Sprzęt i przybory kuchenne: miska głęboka (minimum 2 sztuki), folia spożywcza, blat, szczotka silikonowa, blacha do pieczenia, piekarnik, nóż,
Składniki
Mąka pszenna najwyższej jakości | 1 kg |
Suche drożdże | 1 łyżeczka |
Sól | 1 łyżeczka |
płatki owsiane ekstra | 1 stos |
Kurze jajo | 1 szt. |
Serum | 600 ml |
Olej słonecznikowy | 3-4 ul. l. |
Ważny! Serwatkę można zastąpić mlekiem i wodą w proporcji 1:1. Na czystym mleku chleb jest zbyt gęsty. Jednak lepiej jest użyć produktu serwatkowego.
Gotowanie krok po kroku
Czy wiedziałeś? Aby sprawdzić gotowość upieczonego chleba, trzeba go docisnąć, a jeśli po tym wróci do poprzedniego kształtu, to jest całkowicie upieczony.Na wyjściu dostaliśmy pachnący, świeży i soczysty chleb. Poczekaj, aż całkowicie ostygnie i podawaj pokrojone na stół na pierwsze i drugie danie. Możesz też zrobić kanapki lub po prostu posmarować słodkim dżemem – i tak będzie niesamowicie smacznie.
Przepis
Polecamy obejrzeć ten film, który wyraźnie pokazuje cały proces robienia domowego bochenka: od mieszania składników po krojenie pieczonych bochenków.
Jak często sam robisz domowe bułki, czy nadal wolisz chleb ze sklepu? Napisz swoją opinię w komentarzach i przynajmniej raz spróbuj upiec bochenek serwatki według tego przepisu. Okaże się tak smacznie, że zniknie chęć kupna jakiegokolwiek innego. Najważniejszą rzeczą w tym biznesie jest oczywiście gotowanie z miłością od początku do końca. Podziel się wrażeniami ze świeżo upieczonych bochenków serwatki.
Inne przepisy na chleb
Pieczywo
chleb bezglutenowy
zdrowy chleb
Zakwas na chleb rosyjski
Bananowy chleb
Miłego czytania!