
Sprzęt i przybory kuchenne:
- piekarnik;
- Papier do pieczenia;
- wagi kuchenne;
- głęboka miska;
- śmigać;
- łyżeczka i łyżka stołowa;
- ręcznik kuchenny;
- sito;
- wałek do ciasta;
- szczoteczka silikonowa;
- fastryga;
- deska do krojenia;
- nóż kuchenny;
- naczynia do serwowania.
Składniki
Produkt | Ilość |
Ciepła woda (37-39°) | 300 ml |
Mąka premium | 600 gramów |
Drożdże prasowane | 25 gramów |
Sól | 1,5 łyżeczki |
Cukier | 0,5 ul. l. |
Olej roślinny | 115 ml |
ziemniaki średniej wielkości | 3 szt. |
Cebula | 1 głowa |
Czerwona ryba (odmiany tłuste) | 700 gramów |
Oliwa z oliwek | 1-2 łyżki. l. |
pieprz mielony | smak |
Gotowanie krok po kroku
Do głębokiej miski wlej ciepłą wodę (300 ml), włóż świeże drożdże (25 g) i dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby całkowicie się rozpuściły. 
Dodaj sól (0,5 łyżeczki), cukier (0,5 łyżki) i ponownie wymieszaj. 
Następnie dodaj olej roślinny (100 ml). 
Mieszać i dodawać porcjami przesianą mąkę (600 g) zagnieść ciasto. Powinien być miękki i elastyczny. Dlatego konieczne jest dodawanie mąki małymi porcjami. 
Do ciasta dodać około 15 ml masła i dalej wyrabiać spód ciasta, około 10 minut. 
Przykryj miskę ciastem na wierzchu czystym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 30-45 minut. Powinien wzrosnąć około 2,5 razy. 
Następnie ciasto należy dobrze zagnieść do uwolnienia dwutlenku węgla, ponownie przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu na 40 minut. 
Powstałe ciasto należy podzielić na dwie części – jedna powinna być większa, a druga mniejsza. 
Większość z nich rozwałkować na dużą warstwę. 
Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i nałóż na nią warstwę. Powinien pokryć całą patelnię. To tworzy spód ciasta. 
Ziemniaki obrać (3 szt.) i cebulę (1 główkę), opłukać w wodzie, pokroić w małe paski i przełożyć do głębokiej miski. 
Dodaj sól (0,5 łyżeczki), pieprz do smaku, oliwę z oliwek (1-2 łyżki) i wszystko wymieszaj. 
Z czerwonej ryby (700 g) zdjąć skórę i kości, dobrze wypłukać w wodzie, osuszyć, dodać sól (0,5 łyżeczki) i mielony pieprz do smaku. 
Rozłóż ziemniaki i cebulę równomiernie na dolnej warstwie ciasta, na wierzchu przygotowaną rybę, pozostawiając luki z ziemniakami. 
Resztę ciasta rozwałkować wałkiem na cienką warstwę, ułożyć na wierzchu ryby i dobrze ścisnąć brzegi, aby nadzienie nie spływało podczas pieczenia. 
Za pomocą pędzla silikonowego posmaruj ciasto oliwą z oliwek na wierzchu, wykonaj dwa otwory w środku, aby wydostała się para, i wyślij do piekarnika nagrzanego do 190° na 50 minut. 
Gotowe wypieki wyjąć z piekarnika, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i pozostawić na 10-15 minut. 
Pokrój ciasto na porcje, przełóż do wygodnego naczynia i możesz podawać. Smacznego! 
Przepis
Polecamy również zapoznać się z przepisem, który przedstawia i opisuje każdy etap przygotowania tak bardzo smacznego, pożywnego i zdrowego ciasta z ziemniakami, cebulą, rybą i przyprawami.
Z takim ciastem możesz bezpiecznie spotkać gości. Jest bardzo smaczny, soczysty i pachnący. Pamiętaj, aby spróbować ugotować takie wypieki i nie zapomnij zostawić swoich i życzeń w komentarzach.