Chleb kukurydziany w maszynie do chleba według przepisu krok po kroku przepis ze zdjęciem

Pyszny chleb kukurydziany - pieczony w maszynie do chleba

Sprzęt i przybory kuchenne:  wypiekacz do chleba, waga kuchenna, miarka, sitko, deska kuchenna, łyżka stołowa i łyżeczka, gorące uchwyty do garnków.

Składniki

Produkt Ilość
mąka pszenna 300g
mąka kukurydziana 200 gramów
kefir 1% 340 ml
suche drożdże 2 łyżeczki
Sól 1 łyżeczka
cukier 1 ul. l.
kurze jajo 1 szt.
proszek do pieczenia ciasta 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

  • Dla wygody możesz pobrać pojemnik z automatu do chleba. W zależności od tego, co jest wskazane w instrukcji maszyny do chleba, musisz włożyć do niej składniki na chleb. W niektórych suche składniki idą najpierw, a potem płynne, w innych – odwrotnie. Działaj zgodnie z tą zasadą. Na początek wlej 2 łyżeczki do pojemnika automatu do chleba. suche drożdże.

    Najpierw wlej suche drożdże do wiadra wypiekacza do chleba.

  • Następnie za pomocą sita przesiej do niego 300 g mąki pszennej. I natychmiast przesiej 200 g mąki kukurydzianej. Nie należy zwiększać ilości mąki kukurydzianej, ponieważ powoduje ona kruchość chleba.

    Dodaj pszenicę i mąkę kukurydzianą.

  • Wlej 1 łyżkę mąki. l. cukier i 1 łyżeczka. Sól. Następnie dodaj 1 łyżeczkę. proszek do pieczenia na ciasto.

    Dodaj cukier, sól, proszek do pieczenia.

  • Teraz kolej na składniki płynne. Jedno jajko kurze ubić do pojemnika z mąką i wlać około 340 ml kefiru o zawartości tłuszczu 1%. Pamiętaj, że ilość płynu może się nieznacznie różnić w zależności od rodzaju mąki i wielkości jajka.

    Do suchych składników wprowadzamy jajko i kefir.

  • Włóż pojemnik z powrotem do wypiekacza do chleba, włącz go i wybierz program Podstawowy/Biały chleb.

    W maszynie do chleba instalujemy wiadro ze składnikami.

  • W oparciu o odmiany maszyn do pieczenia chleba, pieczenie chleba w tym trybie zajmuje średnio 3-3,5 godziny. Po pierwszych 5 minutach pracy wypiekacza obserwuj jak powstaje ciasto, nie powinno przyklejać się do ścianek pojemnika. Jeśli podczas wyrabiania pozostanie mąka, dodaj więcej kefiru. Jeśli ciasto jest bardzo płynne i rozsmarowuje się, dodaj trochę mąki. Następnie nie otwieraj pokrywy wypiekacza do końca pieczenia, o czym poinformuje Cię sygnałem.

    Gotowanie w wypiekaczu do chleba zajmie około 3-3,5 godziny.

  • Gdy jest gotowy, ostrożnie wyjmij pojemnik z chleba za pomocą rękawic kuchennych, a następnie wyjmij chleb i połóż na płycie kuchennej lub ruszcie do ostygnięcia.

    Apetyczny chleb kukurydziany ugotowany w maszynie do chleba zachwyci Cię pyszną chrupiącą skórką.

  • Czy wiedziałeś? Kiedy wlejesz suche składniki, możesz dodać odrobinę kurkumy dla intensywniejszego żółtego koloru. W ten sposób uatrakcyjnisz smak chleba. A kiedy ciasto jest już wyrabiane, możesz posypać je po wierzchu sezamem, nasionami lnu lub pestkami dyni. Chleb możesz udekorować według własnego uznania i smaku. To tylko doda elegancji Twoim wypiekom.

    Bardzo smaczne jest używanie takiego chleba z masłem i twardym serem. Bardzo dobrze komponuje się również z pierwszymi gorącymi daniami.

    Przepis

    Możesz przyjrzeć się, jak prawidłowo wypełnić wszystkie składniki w maszynie do chleba i jak ostatecznie wypieka się chleb.

    Chleb pszenno-kukurydziany, wypiekany w wypiekaczu według tego prostego przepisu, okazuje się przewiewny, puszysty, umiarkowanie wilgotny, a jednocześnie sypki dzięki mące kukurydzianej. A chrupiąca skórka jest po prostu pyszna. Spróbuj ugotować taki pachnący chleb, a na pewno zakochasz się w tym przepisie. Co więcej, maszyna do chleba wykona praktycznie całą pracę za Ciebie, najważniejsze jest zachowanie proporcji. Podziel się w komentarzach swoimi cechami pieczenia chleba pszenno-kukurydzianego. Czy do mąki dodajecie jakieś przyprawy?

    Inne przepisy na chleb

    chleb żytni

    Chleb wypiekany w domu

    chleb żytni

    chleb żytni

    Przaśny chleb

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author