Chleb z otrębami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Chleb z otrębami na zakwasie dla szczupłej sylwetki

Sprzęt i przybory kuchenne:  szklanka, łyżka, miska, nóż, ugniatarka, sito, folia spożywcza, pergamin, blacha do pieczenia, grill, piekarnik.

Składniki

Mąka pszenna I klasa 700 gramów
Otręby 50g
Woda 400 ml
Sól 1 łyżeczka
Olej roślinny 20 ml

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie zakwasu (przystawka)

Starter przygotowuje się od 3 do 5 dni w temperaturze 22 – 25 stopni (w temperaturze pokojowej). Nie ma potrzeby zakładania go na akumulator, ponieważ można go spawać. W zależności od ilości potrzebnego startera proporcje mąki i wody wyniosą 1:1. Mąka lepiej jest grubo zmielić.

  • Pierwszego dnia w filiżance wymieszaj 2 łyżki. l. mąka i 2 łyżki. l. woda. Niech fermentuje w temperaturze pokojowej przez jeden dzień. Okazuje się, że jest to gęsta masa.
  • Drugiego dnia dodaj kolejne 2 łyżki do powstałej masy. l. woda i 2 łyżki. l. mąka. Mieszamy. Masa staje się z bąbelkami w środku.
  • Trzeciego dnia dodaj taką samą ilość i wymieszaj. Masa staje się papkowata, konsystencja jak śmietana.

    Aby zrobić chleb otrębowy, przygotuj składniki

Jeśli robisz zakwas w gorące letnie dni, to na przygotowanie wystarczą 3 dni, a jeśli zimą w pomieszczeniu jest chłodno, to w ciągu 5 dni.

Rozrusznik jest gotowy. Dojrzewało przez 3 dni w temperaturze 27 stopni. Przystawka okazała się porowata, puszysta, o przyjemnym aromacie. Teraz można go włożyć do lodówki i „karmić” raz w tygodniu.

Przygotowanie ciasta

  • W misce włóż 1 – 2 łyżki. l. rozrusznik. Wlać 140 g mąki pszennej I gatunku. Wlej 140 g wody. Pozostaw do fermentacji na 8 godzin w temperaturze pokojowej.

    Aby zrobić chleb otrębowy, połącz składniki

  • Tak przygotowaną masę wrzucamy do naczynia miksującego. Wlej 220 ml wody o temperaturze pokojowej. Przesiej 400 g mąki pszennej I gatunku. Nalewamy 50 g otrębów, mamy pszenicę. Otręby mogą być dowolne: pszenica, żyto, owies itp. Dodaj 1 łyżeczkę. z kupą soli. Sól zaleca się używać 2 procent całkowitej ilości mąki.

    Aby przygotować chleb otrębowy, przygotuj składniki

  • Wyrabiaj ciasto w mikserze na prędkości 2 przez 4 minuty. Ciasto na ten chleb powinno mieć konsystencję nieco powyżej średniej, dość miękkie, ale dość strome. Zaokrąglij ciasto w kulkę. Włóż do miski posmarowanej olejem roślinnym. Pamiętaj, aby przykryć ciasto folią spożywczą, aby się nie zwijało.

    Aby zrobić chleb otrębowy, zagnieść ciasto

  • Pozostaw do wyrośnięcia na 3-4 godziny w temperaturze 25-27 stopni lub do momentu, gdy ciasto potroi swoją objętość.

    Aby przygotować chleb otrębowy, przykryj ciasto folią spożywczą

  • Pieczenie chleba

  • Rozłóż ciasto na posypanej mąką blacie. Ciasto rozwałkować w kulkę, podzielić na 2 równe części. Każda część to nasz przyszły bochenek chleba.

    Aby zrobić chleb otrębowy, podziel ciasto

  • Zaokrąglamy obie części ciasta, a następnie każdą część zwijamy w cienką warstwę.

    Aby zrobić chleb otrębowy, rozwałkuj ciasto

  • Zwijamy się w rolkę, powinna być dość gęsta.

    Uformuj bochenek, aby zrobić chleb otrębowy

  • Ściskamy koniec rolki, zwijamy kilka razy, aby szew był dobrze zamocowany. Przesuwamy obrabiany przedmiot na pergamin. To samo robimy z drugą częścią testu. Przesuwamy pergamin z wykrojami na blachę do pieczenia.

    Chleb z otrębami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Przykryj folią spożywczą i odstaw na 1,5 godziny. Ciasto po wyrośnięciu znacznie zwiększyło swoją objętość.

    Chleb z otrębami na zakwasie dla szczupłej sylwetki

  • Przed pieczeniem wykonamy kilka nacięć wzdłużnych lub poprzecznych na półfabrykatach, jak sobie życzysz.

    zrobić chleb otrębowy

  • Blachę wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy chleb w tej samej temperaturze, aż do uzyskania złotobrązowego jasnego koloru. Nasz chleb był wypiekany przez 30 minut. Sam określasz czas pieczenia w swoim piekarniku na podstawie jego cech. Chleb schłodzić na ruszcie.

    chleb otrębowy jest gotowy

  • Przepis

    Na filmie możesz zobaczyć, jak przygotowuje się ciasto na zakwasie z otrębami, jaka powinna być konsystencja. Zobaczysz, jak bardzo ciasto powinno urosnąć, jak skręcić je w bułkę, aby po upieczeniu miękisz wyglądał na poskręcany, jaką skórkę będzie miał po upieczeniu.

    Otrzymaliśmy bardzo apetyczny chleb o wspaniałym aromacie. Struktura miękiszu chleba jest niezwykła – poskręcana. Taką strukturę uzyskujemy, gdy ciasto zawijamy w ciasną bułkę, a ciasto powinno być skręcone. Pieczywo szczególnie polecane dla osób dbających o zdrowie, wygląd, chcących schudnąć lub po prostu utrzymać prawidłową wagę.

    Mamy nadzieję, że nasz przepis przypadnie Wam do gustu podczas pieczenia chleba. Napisz w komentarzach, co ci się stało, jakie otręby włożyłeś do ciasta.

    Inne przepisy na chleb

    Chleb pszeniczny

    Ciasto drożdżowe na serniki

    Przaśny chleb

    Przaśny chleb

    Pieczeń mięsna

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author