Chlebek serwatkowy według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszny i pachnący chlebek serwatkowy w domu

Sprzęt i przybory kuchenne: miska głęboka (minimum 2 sztuki), folia spożywcza, blat, szczotka silikonowa, blacha do pieczenia, piekarnik, nóż,

Składniki

Mąka pszenna najwyższej jakości 1 kg
Suche drożdże 1 łyżeczka
Sól 1 łyżeczka
płatki owsiane ekstra 1 stos
Kurze jajo 1 szt.
Serum 600 ml
Olej słonecznikowy 3-4 ul. l.

Ważny! Serwatkę można zastąpić mlekiem i wodą w proporcji 1:1. Na czystym mleku chleb jest zbyt gęsty. Jednak lepiej jest użyć produktu serwatkowego.

Gotowanie krok po kroku

  • W 600 ml serwatki o temperaturze pokojowej dodać jedno jajko, ubić. Wsyp 1 łyżeczkę suszonych drożdży i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.

    Aby zrobić chleb serwatkowy, przygotuj składniki

  • Dodaj szklankę (200 ml) płatków owsianych instant do 1 kg przesianej mąki.

    Aby zrobić chleb serwatkowy, wymieszaj składniki

  • Stopniowo dodawać serwatkę do suchych składników i zagnieść ciasto.

    Aby zrobić chleb serwatkowy, połącz składniki

  • Do gotowej masy mącznej dodać 2 łyżki rafinowanego oleju słonecznikowego i ponownie wymieszać.

    Aby zrobić chleb serwatkowy, zagnieść ciasto

  • Przykryj miskę gotowym ciastem folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Można też włączyć piekarnik na 50-60 stopni i wstawić do niego miskę z masą na pół godziny, żeby ciasto wyszło szybciej.

    Aby przygotować chleb z serwatką, umieść ciasto pod folią

  • Gdy mieszanka mąki zwiększy swoją objętość, formujemy bochenek. Z całkowitej ilości ciasta uzyskuje się 2 bochenki. Aby to zrobić, musisz rozciągnąć go palcami do kształtu koła, a następnie przekręcić jak rolkę. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Połóż na nim chleb. Nasmaruj wierzch bochenków zimną wodą za pomocą silikonowego pędzelka, a następnie wykonaj piękne nacięcia w odległości 4-5 cm.

    Aby zrobić chleb serwatkowy, posmaruj ciasto jajkiem

  • Przykryj blachę do pieczenia folią spożywczą i wyślij do nagrzanego piekarnika na 15 minut, aby ciasto rosło jeszcze bardziej.

    Aby przygotować chleb z serwatką, umieść ciasto pod folią

  • Następnie zdejmij folię i piecz chleb w 200 stopniach przez około pół godziny, aż się ugotuje. Możesz również wcześniej nasmarować go żółtkiem, aby w rezultacie uzyskać złotą skórkę.

    serwatkowy chleb jest gotowy

  • Czy wiedziałeś? Aby sprawdzić gotowość upieczonego chleba, trzeba go docisnąć, a jeśli po tym wróci do poprzedniego kształtu, to jest całkowicie upieczony.Na wyjściu dostaliśmy pachnący, świeży i soczysty chleb. Poczekaj, aż całkowicie ostygnie i podawaj pokrojone na stół na pierwsze i drugie danie. Możesz też zrobić kanapki lub po prostu posmarować słodkim dżemem – i tak będzie niesamowicie smacznie.

    Przepis

    Polecamy obejrzeć ten film, który wyraźnie pokazuje cały proces robienia domowego bochenka: od mieszania składników po krojenie pieczonych bochenków.

    Jak często sam robisz domowe bułki, czy nadal wolisz chleb ze sklepu? Napisz swoją opinię w komentarzach i przynajmniej raz spróbuj upiec bochenek serwatki według tego przepisu. Okaże się tak smacznie, że zniknie chęć kupna jakiegokolwiek innego. Najważniejszą rzeczą w tym biznesie jest oczywiście gotowanie z miłością od początku do końca. Podziel się wrażeniami ze świeżo upieczonych bochenków serwatki.

    Inne przepisy na chleb

    Pieczywo

    chleb bezglutenowy

    zdrowy chleb

    Zakwas na chleb rosyjski

    Bananowy chleb

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author