
Sprzęt i przybory kuchenne:
- powierzchnia pieca lub smażenia;
- piekarnik gazowy lub elektryczny;
- głęboki pojemnik z pokrywką;
- sito;
- głęboka miska;
- taca;
- łyżka;
- śmigać;
- widelec;
- duża tarka;
- rondel 0,5 l;
- łyżeczka do herbaty;
- wałek do ciasta;
- nóż;
- ręcznik papierowy kuchenny;
- zlewka;
- wagi kuchenne;
- pergamin;
- ręcznik kuchenny z tkaniny;
- szczoteczka silikonowa;
- Papier do pieczenia;
- Łopatka;
- danie.
Składniki
Produkt | Ilość |
Woda | 400 ml |
Sól | 1 łyżeczka |
Olej słonecznikowy | 20 ml + 2 łyżki. l. + 2 szczypty |
Cukier granulowany | 1 ul. l. |
Mąka | 700 g + 1 łyżka. l. |
Suche drożdże | 7 gramów |
Masło | 150 gramów |
żółtko | 2 szt. |
Gotowanie krok po kroku
Ciasto
Do rondelka o pojemności 0,5 litra wlać 400 ml wody, postawić na kuchence na dużym ogniu i podgrzać do ciepłego stanu. Wlej już ciepłą wodę do głębokiego pojemnika. 
Dodaj 1 łyżkę. l. cukier, 1 łyżeczka sól, 7 g suchych drożdży i 50 ml oleju słonecznikowego, następnie mieszaj trzepaczką, aż drożdże się rozpuszczą. 
Przesiej 700 g mąki przez sito do głębokiej miski. Do mieszanki drożdżowej dodaj 2 łyżki. l. przesianą mąkę, wymieszaj widelcem, dodaj 2 łyżki. l. mąkę i ponownie wymieszać widelcem. Gdy ciasto będzie wystarczająco sztywne na widelec, usuń z niego lepkie ciasto rękoma, dodaj pozostałą mąkę i ugniataj masę rękami. 
Gdy ciasto będzie trochę lepkie, wyłóż je na blacie i dobrze wyrabiaj ręcznie przez około 5 minut. 
Gdy ciasto zostanie zagniecione, wlej 1 łyżkę. l. olej słonecznikowy w głębokim pojemniku, posmaruj go, pokryj nasze ciasto resztą oleju i umieść w natłuszczonym pojemniku. Przykryj pokrywką i podgrzej do wyrośnięcia na 40-45 minut. 
Po 40-45 minutach wyjmujemy pojemnik, posypujemy powierzchnię roboczą 0,5 łyżki. l. mąkę, kładziemy na nią nasze ciasto i rękoma formujemy z niej wałek. 
Za pomocą noża podziel wałek na 9-10 mniej więcej równych części i wytocz z nich kulki. 
Posyp powierzchnię roboczą 0,5 łyżki stołowej. l. mąkę, nałożyć na nią kulkę ciasta i zwinąć w okrągłą warstwę o grubości około 3 mm. 
Bierzemy drugą kulkę ciasta, zwijamy ją w okrąg o tej samej średnicy co poprzednia i kładziemy na wierzchu pierwszej, cofając się o 5 cm od górnej krawędzi. Zrób to samo z pozostałymi kawałkami ciasta. 
Blachę posyp 2 szczyptami mąki, na środek wyłóż jedno kółko ciasta, po czym bierzemy 150 g masła i niewielką jego ilość rozcieramy na grubej tarce nad kółkiem ciasta. 
Masło rozprowadzamy po powierzchni, przykrywamy kolejnym kręgiem ciasta i rozgniatamy rękoma, nacieramy jeszcze trochę masła, następnie ponownie rozprowadzamy po powierzchni i przykrywamy trzecią okrągłą warstwą. 
Powtarzamy kroki, aż skończą się kręgi ciasta, po czym zagęszczamy powstałe 9-10 warstw, dociskając je lekko na wierzchu rękami. 
Posyp powierzchnię roboczą 0,5 łyżki stołowej. l. mąkę, ułóż na niej nasze warstwy ciasta, posyp kolejne 0,5 łyżki. l. mąkę i ubij je rękoma. 
Odwracamy warstwy ciasta i rozwałkowujemy je wałkiem do jednej dużej warstwy o grubości 4-5 mm, okresowo obracając podczas wałkowania. 
Gdy ciasto się rozwałkuje, oderwij kawałek ręcznika papierowego i użyj go do usunięcia pozostałej mąki z powierzchni. 
Pozostałe masło ucieramy na tarce, równomiernie rozprowadzamy frytki po powierzchni i zwijamy warstwę w luźną bułkę. 
Długą rolkę rozkładamy na desce do krojenia, kroimy na kawałki o grubości 3-4 cm, każdą kładziemy na powierzchni tacy cięciem do dołu i lekko spłaszczamy u góry. 
Paszteciki
Gdy całe ciasto zostanie pokrojone, weź jeden kawałek ciasta, lekko spłaszcz go dłonią, wykonaj palcami zagłębienie pośrodku, pozostawiając boki. 
W powstałe wgłębienie włożyć dowolne niepłynne nadzienie, a następnie ścisnąć krawędzie, jak w przypadku zwykłych ciast, i położyć na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem, zszyć. W podobny sposób rzeźbimy resztę ciast. 
Włącz piekarnik na 180°C i pozwól mu się nagrzać. Gdy blacha do pieczenia jest pełna, w misce wymieszaj 2 żółtka i 1 łyżkę. l. olej słonecznikowy, uzyskana mieszanina za pomocą szczotki silikonowej, posmaruj ciasta na wierzchu. 
Włóż blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Po 20-25 minutach wyjmujemy gotowe ciasta wraz z blachą do pieczenia, kładziemy blachę na żaroodpornej powierzchni i przykrywamy gotowe produkty na 5 minut ściereczką kuchenną. 
Po 5 minutach zdejmij ręcznik, połóż gotowe ciasta na naczyniu, ostudź i podawaj. 
Ważny! Jeśli nieprzyjemnie ścierasz masło, możesz je roztopić w kąpieli wodnej i nałożyć pędzlem na powierzchnię ciasta.
Przepis
Aby upewnić się, że prawidłowo zwijasz lub kroisz ciasto lub wyjaśniasz, jak formuje się ciasta, możesz spojrzeć na przepis.
Czy podobała Ci się ta wersja ciastek francuskich? A jak przygotowujesz takie wypieki w swojej rodzinie? Jakiego wypełnienia lubisz najbardziej używać? Podziel się swoimi sekretami z innymi szefami kuchni w komentarzach.
Inne przepisy na ciasto
Ciasta w piekarniku
Ciasta z cebulą i jajkiem
Ciasta z twarogiem
placki ziemniaczane
placki jajeczne
Miłego czytania!