Chude papryki faszerowane krok po kroku 🌶przepis ze zdjęciem

Pyszna chuda papryka faszerowana 🌶

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • talerz;
  • patelnia;
  • czajnik;
  • kociołek z pokrywką;
  • nóż;
  • deska do krojenia;
  • szpatułka kuchenna;
  • chochla;
  • niszczarka;
  • gruba tarka (do pomidora, jeśli nie ma soku);
  • wagi kuchenne;
  • zlewka.

Składniki

Produkt Ilość
Ryż 300g
Woda 1,5-1,6 l
Słodka papryka 10 kawałków.
Marchewka 250g (3-4 sztuki)
Cebula 300g (4-5 sztuk)
Kapusta 400 gramów
Domowy pomidor (lub świeży) 250 ml
koncentrat pomidorowy 3 art. l.
Olej roślinny 150 gramów
Czosnek 4 goździki
Sól 2 łyżeczki
Papryka 2 – 3 łyżeczki
Zmielony czarny pieprz smak
Zieloni: pietruszka, koperek, cebula 30 gramów
Liść laurowy 1-2 liście

Gotowanie krok po kroku

  • Na samym początku przygotuj ryż, ponieważ będzie musiał długo stać. Weź 300 g ryżu i umyj go kilka razy, aż woda będzie czysta.

    Ryż jest dokładnie myty.

  • Zagotuj wodę (około 500-600 ml) i wypełnij ją ryżem, aby płatki miały miejsce na pęcznienie. Pozostaw ryż do spęcznienia przez pół godziny.

    Ryż zalać wrzątkiem.

  • Wszystkie warzywa obrać i opłukać pod bieżącą wodą.

    Obierz marchewki i cebulę.

  • Cebulę podzielić na pół i pokroić w cienkie półpierścienie, a następnie pokroić w środku.

    Cebulę pokroić w ćwiartki.

  • Pokrój marchewki w cienkie kółka, a następnie pokrój te kółka w paski. Lepiej wyciąć koła ukośnie, aby wyglądały bardziej jak owale, wtedy słomka będzie dłuższa i piękniejsza.

    marchewki pokrojone w cienkie plastry

  • Papryka, bez krojenia, oczyszczona z szypułki i nasion. Możesz to zrobić, naciskając łodygę do wewnątrz, możesz ją ostrożnie odciąć nożem. Następnie umyj paprykę również od środka.

    Usuń łodygi i nasiona z papryki.

  • Drobno posiekaj kapustę nożem lub na szatkownicy.

    Posiekaj kapustę cienko.

  • Drobno posiekaj czosnek. Opłucz warzywa, odcedź i drobno posiekaj.

    Zmiel czosnek i zioła.

  • Umieść patelnię na średnim ogniu i wlej 150 ml oleju roślinnego. Gdy olej będzie gorący, wrzuć całą cebulę na patelnię i smaż na złoty kolor.

    Cebulę podsmażyć na patelni.

  • Następnie musisz wysłać wszystkie marchewki na patelnię i smażyć razem z cebulą, aż marchewka stanie się miękka i lekko zarumieniona.

    Dodaj marchewki do cebuli.

  • Dodaj 2-3 łyżki. l. koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować przez 1 minutę.

    Dodaj pastę pomidorową do warzyw.

  • Odcedź wodę z ryżu i dodaj do niego połowę ugotowanego ryżu.

    Do ryżu dodaj połowę dressingu warzywnego.

  • Pozostałą połowę włóż do ognia i wlej 1 litr wody i 250 ml soku pomidorowego (lub podobną ilość startych pomidorów). Zamieszać.

    Dodaj sok pomidorowy do reszty dressingu.

  • Dodaj 1 łyżeczkę. sól ze zjeżdżalnią, 1 łyżeczka. papryka i ½ łyżeczki. zmielony czarny pieprz.

    Do dressingu dodaj pieprz, paprykę, sól.

  • Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć ogień.

    Doprowadź sos do wrzenia i wyłącz.

  • W międzyczasie przygotuj nadzienie paprykowe. W głębokiej misce wymieszaj ryż, połowę pieczeni, kapustę i większość posiekanej zieleniny.

    Dodaj kapustę i zielenie do mielonego ryżu.

  • Sól (czubata łyżeczka), dodaj paprykę (1 łyżeczka) i zmielony czarny pieprz (1/2 łyżeczki). I wszystko dobrze wymieszaj.

    Sól mięso mielone, pieprz i wymieszaj.

  • Weź kociołek, w którym ugotujesz faszerowane papryczki i wlej do niego 4-5 chochli sosu pomidorowego.

    Wlej trochę sosu pomidorowego do głębokiego kociołka.

  • W każdym pieprzu umieścić nadzienia, lekko nie sięgając do krawędzi.

    Nadziewamy paprykę.

  • Włóż paprykę do kociołka tak, aby otwarte części wyglądały prosto do góry. Wlej pozostały sos na wierzch.

    Włóż papryki do kociołka i wlej pozostały sos.

  • Podpal i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj w kociołku przez 35 minut. Pokrywka nie może być szczelnie zamknięta.

    Dusić naczynie pod pokrywką.

  • Po 35 minutach otwórz kociołek i sprawdź gotowość ryżu. Włóż 1-2 liście laurowe do kociołka i wlej resztę zieleni. Wyłącz płomień i zamknij pokrywę. Pozwól parzyć przez 10 minut.

    W prawie gotowym naczyniu dodaj posiekane warzywa.

  • Usuń pieprz do naczynia, w przeciwnym razie stanie się kwaśny. I ciesz się pyszną faszerowaną papryką bez grama mięsa!

    takie chude papryczki faszerowane są bardzo smaczne.

  • Przepis

    Na tym uchwycono jeden ze świetnych przepisów na robienie chudej papryki nadziewanej. Być może Tobie też się spodoba.

    Papryka faszerowana kapustą, ryżem, marchewką i cebulą jest prosta i pyszna. Produkty potrzebne do tego dania są bardzo proste, znajdują się dosłownie w każdym domu. A co najważniejsze, możesz go ugotować zarówno zimą, jak i latem! Wypróbuj, a na pewno ci się spodoba! Wypisz się o wyniku, wszyscy będą zainteresowani. Czym nadziewasz paprykę? Jakiś ciekawy przepis? Udostępnij to w komentarzach

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author