Chleb żytni w powolnej kuchence według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Chleb żytni w powolnej kuchence - bardzo prosty i smaczny

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • multicooker;
  • zlewka;
  • łyżka stołowa i łyżeczka;
  • głęboka miska;
  • sito;
  • szczoteczka silikonowa;
  • uchwyty na garnki lub ręcznik kuchenny;
  • chleb kuchenny;
  • drewniana deska.

Składniki

Produkt Ilość
Suche drożdże 1,5 łyżeczki
Sól 1,5 łyżeczki
Cukier granulowany 1 ul. l.
mąka żytnia 2 szklanki
Woda 300 ml
Mąka pszenna 2 szklanki
Płynny słód 1 ul. l.
Olej roślinny 4 łyżki. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Zaczynamy robić chleb z ciasta. Aby to zrobić, wlej 300 ml wody do głębokiej miski. Powinien mieć temperaturę pokojową.

    Wlej ciepłą wodę do miski.

  • Do płynu wlewamy 1,5 łyżeczki. sól i 1 łyżka. l. cukier granulowany. Zamiast cukru możesz użyć podobnej ilości naturalnego miodu.

    Rozpuść cukier i sól w wodzie.

  • Stopniowo dodawać przesianą mąkę pszenną do wszystkich składników. W sumie wymagane są 2 filiżanki produktu. Wszystko dobrze miksujemy.

    Dodaj mąkę, wymieszaj.

  • W powstałej mieszaninie dodaj 1 łyżkę. l. płynny słód, ponownie mieszając.

    Czas dodać do ciasta płynny słód.

  • Do powstałej mieszaniny dodaj 1,5 łyżeczki. susz drożdże i dokładnie wymieszaj łyżką stołową.

    Po słodzie dodaj do ciasta suche drożdże.

  • Dodaj 2 szklanki mąki żytniej do miski i dokładnie wymieszaj składniki, aż będą gładkie. Przed dodaniem warto też przesiać przez sito. Zagnieść ciasto łyżką. Jeśli mąka nie zostanie przesiana, ciasto okaże się mniej soczyste i miękkie.

    Następnie dodaj mąkę żytnią.

  • Na koniec dodaj 2 łyżki. l. olej roślinny bez obcego zapachu.

    Wymieszaj ciasto, dodaj do niego olej roślinny.

  • Nadal wyrabiamy ciasto rękami. Po dodaniu oleju ciasto mniej klei się do rąk.

    Ciasto jest bardzo miękkie.

  • Wlej około 2 łyżki do miski multicooker. l. olej roślinny i rozprowadź go równomiernie na dnie i ścianach.

    Nasmaruj miskę multicooker olejem roślinnym.

  • Gotowe ciasto przełóż do miski olejowanej. Rozłóż równomiernie na dnie miski.

    Ciasto wkładamy do miski, rozprowadzamy po dnie.

  • W menu multicooker wybierz tryb „chleb” i dodaj kolejne 30 minut do całkowitego czasu. W tym czasie chleb wyrośnie i powiększy się.

    Tak powinno wyglądać ciasto po garowaniu.

  • Po garowaniu, które z reguły trwa 2,5 godziny, włączamy tryb „pieczenia” i przygotowujemy chleb.

    Pieczemy chleb.

  • Po 1 godzinie wyjmujemy chleb z multicookera, odwracamy i pieczemy z drugiej strony przez 30 minut. W ten sposób będzie równomiernie brązowieć i mieć ten sam kolor.

    Następnie chleb należy odwrócić na drugą stronę.

  • Gotowy chleb wyjmujemy z kuchenki mikrofalowej i przenosimy na drewnianą deskę, pozwalając mu lekko ostygnąć. Pokrój i podawaj z pierwszym lub drugim daniem. Uzyskuje się chleb żytni o rumianej i chrupiącej skórce, jednocześnie dość miękki i pachnący. Smak takiego pieczywa jest neutralny, więc można na nim posmarować słodkie dżemy lub zrobić kanapki.

    Jak widać, całkiem możliwe jest ugotowanie pysznego chleba żytniego w powolnej kuchence.

  • Przepis

    Film poświęcony jest procesowi wypieku chleba żytniego. Wymagane jest pieczenie w powolnej kuchence, a cały proces wyrabiania ciasta i przygotowania do pieczenia jest szczegółowo opisany. Składniki są wymienione na początku w odpowiednich proporcjach i są przeznaczone na 1 bochenek chleba.

    Czy sam robisz chleb, czy wolisz kupić gotowy w sklepie? Czy próbowałeś w domu piec chleb żytni w powolnej kuchence? Jakich składników używasz i ile czasu zajmuje Ci gotowanie? Podziel się swoimi kulinarnymi wrażeniami w komentarzach.

    Inne przepisy na chleb

    bagietka

    Chleb Borodino

    Przaśny chleb

    szary chleb

    Przaśny chleb

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author