Chleb na kefirze według przepisu krok po kroku z zdjęcie

Pyszny domowy chleb kefirowy - pieczony w piekarniku

Naczynia kuchenne:

  • miska;
  • zmierzona pojemność;
  • śmigać;
  • szpachelka;
  • łyżka stołowa i łyżeczka;
  • film spożywczy;
  • ręcznik kuchenny;
  • forma Ø24-26 cm;
  • piekarnik.

Składniki

Nazwa  Ilość 
Mąka pszenna premium 1 kg
Kefir 2,5% 500 ml
Olej roślinny 3 art. l.
Miód pszczeli 1 ul. l.
Drożdże suszone, instant 11 gramów
Sól ½ łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

Mieszanie ciasta na chleb

  • Do pojemnej miski wlej 500 ml kefiru podgrzanego do ciepłego (~35°C).

    Podgrzany do temperatury ciała kefir wlej do miski.

  • Wlej 11 g suchych drożdży do kefiru i zalej 3 łyżki. l. olej roślinny.

    Do kefiru dodaj suche drożdże i olej roślinny.

  • Do zawartości miski dodaj ½ łyżeczki. sól, 1 łyżka. l. miód pszczeli i mieszaj trzepaczką do uzyskania gładkości.

    Dodajemy również miód i sól.

  • Do płynnej frakcji przyszłego ciasta chlebowego wlej porcje około kilograma mąki pszennej.

    Dodać mąkę i zagnieść ciasto.

  • Z ciasta uformuj kulę, włóż z powrotem do miski, w której wyrabiano, przykryj pokrywką lub folią spożywczą i włóż miskę do miski z ciepłą wodą.

    Ciasto jest gotowe, połóż je w ciepłym miejscu, aby mogło wyrosnąć.

  • Czy wiedziałeś?  Konsystencja ciasta powinna być miękka, elastyczna. W porządku, jeśli trochę klei się do dłoni, bo jak tylko będzie gotowy, ten efekt zniknie.

    Pieczemy chleb

  • Po półtorej godzinie ciasto powinno podwoić objętość i można je pokroić. W momencie krojenia masy chlebowej można w razie potrzeby dodać do niej posiekane orzechy, nasiona lub nasiona lnu.

    Ciasto pięknie wyrosło.

  • Posyp powierzchnię roboczą garścią mąki i usuń wyrośniętą masę z miski.

    Rozłóż ciasto na posypanej mąką blacie.

  • Dobrze zagnieść ciasto, w razie potrzeby posypać mąką.

    Zagnieść ciasto.

  • Nasmaruj formę niewielką ilością oleju roślinnego. Uformuj ciasto w kulę i włóż do formy.

    Po uformowaniu okrągłego bochenka włóż go do formy posmarowanej olejem roślinnym.

  • Przykryj formę ręcznikiem kuchennym i pozostaw na 30-40 minut. Włącz piekarnik do maksimum, aby rozgrzać się w czasie, gdy chleb przygotowuje się do pieczenia.

    Przykryj obrabiany przedmiot ściereczką i pozostaw na 40 minut, bochenek zwiększy swoją objętość.

  • Na wyrośniętym chlebie zrób 3 nacięcia nożem.

    Przed wysłaniem do piekarnika wykonujemy kilka nacięć na elemencie obrabianym nożem.

  • Pieczemy w 180°C przez około 30-40 minut. Gdy są gotowe, wyjmij bochenek chleba lub bochenek z formy i połóż go na metalowym ruszcie, przykrywając ręcznikiem kuchennym, aż całkowicie ostygnie.

    Nasz chleb kefirowy jest gotowy.

  • Ważny!  Gorący chleb przykryj ściereczką, aby skórka nie stwardniała i nie stała się nadmiernie twarda po schłodzeniu.

    Przepis

    Film oferowany do oglądania pokazuje mistrzowską klasę najprostszego przygotowania domowego chleba na bazie kefiru. Film szczegółowo omawia każdy etap, a także daje wiele wskazówek dotyczących wyrabiania najprostszej masy chlebowej do pieczenia w piekarniku.

    Dziękujemy za poświęcenie czasu na zrobienie tego domowego przepisu na chleb kefirowy. Jak przydatne były dane w przepisie rekomendacji? Co nowego przyniósł ci przepis na pieczenie chleba w piekarniku krok po kroku? Jeśli masz własne doświadczenia i sposoby na domowe pieczywo, podziel się nimi z czytelnikami naszej strony. Być może twoja wersja domowego chleba przyda się komuś z internautów. Opublikuj swoje komentarze na dole strony i nie zapomnij wystawić opinii na temat przeczytanego przepisu.

    Inne przepisy na chleb

    Chleb pszenno-żytni

    Chleb wypiekany w domu

    Chleb w piekarniku

    Chleb z otrębami

    Chleb pszeniczny

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author