna masa.

    Aby przygotować chleb Borodino, przygotuj ciasto

  • Przystawkę przykrywamy folią spożywczą, aby powietrze w ogóle nie dostało się do pojemnika. Górną część pojemnika pokrywamy również pokrywką. Przystawkę zostawiamy na 24-28 godzin w temperaturze 40-42 stopni Celsjusza. Możesz zapewnić reżim temperatury dla tego produktu za pomocą piekarnika lub ekspresu do jogurtu.

    Aby przygotować chleb Borodino, odstaw ciasto

  • Po upływie wymaganego czasu wymieszaj w głębokiej misce 150 g mąki żytniej i 80 g sfermentowanego słodu żytniego. Odmierzamy dokładnie 608 gramów czystej wody i gotujemy ją. Dodaj 4,8 g mielonej kolendry do mąki i słodu. Możesz również użyć ziaren kolendry i samodzielnie je zmielić. Dzięki temu smak będzie wyraźniejszy. Wymieszaj suche składniki.

    Aby zrobić chleb Borodino, dodaj składniki

  • Następnie dodaj 304 gramy gorącej wody i wszystko wymieszaj mikserem. Dodaj pozostałą wodę i kontynuuj mieszanie, aż utworzy się jednorodna masa.

    Aby przygotować chleb Borodino, wymieszaj składniki

  • Następnie dodaj 10 gram mąki żytniej i ponownie wymieszaj. Pojemnik przykrywamy pokrywką i odstawiamy na dwie godziny w temperaturze 63-65 stopni Celsjusza.

    Aby przygotować chleb Borodino, przygotuj składniki

  • Gdy ta mieszanka odstaje przez wymagany czas, przerzucamy ją do dużej głębokiej miski, dodajemy już zakwaszony zakwas. Produkujemy 9,6 grama prasowanych świeżych drożdży piekarskich w 96 gramach ciepłej wody (20 stopni Celsjusza).

    Aby zrobić chleb Borodino, namocz drożdże

  • Włóż ciasto do miski na zakwas i wszystko wymieszaj mikserem.

    Aby przygotować chleb Borodino, wymieszaj ciasto z drożdżami

  • Gdy masa stanie się jednorodna, dodaj do niej 320 gramów mąki żytniej i ponownie wymieszaj.

    Aby przygotować chleb Borodino, przygotuj ciasto

  • Ciasto przykryć folią spożywczą i pozostawić na 3 godziny w temperaturze 28-29 stopni Celsjusza.

    Aby przygotować chleb Borodino, odstaw ciasto

  • Wymieszaj w dużej misce 240 gramów mąki pszennej drugiego gatunku i 640 gramów mąki żytniej. Mieszamy 16 gramów soli, 96 gramów cukru pudru, 64 gramy melasy i 80 gramów gorącej wody (60 stopni Celsjusza).

    Aby przygotować chleb Borodino, rozpuść składniki

  • Dodaj tę mieszankę do zbliżonego ciasta i dobrze wymieszaj mikserem. Następnie dodaj mieszankę mąki i zacznij wyrabiać ciasto na chleb. Lepiej ugniatać w rękawiczkach, ponieważ ciasto będzie bardzo lepkie w dłoniach.

    Aby przygotować chleb Borodino, wymieszaj ciasto

  • Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1,5-2 godziny w temperaturze 30 stopni Celsjusza. Po upływie czasu nasmaruj formy do pieczenia olejem roślinnym lub specjalnym smarem do form. Całe ciasto dzielimy na dwie absolutnie równe części i miażdżymy je rękoma, aby wycisnąć wszystkie bąbelki powietrza. Pamiętaj, aby zmoczyć ręce wodą.

    Aby przygotować chleb Borodino, zagnieść ciasto

  • Następnie ułożyć kawałek ciasta w natłuszczonej formie i lekko docisnąć.

    Aby przygotować chleb Borodino, przygotuj formę

  • Uformowany chleb posyp na wierzchu ziarnami kolendry. Chleb zostawiamy na 45 minut w temperaturze 30-36 stopni Celsjusza.

    Aby przygotować chleb Borodino, rozgrzej piekarnik

  • Piekarnik nagrzewamy do 260 stopni Celsjusza i pieczemy chleb na 10 minut. Następnie obniż temperaturę do 210 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 50 minut. Gdy chleb będzie gotowy, wyjmij go z foremek i ostudź.

    Chleb Borodino jest gotowy

  • Przepis

    Pomoże to początkującym piekarzom poradzić sobie z tak trudnym zadaniem, jak pieczenie chleba Borodino. Możesz usłyszeć wiele zaleceń, zobaczyć szczegółowe pieczenie krok po kroku. Wszystkie etapy są dobrze pokazane i opisane.

    Pieczenie pysznego chleba Borodino w domu nie jest takie trudne. Najważniejsze jest przestrzeganie receptury i reżimów temperaturowych na wszystkich etapach przygotowania. Chcesz nauczyć się piec w domu? A może możesz już podzielić się swoim doświadczeniem? Wtedy masz okazję to zrobić w komentarzach!

    Inne przepisy na chleb

    Chleb żytni na kefirze

    Chleb na kefirze

    Chleb pszenno-żytni

    Chleb wypiekany w domu

    Chleb w piekarniku

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author