Chude ciasto rybne według prostego przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszne chude ciasto rybne

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • piekarnik;
  • Papier do pieczenia;
  • wagi kuchenne;
  • głęboka miska;
  • śmigać;
  • łyżeczka i łyżka stołowa;
  • ręcznik kuchenny;
  • sito;
  • wałek do ciasta;
  • szczoteczka silikonowa;
  • fastryga;
  • deska do krojenia;
  • nóż kuchenny;
  • naczynia do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Ciepła woda (37-39°) 300 ml
Mąka premium 600 gramów
Drożdże prasowane 25 gramów
Sól 1,5 łyżeczki
Cukier 0,5 ul. l.
Olej roślinny 115 ml
ziemniaki średniej wielkości 3 szt.
Cebula 1 głowa
Czerwona ryba (odmiany tłuste) 700 gramów
Oliwa z oliwek 1-2 łyżki. l.
pieprz mielony smak

Gotowanie krok po kroku

  • Do głębokiej miski wlej ciepłą wodę (300 ml), włóż świeże drożdże (25 g) i dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby całkowicie się rozpuściły.

    Drożdże rozpuścić w wodzie, wymieszać.

  • Dodaj sól (0,5 łyżeczki), cukier (0,5 łyżki) i ponownie wymieszaj.

    Dodaj cukier i sól do mieszanki drożdżowej.

  • Następnie dodaj olej roślinny (100 ml).

    Dodaj olej roślinny.

  • Mieszać i dodawać porcjami przesianą mąkę (600 g) zagnieść ciasto. Powinien być miękki i elastyczny. Dlatego konieczne jest dodawanie mąki małymi porcjami.

    Dodać mąkę małymi porcjami i zagnieść ciasto.

  • Do ciasta dodać około 15 ml masła i dalej wyrabiać spód ciasta, około 10 minut.

    W trakcie wyrabiania dodaj trochę więcej oleju roślinnego.

  • Przykryj miskę ciastem na wierzchu czystym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 30-45 minut. Powinien wzrosnąć około 2,5 razy.

    Ciasto wyszło dobrze.

  • Następnie ciasto należy dobrze zagnieść do uwolnienia dwutlenku węgla, ponownie przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu na 40 minut.

    Ubij ciasto i pozwól mu ponownie wyrosnąć.

  • Powstałe ciasto należy podzielić na dwie części – jedna powinna być większa, a druga mniejsza.

    Ciasto dzielimy na dwie części.

  • Większość z nich rozwałkować na dużą warstwę.

    Większość ciasta rozwałkowuje się za pomocą wałka do ciasta.

  • Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i nałóż na nią warstwę. Powinien pokryć całą patelnię. To tworzy spód ciasta.

    Ciasto przekładamy na blachę do pieczenia i formujemy spód ciasta.

  • Ziemniaki obrać (3 szt.) i cebulę (1 główkę), opłukać w wodzie, pokroić w małe paski i przełożyć do głębokiej miski.

    Pokrój cebulę i ziemniaki.

  • Dodaj sól (0,5 łyżeczki), pieprz do smaku, oliwę z oliwek (1-2 łyżki) i wszystko wymieszaj.

    Sól, pieprz, cebulę i ziemniaki, wymieszaj.

  • Z czerwonej ryby (700 g) zdjąć skórę i kości, dobrze wypłukać w wodzie, osuszyć, dodać sól (0,5 łyżeczki) i mielony pieprz do smaku.

    oczyszczamy ryby z kości, soli.

  • Rozłóż ziemniaki i cebulę równomiernie na dolnej warstwie ciasta, na wierzchu przygotowaną rybę, pozostawiając luki z ziemniakami.

    Na cieście układamy ziemniaki z cebulą i na wierzchu ryby.

  • Resztę ciasta rozwałkować wałkiem na cienką warstwę, ułożyć na wierzchu ryby i dobrze ścisnąć brzegi, aby nadzienie nie spływało podczas pieczenia.

    rozwałkować drugi kawałek ciasta, przykryć nim nadzienie i ścisnąć brzegi.

  • Za pomocą pędzla silikonowego posmaruj ciasto oliwą z oliwek na wierzchu, wykonaj dwa otwory w środku, aby wydostała się para, i wyślij do piekarnika nagrzanego do 190° na 50 minut.

    Nasmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, zrób dwa otwory, aby uciekła para.

  • Gotowe wypieki wyjąć z piekarnika, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i pozostawić na 10-15 minut.

    Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem.

  • Pokrój ciasto na porcje, przełóż do wygodnego naczynia i możesz podawać. Smacznego!

    Chude ciasto rybne według tego przepisu jest niesamowicie smaczne.

  • Przepis

    Polecamy również zapoznać się z przepisem, który przedstawia i opisuje każdy etap przygotowania tak bardzo smacznego, pożywnego i zdrowego ciasta z ziemniakami, cebulą, rybą i przyprawami.

    Z takim ciastem możesz bezpiecznie spotkać gości. Jest bardzo smaczny, soczysty i pachnący. Pamiętaj, aby spróbować ugotować takie wypieki i nie zapomnij zostawić swoich i życzeń w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author