Chleb gryczany według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Chleb na zakwasie gryczanym - prosty, smaczny i zdrowy

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • mikser;
  • wałek do ciasta;
  • pojemniki na składniki;
  • powierzchnia do wyrabiania ciasta;
  • pergamin;
  • ręcznik;
  • nóż;
  • widelec;
  • śmigać;
  • łyżka.

Składniki

Mąka pszenna biała 300g
Woda 200 ml
Przystawka żytnia lub pszenna 5 gramów
Mąka pełnoziarnista 250g
Mąka żytnia pełnoziarnista 50g
Kasza gryczana (gotowana) 120 gramów
Cukier 20 ml
Miód 20 gramów
Sól 12 gramów
Olej roślinny 30 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Rozpuścić zakwas w wodzie i dodać mąkę. Dobrze wymieszaj, aby nie było grudek i przykryj ręcznikiem. Pozostaw na 8-10 godzin w ciepłym miejscu.

    Aby przygotować chleb gryczany w piekarniku, przygotuj składniki

  • Namocz kaszę gryczaną przez noc, ale gotuj tuż przed wyrobieniem ciasta. Ciasto można wyrabiać zarówno ręcznie, jak i w mikserze do ciasta. Aby to zrobić, wymieszaj wodę, mąkę i zakwas. Pozostaw wszystko na 15 minut pod ręcznikiem. Następnie dodaj kaszę gryczaną, sól i cukier. Dobrze wymieszać. Następnie dodaj olej roślinny.

    Aby przygotować chleb gryczany w piekarniku, wymieszaj składniki

  • Musisz wyrabiać ciasto przez 15-17 minut zarówno ręcznie, jak i w mikserze do ciasta.

    Aby ugotować chleb gryczany w piekarniku, dodaj masło

  • Ciasto będzie trochę lepkie. Musi być włożony do miski, tworząc kulkę. Pozostaw w tej samej misce na 2,5 godziny pod ręcznikiem lub folią, aby się zbliżyć. Lepiej posmarować ciasto olejem roślinnym.

    Aby zrobić chleb gryczany w piekarniku, zagnieść ciasto

  • Gotowe ciasto wyłożyć na powierzchnię posypaną wcześniej mąką. W razie potrzeby ciasto można podzielić na dwie części. Z ciasta zrób dwie (lub jedną) okrągłe kulki. Pozostaw na 5-7 minut, aby zbliżyć się trochę więcej. Uformuj owalne lub okrągłe półfabrykaty, posyp dno koszy mąką. Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną na wierzchu i umieść półfabrykaty szwem w dół. Pozostaw na 2,5 godziny.

    Aby ugotować chleb gryczany w piekarniku, ciasto odstawić

  • Chleb ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w formie do pieczenia chleba. Wyślij chleb do nagrzanego piekarnika do 230 stopni, jednocześnie obniżając temperaturę do 200 stopni.

    Aby zrobić chleb gryczany, rozgrzej piekarnik

  • Piecz chleb, aż będzie gotowy, około 15 minut. Gotowe! Gdy chleb ostygnie, można go jeść i podawać. Smacznego!

    Chleb na zakwasie gryczanym - prosty, smaczny i zdrowy

  • Przepis

    Aby wizualnie przestudiować proces pieczenia chleba gryczanego, możesz to obejrzeć. Pieczywo jest bardzo puszyste, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Aby zrobić ciasto, postępuj zgodnie z instrukcjami. Miłego oglądania!

    Teraz już wiesz, jak łatwe i proste jest przygotowanie chleba gryczanego. Jest nie tylko bardzo smaczny, ale także bardzo przydatny. Taki chleb można przygotować w domu, używając miksera do ciasta lub własnymi rękami, aby zagnieść ciasto. Na pewno zaskoczysz swoich bliskich, jeśli upieczesz im chleb, bo chleb jest głową wszystkiego, prawda? Czy kiedykolwiek piekłeś chleb? Podziel się swoimi historiami kulinarnymi poniżej w komentarzach i powiedz mi, czy podobał Ci się ten konkretny przepis? Być może masz jakieś sekrety pieczenia chleba, którymi możesz podzielić się poniżej w komentarzach.

    Inne przepisy na chleb

    Chleb amarantowy

    chleb jęczmienny

    szlachetny chleb

    Chleb parzony

    Chleb razowy

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author