
Sprzęt i przybory kuchenne:
- talerz;
- patelnia;
- czajnik;
- kociołek z pokrywką;
- nóż;
- deska do krojenia;
- szpatułka kuchenna;
- chochla;
- niszczarka;
- gruba tarka (do pomidora, jeśli nie ma soku);
- wagi kuchenne;
- zlewka.
Składniki
Produkt | Ilość |
Ryż | 300g |
Woda | 1,5-1,6 l |
Słodka papryka | 10 kawałków. |
Marchewka | 250g (3-4 sztuki) |
Cebula | 300g (4-5 sztuk) |
Kapusta | 400 gramów |
Domowy pomidor (lub świeży) | 250 ml |
koncentrat pomidorowy | 3 art. l. |
Olej roślinny | 150 gramów |
Czosnek | 4 goździki |
Sól | 2 łyżeczki |
Papryka | 2 – 3 łyżeczki |
Zmielony czarny pieprz | smak |
Zieloni: pietruszka, koperek, cebula | 30 gramów |
Liść laurowy | 1-2 liście |
Gotowanie krok po kroku
Na samym początku przygotuj ryż, ponieważ będzie musiał długo stać. Weź 300 g ryżu i umyj go kilka razy, aż woda będzie czysta. 
Zagotuj wodę (około 500-600 ml) i wypełnij ją ryżem, aby płatki miały miejsce na pęcznienie. Pozostaw ryż do spęcznienia przez pół godziny. 
Wszystkie warzywa obrać i opłukać pod bieżącą wodą. 
Cebulę podzielić na pół i pokroić w cienkie półpierścienie, a następnie pokroić w środku. 
Pokrój marchewki w cienkie kółka, a następnie pokrój te kółka w paski. Lepiej wyciąć koła ukośnie, aby wyglądały bardziej jak owale, wtedy słomka będzie dłuższa i piękniejsza. 
Papryka, bez krojenia, oczyszczona z szypułki i nasion. Możesz to zrobić, naciskając łodygę do wewnątrz, możesz ją ostrożnie odciąć nożem. Następnie umyj paprykę również od środka. 
Drobno posiekaj kapustę nożem lub na szatkownicy. 
Drobno posiekaj czosnek. Opłucz warzywa, odcedź i drobno posiekaj. 
Umieść patelnię na średnim ogniu i wlej 150 ml oleju roślinnego. Gdy olej będzie gorący, wrzuć całą cebulę na patelnię i smaż na złoty kolor. 
Następnie musisz wysłać wszystkie marchewki na patelnię i smażyć razem z cebulą, aż marchewka stanie się miękka i lekko zarumieniona. 
Dodaj 2-3 łyżki. l. koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować przez 1 minutę. 
Odcedź wodę z ryżu i dodaj do niego połowę ugotowanego ryżu. 
Pozostałą połowę włóż do ognia i wlej 1 litr wody i 250 ml soku pomidorowego (lub podobną ilość startych pomidorów). Zamieszać. 
Dodaj 1 łyżeczkę. sól ze zjeżdżalnią, 1 łyżeczka. papryka i ½ łyżeczki. zmielony czarny pieprz. 
Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć ogień. 
W międzyczasie przygotuj nadzienie paprykowe. W głębokiej misce wymieszaj ryż, połowę pieczeni, kapustę i większość posiekanej zieleniny. 
Sól (czubata łyżeczka), dodaj paprykę (1 łyżeczka) i zmielony czarny pieprz (1/2 łyżeczki). I wszystko dobrze wymieszaj. 
Weź kociołek, w którym ugotujesz faszerowane papryczki i wlej do niego 4-5 chochli sosu pomidorowego. 
W każdym pieprzu umieścić nadzienia, lekko nie sięgając do krawędzi. 
Włóż paprykę do kociołka tak, aby otwarte części wyglądały prosto do góry. Wlej pozostały sos na wierzch. 
Podpal i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj w kociołku przez 35 minut. Pokrywka nie może być szczelnie zamknięta. 
Po 35 minutach otwórz kociołek i sprawdź gotowość ryżu. Włóż 1-2 liście laurowe do kociołka i wlej resztę zieleni. Wyłącz płomień i zamknij pokrywę. Pozwól parzyć przez 10 minut. 
Usuń pieprz do naczynia, w przeciwnym razie stanie się kwaśny. I ciesz się pyszną faszerowaną papryką bez grama mięsa! 
Przepis
Na tym uchwycono jeden ze świetnych przepisów na robienie chudej papryki nadziewanej. Być może Tobie też się spodoba.
Papryka faszerowana kapustą, ryżem, marchewką i cebulą jest prosta i pyszna. Produkty potrzebne do tego dania są bardzo proste, znajdują się dosłownie w każdym domu. A co najważniejsze, możesz go ugotować zarówno zimą, jak i latem! Wypróbuj, a na pewno ci się spodoba! Wypisz się o wyniku, wszyscy będą zainteresowani. Czym nadziewasz paprykę? Jakiś ciekawy przepis? Udostępnij to w komentarzach