
Sprzęt i przybory kuchenne:
- miska 2 szt.;
- sito;
- Puchar;
- widelec;
- łyżka;
- wałek do ciasta;
- film spożywczy;
- opakowanie na żywność;
- deska do krojenia;
- nóż;
- tarka;
- kutas;
- patelnia;
- kuchenka;
- piekarnik.
Składniki
Produkt | Ilość |
Mąka | 400 gramów |
Olej roślinny | 160 gramów |
Woda | 140-150 ml |
Sól | 1 ul. l. |
Cebula | 2 szt. |
Ser topiony | 200 gramów |
Ser mozzarella | 250g |
Jajka | 3 szt. |
Ziele koperku i pietruszki | 25 gramów |
suszony czosnek | 1 łyżeczka |
Oregano | 1/2 łyżeczki |
Zmielony czarny pieprz | 1/3 łyżeczki |
ziarenka sezamu | 1 ul. l. |
Gotowanie krok po kroku
Ciasto
Do miski przesiej 400 g mąki. Dodaj 0,5 łyżeczki. Sól. Wymieszaj sól z mąką. 
Wykonujemy pogłębienie i wlewamy 140 g oleju roślinnego. 
Masło rozetrzeć rękoma. Okazuje się, że okruchy. 
Stopniowo wlewaj 140 – 150 ml wody. 
Zagniatamy ciasto. Odbieramy go w com. Ciasto powinno być miękkie i gładkie. 
Nadal ugniatamy na stole przez 3-4 minuty. To ciasto nie wymaga długiego wyrabiania. Okazuje się elastyczny, nie przykleja się do stołu ani do rąk. Nie trzeba go młotkować mąką, w przeciwnym razie stanie się ciasny. 
Rozwałkuj ciasto w kulkę. Wysyłamy w torbie na żywność, odstawiamy na 20 – 30 minut. 
Pożywny
Czyścimy 2 duże cebule, myjemy je. Każdą cebulę podzielić na 4 części i pokroić dość cienko. Postaw patelnię na ogniu, aby się rozgrzała. Wlej trochę oleju roślinnego, około 20 ml. Na rozgrzanej patelni wyślij cebulę do smażenia. 
Smażymy do uzyskania jasnozłotego koloru na dużym ogniu, cały czas mieszając. Cebulę podsmażyć na odrobinie oleju. 
Gdy cebula zmięknie i nabierze jasnozłotego koloru, przełóż do miski, aby ostygła. 
Na grubej tarce zetrzyj 250 g sera mozzarella. Jeśli nie masz takiego sera, możesz go zastąpić serem topionym. 
Do startego sera dodać 200 g serka śmietankowego. Powinien mieć temperaturę pokojową i być miękki. 
Rozbij 2 jajka i wymieszaj z serem. 
Wlewamy sól. Ilość soli zależy od rodzaju posiadanego sera. Dodaj 1/3 łyżeczki. czarny pieprz mielony, 1 łyżeczka. suszony czosnek, 1/2 łyżeczki. Oregano. 
Ciepłą cebulę przekładamy do tego samego naczynia, już nie gorącego. Zobacz, że w cebuli nie ma dużo oleju, jeśli jest go dużo, lepiej odsączyć przez sito. 
Drobno posiekaj 25 g pietruszki i koperek. Dodaj posiekane warzywa. 
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. 
Paszteciki
Minęło 30 minut, ciasto odpoczęło, wbijamy je na stół. Ciasto nie wymaga dodawania mąki. Robimy z niego wałek i dzielimy go na 16 części. Otrzymasz 16 ciastek. Chociaż wielkość ciast możesz dostosować samodzielnie. 
Po podzieleniu na kawałki wybieramy ciasto z każdej kulki w środku i zwijamy w kulkę. 
Odstaw ciasto, jednocześnie zwijając wszystkie kulki. Kiedy dojdziemy do ostatniej, pierwsza piłka już odpocznie. Uformowane kawałki ciasta należy przykryć folią spożywczą, aby się nie zwijały. 
Blachę do pieczenia przykrywamy pergaminem. Papieru niczym nie smarujemy, ponieważ w cieście mamy dużo oleju. Włącz piekarnik, aby nagrzał się do 210 stopni. 
Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, aby ciasto miało wiele warstw podczas skręcania. Rozwiń, aż stanie się przezroczysty. Ciasto jest bardzo plastyczne, dobrze się wałkuje i rozciąga. 
Ciasto można lekko rozciągnąć palcami, aby nadać mu prostokątny kształt. 
Z jednej strony rozkładamy nadzienie, nie dochodząc do krawędzi. Powinno być dużo dodatków. 
Nadzienie zamykamy na górze mniejszą krawędzią, podwijamy boczne krawędzie, przekręcamy ciasto jak naleśnik. 
Połóż ciasto stroną do dołu na blasze do pieczenia. Wszystkie ciasta formujemy w ten sam sposób i kładziemy na blasze do pieczenia. 
Siekamy 1 żółtko w filiżance, smarujemy nim wszystkie ciasta, aby były rumiane i piękne. 
Ciasta można posypać sezamem, aby były ciekawsze i piękniejsze. 
Ciasta wkładamy do nagrzanego już piekarnika. Pieczemy ciasta przez 20 – 25 minut. Patrzysz na swój piekarnik. 
Przepis
W tym można zobaczyć, jak przygotowywane są ciasta francuskie nadziewane cebulą i serem. Zobaczysz, jaki rodzaj ciasta uzyskuje się po wyrobieniu, jak powstają kulki na ciasta, jak można je ciekawie zawinąć.
Otrzymaliśmy ciasta o niesamowitej urodzie i pyszności. Pachną tak ładnie, że chcesz je od razu spróbować. Ciasto jest puszyste i kruchy, a nadzienie smaczne i soczyste. Ciasta najlepiej jeść, gdy są lekko zimne. Te ciasta są po prostu idealną przekąską i od razu zlatują ze stołu. Najtrudniejsze jest czekanie, aż będą mogły zostać zjedzone. Gorąco polecamy gotowanie. Jesteśmy pewni, że ciasta z takim nadzieniem staną się Twoimi ulubionymi. Podziel się tym przepisem ze znajomymi. Bon Appetit wszyscy.
Inne przepisy na ciasto
Ciasta francuskie
Ciasta z jabłkami
placki jajeczne
Ciasta z pieczarkami
Ciasta z kapustą
Miłego czytania!