Chleb w piekarniku według przepisu krok po kroku z zdjęcie

Przepis na wypiekanie pysznego domowego białego chleba w piekarniku

Sprzęt i przybory kuchenne:  piekarnik, naczynia na składniki, łyżka, sito metalowe, głęboka misa szklana, blacha do pieczenia, ostrze.

Składniki

Nazwa Ilość
Suche drożdże 14 gramów
Ciepłe mleko (38 stopni) 300 ml
Woda jest ciepła (38 stopni) 200 ml
Cukier 1 ul. l.
Sól 1/2 ul. l.
Mąka 800-900g
Olej roślinny 50g

Gotowanie krok po kroku

  • W 300 ml ciepłego mleka dodaj 1 szklankę cukru i 14 g suchych drożdży. W ten sposób od razu sprawdzisz, czy drożdże są dobre, a ciasto znacznie szybciej wyrośnie. Otrzymaną mieszaninę pozostaw na około 10 minut. Drożdże powinny wyrosnąć na dobrą „czapkę”. Przesiej przez metalowe sito 800-900 g mąki.

    Przygotowujemy ciasto, a także przesiewamy mąkę.

  • W przesianej mące dodaj ½ łyżki. łyżki soli i dobrze wymieszaj.

    Dodaj sól do mąki i wymieszaj.

  • Wyrośnięte drożdże i 200 ml ciepłej wody wlać na talerz z mąką i solą.

    Wlej ciasto do mąki, dodaj ciepłą wodę.

  • Ciasto zagniatamy rękoma, najpierw w misce, dodajemy 50 g oleju roślinnego, a gdy ciasto połączy się w jedną grudkę, przenosimy na stół.

    W trakcie wyrabiania ciasta dodaj olej roślinny.

  • Na stole wyrabiamy również gotową bryłę ciasta przez 10 minut, aby nie przyklejała się do stołu ani do rąk.

    Dokładnie zagnieść ciasto na stole.

  • Dzięki gęstości ciasta będzie można również zauważyć, że mąka nie jest już potrzebna. Ciasto powinno być gęste, ale jednocześnie miękkie, aby nie było „zatkane” mąką. Ciasto rozwałkować w kulisty kształt.

    Zbierz ciasto w kulkę.

  • Bierzemy głęboką szklaną miskę, smarujemy ją olejem roślinnym, można lekko posmarować samo ciasto. Włóż ciasto do miski wysmarowanej olejem roślinnym. Ciasto zamykamy folią spożywczą, zostawiamy do „podejścia” na około godzinę w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić objętość.

    Kulkę ciasta wkładamy do miski wysmarowanej olejem roślinnym, dokręcamy folią spożywczą.

  • Gdy ciasto „podejdzie”, posyp mąką stół, wyjmij ciasto z miski i połóż na stole posypane mąką.

    Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką stół.

  • Ciasto zagniatamy ruchami składanymi od krawędzi do wewnątrz, ale nie ściskamy zbyt mocno. Formujemy bochenek okrągłego chleba.

    Zagnieść ciasto, uformować okrągły bochenek.

  • Odwracamy chleb i przewijamy go zgodnie z ruchem wskazówek zegara na stole, aby cały dwutlenek węgla wydostał się z chleba.

    Obracaj bochenek chleba, aby uwolnić dwutlenek węgla.

  • Ciasto układamy na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem słonecznikowym.

    Obrabiany przedmiot rozprowadzamy formą nasmarowaną olejem roślinnym.

  • Wierzch ciasta lekko oprószyć mąką, przykryć lekkim ręcznikiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

    Lekko oprószyć bochenek mąką i pozostawić do wyrośnięcia.

  • Wykonujemy nacięcia za pomocą ostrza. Możesz użyć noża, ale często nie jest tak ostry, jak powinien, i po prostu psujesz chleb.

    Cięcia na chlebie wykonujemy za pomocą ostrza.

  • Włączamy piekarnik na 250 stopni i bardzo dobrze go rozgrzewamy. Spryskaj piekarnik wodą, aby wytworzyć parę, która pomoże stworzyć pyszną skórkę. Blachę z chlebem wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 190 stopni. Chleb piecze się w piekarniku przez około 40 minut. Przenieś chleb z patelni na ruszt, przykryj cienkim ręcznikiem kuchennym i ostudź. Smacznego!

    Oto taki piękny i przepyszny chleb, który możesz upiec w piekarniku według tego przepisu.

  • Ważny! Chleb najlepiej piec w okrągłym kształcie o średnicy około 22 cm, wtedy zachowa swój idealny kształt.

    Przepis

    Proponuję dokładniej zapoznać się z przepisem. Bardziej szczegółowo będzie można zobaczyć proces przygotowania ciasta na chleb oraz dodatkowe uwagi autora.

    Czy już od dzieciństwa udało Ci się zadowolić swoją rodzinę smakiem? A może masz własne, autorskie przepisy na wypiekanie domowego chleba? Podziel się z nami swoimi wynikami i komentarzami!

    Inne przepisy na chleb

    chleb żytni

    chleb żytni

    Przaśny chleb

    Chleb pszeniczny

    chleb pszenny

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author