Chuda sałatka z fasolą w puszkach: krok po kroku przepis ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną chudą sałatkę z fasolą w puszkach

Sprzęt i przybory kuchenne: miska głęboka, deska do krojenia, nóż, łyżka stołowa, otwieracz do puszek.

Składniki

Produkt Ilość
Fasola w puszkach w pomidorach 200 gramów
kolendra 1 pęczek
Grzanki żytnie 30 gramów
Czosnek 2-3 goździki
Zmielony czarny pieprz smak
Mielona czerwona ostra papryka smak
Sól smak

Gotowanie krok po kroku

  • Zawartość jednej 200-gramowej puszki fasoli w puszkach pomidorów przenosi się do głębokiej miski. Najlepiej najpierw umieścić czystą fasolę, a na końcu doprawić pomidorem, aby dodać wymaganą ilość.

    Włóż fasolę z puszki do miski.

  • Obieramy, miażdżymy i kroimy na bardzo małe kawałki, ale tak naprawdę siekamy 2-3 ząbki czosnku. Wysyłamy go również do miski.

    Do fasoli dodaj posiekany czosnek.

  • 1 pęczek kolendry opłukać i drobno posiekać, włożyć do sałatki. Jeśli nie lubisz kolendry, możesz zastąpić ją pietruszką i innymi ziołami, ale dzięki temu stracisz autentyczny smak potrawy.

    Drobno posiekaj kolendrę i dodaj ją do fasoli z czosnkiem.

  • Na koniec dodaj do sałatki 30 g krakersów żytnich. Można je zarówno kupić, jak i domowe, gotowane w piekarniku ze zwykłego chleba.

    Dodajemy również krakersy żytnie.

  • Do smaku dodaj sól, mieloną czarną i czerwoną ostrą paprykę oraz sos pomidorowy do sałatki, w której była fasola. Wszystko dobrze wymieszaj i podawaj sałatkę do stołu.

    Apetyczna chuda sałatka z fasolą w puszkach jest gotowa.

  • Przepis

    Z tym przepisem można również zapoznać się pod adresem. W nim zobaczysz, jakie składniki są potrzebne do sałatki i czym można je zastąpić. Otrzymasz również cenne wskazówki kulinarne od doświadczonego szefa kuchni-amatora.

    Teraz już wiesz, jak dosłownie w kilka minut przygotować bardzo niezwykłą sałatkę z chudej fasoli. Danie to ma swoje korzenie w kuchni gruzińskiej, znanej z odważnych połączeń smakowych i pikantnych potraw. Jeśli więc interesuje Cię ta sałatka, spróbuj ugotować ją podczas diety, postu, dni postu lub po prostu z miłości do pysznego jedzenia. Jakie przepisy kuchni gruzińskiej znasz i stosujesz? Lubisz fasolę i do jakich potraw je dodajesz? Opowiedz nam o tym w komentarzach, uzupełnij tam przepis swoimi wskazówkami. Smak i sukces w kuchni!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author