Ciasta makowe: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne ciasta z makiem

Sprzęt i przybory kuchenne: miska mała i duża, miska, łyżeczka i łyżka stołowa, nóż, piekarnik, blacha do pieczenia, pergamin, folia spożywcza lub ręcznik.

Składniki

Składnik Ilość
Mąka pszenna 500 gramów
krowie mleko 250 ml
Drożdże prasowane 15 gramów
Kurze jajo 2 szt.
Cukier 7 art. l.
Sól 1 łyżeczka
MAK 130 gramów
rodzynki 1 ul. l. = 25 g
Orzechy włoskie 5 sztuk.
Olej słonecznikowy do smarowania

Gotowanie krok po kroku

Na wstępnym etapie należy podgrzać mleko, aby stało się ciepłe. W przyszłości musisz postępować zgodnie z tą procedurą:

  • Najpierw do głębokiej miski wlewa się ciepłe mleko. Dodaje się do niego 15 g sprasowanych drożdży, które należy zmiażdżyć nad płynem. Następnie wszystko jest dokładnie wymieszane, aby drożdże całkowicie rozpuściły się w mleku.

    Aby przygotować placki makowe, przygotuj składniki

  • Teraz dodaje się jedno jajko, łyżeczkę soli i pięć łyżek cukru. Mieszaninę miesza się.

    Dodać cukier, aby zrobić placki z makiem

  • Następnie wlewa się całą mąkę, ale w kilku podejściach. Po dodaniu każdej porcji należy dokładnie wymieszać powstałą masę.

    Dodaj mąkę, aby zrobić placki z makiem

  • Po dodaniu całej mąki powstałe ciasto należy dokładnie zagnieść i uformować w okrąg. Teraz dużą miskę należy posmarować olejem słonecznikowym, po czym włożyć do niej ciasto. Miskę przykrywamy ręcznikiem lub folią spożywczą. Następnie pojemnik należy przestawić w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło. Ten proces trwa od 1 do 2 godzin.

    Aby przygotować placki z makiem, przygotuj ciasto

  • Aby zrobić nadzienie w małej misce, należy wymieszać wszystkie maki, rodzynki i orzechy włoskie, podzielone na małe kawałki. Do nadzienia wlewa się dwie łyżki cukru, po czym mieszaninę dokładnie miesza się, aż będzie gładka.

    Aby przygotować placki makowe, przygotuj nadzienie

  • Gdy ciasto całkowicie wyrośnie, należy je uformować w gruby podłużny wałek. A następnie pokrój na mniejsze kawałki, aby ten segment wystarczył do uformowania ciasta.

    Ciasto rozwałkować na placki z makiem

  • Z pokrojonych kawałków formuje się owale, w środku których umieszcza się nadzienie po około dwóch łyżeczek.

    Podziel ciasto na placki z makiem

  • Następnie wokół nadzienia zagina się dwie przeciwległe krawędzie, a miejsca ich połączenia dociska się palcami aż do trwałego sklejenia.

    Aby przygotować placki z makiem, połóż nadzienie na cieście

  • Teraz na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem układane są uformowane półfabrykaty. Po ułożeniu ostatniego kotleta na papierze należy odstawić je na 20 minut, aby ciasto wyrosło.

    Aby przygotować ciasta z makiem, przygotuj blachę do pieczenia

  • W tym czasie piekarnik jest włączony do ogrzewania, a drugie jajko rozbija się do miski i dokładnie ubija. Po 20 minutach placki smaruje się ubitym jajkiem.

    Aby zrobić ciasta z makiem, posmaruj je jajkiem

  • Na ostatnim etapie blacha do pieczenia przesuwa się do piekarnika. Czas pieczenia ciast z makiem wynosi 20 minut w temperaturze 200 ° C.

    Jak nauczyć się gotować pyszne ciasta z makiem

  • Przepis

    W swoim przepisie autor opowiada, jak gotować ciasta z makiem, rodzynkami i orzechami. Szczegółowy poradnik z komentarzami opisującymi każdy moment gotowania pomoże, jeśli jakiś punkt nie jest szczegółowo opisany w instrukcji krok po kroku.

    Ponadto wideo można obejrzeć jeszcze przed przygotowaniem ciast, aby podsumować ogólne wyobrażenie o tym, co i jak robić w przyszłości. W takim przypadku szansa popełnienia błędu i zepsucia produktów jest znacznie zmniejszona.

    Pasztety makowe to tradycyjny przysmak, który zdobi stoły hostess w Europie Wschodniej. Można je upiec zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół. Połączenie bogatych i różnorodnych smaków maku, rodzynek i orzechów zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości. Jeśli wypełnienie stanie się nudne, można je zmienić zarówno w proporcjach, jak i składnikach. Na przykład użyj orzecha laskowego zamiast orzecha włoskiego. Dodatkowo do nadzienia można dodać nasiona sezamu lub użyć go jako posypki, opcji jest wiele. Jak zrobiłbyś placki z makiem?

    Inne przepisy na ciasto

    ciasta tatarskie

    Ciasta z mięsem mielonym

    Pasztety z wątroby

    Pasztety mięsne

    Ciasta z rybą

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author