Sprzęt i przybory kuchenne: szklanka, łyżka, miska, nóż, ugniatarka, sito, folia spożywcza, pergamin, blacha do pieczenia, grill, piekarnik.
Składniki
Mąka pszenna I klasa | 700 gramów |
Otręby | 50g |
Woda | 400 ml |
Sól | 1 łyżeczka |
Olej roślinny | 20 ml |
Gotowanie krok po kroku
Przygotowanie zakwasu (przystawka)
Starter przygotowuje się od 3 do 5 dni w temperaturze 22 – 25 stopni (w temperaturze pokojowej). Nie ma potrzeby zakładania go na akumulator, ponieważ można go spawać. W zależności od ilości potrzebnego startera proporcje mąki i wody wyniosą 1:1. Mąka lepiej jest grubo zmielić.
- Pierwszego dnia w filiżance wymieszaj 2 łyżki. l. mąka i 2 łyżki. l. woda. Niech fermentuje w temperaturze pokojowej przez jeden dzień. Okazuje się, że jest to gęsta masa.
- Drugiego dnia dodaj kolejne 2 łyżki do powstałej masy. l. woda i 2 łyżki. l. mąka. Mieszamy. Masa staje się z bąbelkami w środku.
- Trzeciego dnia dodaj taką samą ilość i wymieszaj. Masa staje się papkowata, konsystencja jak śmietana.
Jeśli robisz zakwas w gorące letnie dni, to na przygotowanie wystarczą 3 dni, a jeśli zimą w pomieszczeniu jest chłodno, to w ciągu 5 dni.
Rozrusznik jest gotowy. Dojrzewało przez 3 dni w temperaturze 27 stopni. Przystawka okazała się porowata, puszysta, o przyjemnym aromacie. Teraz można go włożyć do lodówki i „karmić” raz w tygodniu.
Przygotowanie ciasta
Pieczenie chleba
Przepis
Na filmie możesz zobaczyć, jak przygotowuje się ciasto na zakwasie z otrębami, jaka powinna być konsystencja. Zobaczysz, jak bardzo ciasto powinno urosnąć, jak skręcić je w bułkę, aby po upieczeniu miękisz wyglądał na poskręcany, jaką skórkę będzie miał po upieczeniu.
Otrzymaliśmy bardzo apetyczny chleb o wspaniałym aromacie. Struktura miękiszu chleba jest niezwykła – poskręcana. Taką strukturę uzyskujemy, gdy ciasto zawijamy w ciasną bułkę, a ciasto powinno być skręcone. Pieczywo szczególnie polecane dla osób dbających o zdrowie, wygląd, chcących schudnąć lub po prostu utrzymać prawidłową wagę.
Mamy nadzieję, że nasz przepis przypadnie Wam do gustu podczas pieczenia chleba. Napisz w komentarzach, co ci się stało, jakie otręby włożyłeś do ciasta.
Inne przepisy na chleb
Chleb pszeniczny
Ciasto drożdżowe na serniki
Przaśny chleb
Przaśny chleb
Pieczeń mięsna
Miłego czytania!