Ciasta francuskie: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne ciasta francuskie

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • powierzchnia pieca lub smażenia;
  • piekarnik gazowy lub elektryczny;
  • głęboki pojemnik z pokrywką;
  • sito;
  • głęboka miska;
  • taca;
  • łyżka;
  • śmigać;
  • widelec;
  • duża tarka;
  • rondel 0,5 l;
  • łyżeczka do herbaty;
  • wałek do ciasta;
  • nóż;
  • ręcznik papierowy kuchenny;
  • zlewka;
  • wagi kuchenne;
  • pergamin;
  • ręcznik kuchenny z tkaniny;
  • szczoteczka silikonowa;
  • Papier do pieczenia;
  • Łopatka;
  • danie.

Składniki

Produkt Ilość
Woda 400 ml
Sól 1 łyżeczka
Olej słonecznikowy 20 ml + 2 łyżki. l. + 2 szczypty
Cukier granulowany 1 ul. l.
Mąka 700 g + 1 łyżka. l.
Suche drożdże 7 gramów
Masło 150 gramów
żółtko 2 szt.

Gotowanie krok po kroku

Ciasto

  • Do rondelka o pojemności 0,5 litra wlać 400 ml wody, postawić na kuchence na dużym ogniu i podgrzać do ciepłego stanu. Wlej już ciepłą wodę do głębokiego pojemnika.

    Wlej ciepłą wodę do miski.

  • Dodaj 1 łyżkę. l. cukier, 1 łyżeczka sól, 7 g suchych drożdży i 50 ml oleju słonecznikowego, następnie mieszaj trzepaczką, aż drożdże się rozpuszczą.

    Do wody dodaj cukier, sól, drożdże i olej roślinny.

  • Przesiej 700 g mąki przez sito do głębokiej miski. Do mieszanki drożdżowej dodaj 2 łyżki. l. przesianą mąkę, wymieszaj widelcem, dodaj 2 łyżki. l. mąkę i ponownie wymieszać widelcem. Gdy ciasto będzie wystarczająco sztywne na widelec, usuń z niego lepkie ciasto rękoma, dodaj pozostałą mąkę i ugniataj masę rękami.

    W częściach dodaj przesianą mąkę do płynnej bazy.

  • Gdy ciasto będzie trochę lepkie, wyłóż je na blacie i dobrze wyrabiaj ręcznie przez około 5 minut.

    Dobrze zagnieść ciasto.

  • Gdy ciasto zostanie zagniecione, wlej 1 łyżkę. l. olej słonecznikowy w głębokim pojemniku, posmaruj go, pokryj nasze ciasto resztą oleju i umieść w natłuszczonym pojemniku. Przykryj pokrywką i podgrzej do wyrośnięcia na 40-45 minut.

    Nasmaruj gotowe ciasto olejem roślinnym i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

  • Po 40-45 minutach wyjmujemy pojemnik, posypujemy powierzchnię roboczą 0,5 łyżki. l. mąkę, kładziemy na nią nasze ciasto i rękoma formujemy z niej wałek.

    Rozwałkuj wyrośnięte ciasto w bułkę.

  • Za pomocą noża podziel wałek na 9-10 mniej więcej równych części i wytocz z nich kulki.

    Pokrój bułkę z ciasta na porcje i zwiń je w kulki.

  • Posyp powierzchnię roboczą 0,5 łyżki stołowej. l. mąkę, nałożyć na nią kulkę ciasta i zwinąć w okrągłą warstwę o grubości około 3 mm.

    Każdą kulkę ciasta rozwałkować wałkiem do ciasta.

  • Bierzemy drugą kulkę ciasta, zwijamy ją w okrąg o tej samej średnicy co poprzednia i kładziemy na wierzchu pierwszej, cofając się o 5 cm od górnej krawędzi. Zrób to samo z pozostałymi kawałkami ciasta.

    W ten sposób rozwijamy wszystkie puste miejsca.

  • Blachę posyp 2 szczyptami mąki, na środek wyłóż jedno kółko ciasta, po czym bierzemy 150 g masła i niewielką jego ilość rozcieramy na grubej tarce nad kółkiem ciasta.

    Zimne masło natrzyj na każdy krąg ciasta.

