Ciasta cebulowe i jajeczne: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne ciasta z cebulą i jajkiem

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • kuchenka gazowa lub elektryczna;
  • patelnia;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • talerze na składniki;
  • łyżka do mieszania lub trzepaczka;
  • Łopatka.

Składniki

Nazwa Ilość
Kefir 500 ml
jajko 6 szt.
Soda 1 łyżeczka
Mąka 3,5 stosu.
Sól 0,5 łyżeczki
pęczek zielonej cebuli smak

Gotowanie krok po kroku

  • Wlej kefir do głębokiej miski, dodaj do niej 1 łyżeczkę sody i dokładnie wymieszaj.

    Wymieszaj kefir z sodą.

  • Sól do smaku i rozbij jedno surowe jajko i dobrze wymieszaj.

    Dodaj jajko do masy kefirowej.

  • Do miski wsyp najpierw jedną szklankę mąki, potem drugą, dokładnie mieszając. Ciasto powinno być trochę grubsze niż naleśniki. Gdy pierwsze dwie szklanki mąki dobrze się wymieszają, dodaj trzecią, a po wymieszaniu kolejne pół szklanki.

    Dodaj mąkę i wymieszaj ciasto.

  • Ciasto powinno być dość gęste. Odłóż ciasto na bok i przejdź do nadzienia.

    Ciasto powinno być grubsze niż na naleśniki.

  • Pokrój cebulę na średnie kawałki, możesz wziąć tyle, ile chcesz.

    Posiekana zielona cebula do nadzienia

  • Dodaj posiekaną cebulę do ciasta i dobrze wymieszaj.

    Dodaj cebulę do ciasta i wymieszaj.

  • Gotowe gotowane jajka kroimy na małe kawałki i wszystko dokładnie mieszamy, aby jajka i cebula dobrze rozłożyły się w cieście.

    Pokrój jajka na twardo i również dodaj je do ciasta.

  • Kładziemy patelnię na kuchence, aby się rozgrzać, wlewamy trochę oleju roślinnego.

    Rozgrzej patelnię, dodaj olej roślinny.

  • Na patelnię wkładamy małe naleśniki i smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor.

    Naleśniki układamy na patelni i smażymy z obu stron.

  • Niech ostygną i podawaj z kwaśną śmietaną. Smacznego!

    Te leniwe placki cebulowe i jajeczne są łatwe do zrobienia.

  • Rada

    • Rozwałkuj ciasto drożdżowe lub francuskie bardzo cienko, aby gotowe nadzienie mogło zająć większość gotowego ciasta.
    • Takie ciasta można zarówno smażyć, jak i piec, nadal będą niesamowicie smaczne.
    • Powinieneś wiedzieć, że do gotowania używa się tylko zielonej cebuli, ale nie cebuli.
    • Wraz z zieloną cebulą możesz dodać dowolne warzywa, w tym koperek i pietruszkę.
    • Niektóre gospodynie zastępują cebulę młodymi burakami, będzie też pyszna.
    • Ciasta można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło, będą równie smaczne.
    • Dobrze uzupełniają zupę lub rosół, podają ciasta zamiast chleba.
    • Niektórzy jedzą ciasta z herbatą, ale to kwestia gustu.

    Przepis

    Proponuję bardziej szczegółowo zapoznać się z przepisem. Będzie można dokładniej przyjrzeć się procesowi przygotowania ciasta i wypieku ciast, a także zobaczyć dodatkowe komentarze autora.

    Czy raczyłeś już swoją rodzinę i przyjaciół tymi prostymi i niesamowicie pysznymi daniami? Może znasz swoje sztuczki w robieniu ciast? Podziel się z nami swoimi sukcesami i komentarzami, gotujmy razem!

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasta z ryżem i jajkiem

    Słodkie ciasta

    Ciasta serowe

    Ciasta francuskie

    Ciasta z jabłkami

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author