Chleb żytni w piekarniku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszny chleb żytni – przepis na pieczenie w piekarniku

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • pojemniki na składniki;
  • sito;
  • film;
  • powierzchnia robocza;
  • łyżka;
  • nóż;
  • miska do wyrabiania ciasta;
  • piekarnik.

Składniki

Produkt Ilość
Obrana mąka żytnia 220 gramów
Mąka pszenna 250g
Cukier 1,5 ul. l.
Sól 1,5 łyżeczki
Olej roślinny 20 gramów
ciepła woda 360 ml
Suche drożdże 2 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Przesiej mąkę żytnią i pszenną, połącz w jednej misce.

    Mąkę żytnią mieszamy z mąką pszenną.

  • Dodaj 1,5 łyżeczki soli i taką samą ilość cukru.

    Do mąki dodaj cukier i sól.

  • Dodaj 2 łyżeczki drożdży bez szkiełka.

    Dodajemy również drożdże.

  • Dobrze wymieszaj rękami lub trzepaczką.

    Dobrze wymieszaj suche składniki.

  • Dodaj ciepłą wodę partiami. Temperatura wody powinna wynosić około 30 stopni. Wszystko dobrze miksujemy. Ciasto można wyrabiać ręcznie.

    Porcjami do suchych składników dodać ciepłą wodę i zagnieść ciasto.

  • Dodaj 20 gramów oleju roślinnego, wymieszaj z ciastem.

    W trakcie wyrabiania ciasta dodaj olej roślinny.

  • Zagnieść ciasto przez 5-7 minut.

    Przez kilka minut dobrze wyrabiaj ciasto rękami.

  • Ciasto będzie trochę lepkie – to normalne. Zostawiamy go w misce, lekko miażdżąc rękoma.

    Gotowe ciasto wkładamy do miski wysmarowanej olejem roślinnym.

  • Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

    Pokryte folią spożywczą ciasto dobrze wyrosło w ciepłym miejscu.

  • Gdy ciasto wyrośnie, usuń folię spożywczą i lekko zagniataj ciasto rękami. Nasmaruj powierzchnię roboczą olejem roślinnym i rozprowadź na nim nasze ciasto. Ugniataj go rękami, tworząc szeroką kiełbasę.

    Zagnieść ciasto, uformować z niego wałek.

  • Podziel ciasto na dwie równe części. Każdą część zaokrąglamy ręcznie.

    Podziel ciasto na pół i zaokrąglij każdy kawałek.

  • Ciasto układamy na blasze wyłożonej pergaminem.

    Półfabrykaty rozkładamy na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem.

  • Przykryj folią na 40 minut, aby ciasto wyrosło jeszcze mocniej.

    Przykryj bochenki chleba i odstaw do wyrośnięcia.

  • Gdy ciasto powiększy się, zrób kilka płytkich nacięć na każdej części.

    Kiedy półfabrykaty unoszą się, wykonujemy na nich płytkie nacięcia nożem.

  • Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut. Chleb jest gotowy! Pozostaje schłodzić przez 30 minut i możesz podać do stołu. Smacznego!

    Wypróbuj ten przepis i zrób wspaniały chleb żytni w piekarniku.

  • Przepis

    Przedstawiono na nim kolejny zabawny przepis na chleb żytni w piekarniku. Jestem pewien, że on też będzie zainteresowany.

    Teraz wiesz, jak piecze się chleb żytni w domu. W rzeczywistości wszystko jest bardzo proste i na pewno możesz powtórzyć przygotowanie tego chleba w domu. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich lub gości, spróbuj zrobić domowy chleb żytni według tego przepisu. Czy kiedykolwiek piekłeś chleb? Jeśli tak, to jaki? Jakiej mąki używasz do pieczenia i dlaczego? Podziel się swoimi odpowiedziami i być może sekretami robienia pysznego chleba poniżej w komentarzach!

    Inne przepisy na chleb

    chleb żytni

    Przaśny chleb

    Chleb pszeniczny

    chleb pszenny

    Biały chleb z mlekiem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author