  • Masło rozprowadzamy po powierzchni, przykrywamy kolejnym kręgiem ciasta i rozgniatamy rękoma, nacieramy jeszcze trochę masła, następnie ponownie rozprowadzamy po powierzchni i przykrywamy trzecią okrągłą warstwą.

    Drugą rundę ułożyć na maśle i na przemian z masłem w ten sposób.

  • Powtarzamy kroki, aż skończą się kręgi ciasta, po czym zagęszczamy powstałe 9-10 warstw, dociskając je lekko na wierzchu rękami.

    Powinniśmy dostać dość wysoki tort.

  • Posyp powierzchnię roboczą 0,5 łyżki stołowej. l. mąkę, ułóż na niej nasze warstwy ciasta, posyp kolejne 0,5 łyżki. l. mąkę i ubij je rękoma.

    Powstałe ciasto zagęszczamy rękami na powierzchni roboczej.

  • Odwracamy warstwy ciasta i rozwałkowujemy je wałkiem do jednej dużej warstwy o grubości 4-5 mm, okresowo obracając podczas wałkowania.

    Następnie cienko rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta.

  • Gdy ciasto się rozwałkuje, oderwij kawałek ręcznika papierowego i użyj go do usunięcia pozostałej mąki z powierzchni.

    Za pomocą ręcznika papierowego usuń resztki mąki z ciasta.

  • Pozostałe masło ucieramy na tarce, równomiernie rozprowadzamy frytki po powierzchni i zwijamy warstwę w luźną bułkę.

    Na rozwałkowane ciasto natrzyj więcej masła i zwiń.

  • Długą rolkę rozkładamy na desce do krojenia, kroimy na kawałki o grubości 3-4 cm, każdą kładziemy na powierzchni tacy cięciem do dołu i lekko spłaszczamy u góry.

    Powstała rolka jest cięta na półfabrykaty, z których każdy jest lekko dociskany ręcznie.

  • Paszteciki

  • Gdy całe ciasto zostanie pokrojone, weź jeden kawałek ciasta, lekko spłaszcz go dłonią, wykonaj palcami zagłębienie pośrodku, pozostawiając boki.

    W półfabrykatach ciasta robimy ręcznie wgłębienie na nadzienie.

  • W powstałe wgłębienie włożyć dowolne niepłynne nadzienie, a następnie ścisnąć krawędzie, jak w przypadku zwykłych ciast, i położyć na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem, zszyć. W podobny sposób rzeźbimy resztę ciast.

    Wszelkie nadzienie rozprowadzamy w zagłębieniu w cieście i szczypiemy brzegi ciast.

  • Włącz piekarnik na 180°C i pozwól mu się nagrzać. Gdy blacha do pieczenia jest pełna, w misce wymieszaj 2 żółtka i 1 łyżkę. l. olej słonecznikowy, uzyskana mieszanina za pomocą szczotki silikonowej, posmaruj ciasta na wierzchu.

    Smaruj placki ubitym żółtkiem.

  • Włóż blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Po 20-25 minutach wyjmujemy gotowe ciasta wraz z blachą do pieczenia, kładziemy blachę na żaroodpornej powierzchni i przykrywamy gotowe produkty na 5 minut ściereczką kuchenną.

    Te ciasta francuskie piecze się dość szybko.

  • Po 5 minutach zdejmij ręcznik, połóż gotowe ciasta na naczyniu, ostudź i podawaj.

    Możesz zrobić takie ciasta zarówno z słonymi, jak i słodkimi nadzieniami.

  • Ważny! Jeśli nieprzyjemnie ścierasz masło, możesz je roztopić w kąpieli wodnej i nałożyć pędzlem na powierzchnię ciasta.

    Przepis

    Aby upewnić się, że prawidłowo zwijasz lub kroisz ciasto lub wyjaśniasz, jak formuje się ciasta, możesz spojrzeć na przepis.

    Czy podobała Ci się ta wersja ciastek francuskich? A jak przygotowujesz takie wypieki w swojej rodzinie? Jakiego wypełnienia lubisz najbardziej używać? Podziel się swoimi sekretami z innymi szefami kuchni w komentarzach.

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasta w piekarniku

    Ciasta z cebulą i jajkiem

    Ciasta z twarogiem

    placki ziemniaczane

    placki jajeczne

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author