Ciasta serowe: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne ciasta serowe

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • miska 2 szt.;
  • sito;
  • Puchar;
  • widelec;
  • łyżka;
  • wałek do ciasta;
  • film spożywczy;
  • opakowanie na żywność;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • tarka;
  • kutas;
  • patelnia;
  • kuchenka;
  • piekarnik.

Składniki

Produkt Ilość
Mąka 400 gramów
Olej roślinny 160 gramów
Woda 140-150 ml
Sól 1 ul. l.
Cebula 2 szt.
Ser topiony 200 gramów
Ser mozzarella 250g
Jajka 3 szt.
Ziele koperku i pietruszki 25 gramów
suszony czosnek 1 łyżeczka
Oregano 1/2 łyżeczki
Zmielony czarny pieprz 1/3 łyżeczki
ziarenka sezamu 1 ul. l.

Gotowanie krok po kroku

Ciasto

  • Do miski przesiej 400 g mąki. Dodaj 0,5 łyżeczki. Sól. Wymieszaj sól z mąką.

    Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej sól.

  • Wykonujemy pogłębienie i wlewamy 140 g oleju roślinnego.

    Dodaj olej roślinny do mąki i soli.

  • Masło rozetrzeć rękoma. Okazuje się, że okruchy.

    Ręce mielą mąkę olejem roślinnym.

  • Stopniowo wlewaj 140 – 150 ml wody.

    Do masy mącznej wprowadzamy wodę.

  • Zagniatamy ciasto. Odbieramy go w com. Ciasto powinno być miękkie i gładkie.

    Zagnieść ciasto.

  • Nadal ugniatamy na stole przez 3-4 minuty. To ciasto nie wymaga długiego wyrabiania. Okazuje się elastyczny, nie przykleja się do stołu ani do rąk. Nie trzeba go młotkować mąką, w przeciwnym razie stanie się ciasny.

    Ciasto powinno być gładkie i nie klei się do rąk.

  • Rozwałkuj ciasto w kulkę. Wysyłamy w torbie na żywność, odstawiamy na 20 – 30 minut.

    Ciasto chowamy do worka i odstawiamy na pół godziny.

  • Pożywny

  • Czyścimy 2 duże cebule, myjemy je. Każdą cebulę podzielić na 4 części i pokroić dość cienko. Postaw patelnię na ogniu, aby się rozgrzała. Wlej trochę oleju roślinnego, około 20 ml. Na rozgrzanej patelni wyślij cebulę do smażenia.

    Drobno posiekaj cebulę i włóż na rozgrzaną patelnię z olejem roślinnym.

  • Smażymy do uzyskania jasnozłotego koloru na dużym ogniu, cały czas mieszając. Cebulę podsmażyć na odrobinie oleju.

    Podsmaż cebulę, aż będzie miękka i złocista.

  • Gdy cebula zmięknie i nabierze jasnozłotego koloru, przełóż do miski, aby ostygła.

    Cebulę przełożyć do osobnej miski, aby ostygła.

  • Na grubej tarce zetrzyj 250 g sera mozzarella. Jeśli nie masz takiego sera, możesz go zastąpić serem topionym.

    Zetrzyj mozzarellę na grubej tarce.

  • Do startego sera dodać 200 g serka śmietankowego. Powinien mieć temperaturę pokojową i być miękki.

    Dodaj serek do mozzarelli.

  • Rozbij 2 jajka i wymieszaj z serem.

    Dodaj również 2 jajka do nadzienia.

  • Wlewamy sól. Ilość soli zależy od rodzaju posiadanego sera. Dodaj 1/3 łyżeczki. czarny pieprz mielony, 1 łyżeczka. suszony czosnek, 1/2 łyżeczki. Oregano.

    Dodaj sól, oregano, suszony zmielony czosnek.

  • Ciepłą cebulę przekładamy do tego samego naczynia, już nie gorącego. Zobacz, że w cebuli nie ma dużo oleju, jeśli jest go dużo, lepiej odsączyć przez sito.

    Wrzucamy cebulę do nadzienia.

  • Drobno posiekaj 25 g pietruszki i koperek. Dodaj posiekane warzywa.

    Do nadzienia dodajemy również posiekane warzywa.

  • Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

    Dokładnie wymieszaj nadzienie.

  • Paszteciki

  • Minęło 30 minut, ciasto odpoczęło, wbijamy je na stół. Ciasto nie wymaga dodawania mąki. Robimy z niego wałek i dzielimy go na 16 części. Otrzymasz 16 ciastek. Chociaż wielkość ciast możesz dostosować samodzielnie.

    Ciasto rozwałkowujemy na wałek i dzielimy na równe kawałki.

  • Po podzieleniu na kawałki wybieramy ciasto z każdej kulki w środku i zwijamy w kulkę.

    Wbij każdy kawałek i zwiń go w kulkę.

  • Odstaw ciasto, jednocześnie zwijając wszystkie kulki. Kiedy dojdziemy do ostatniej, pierwsza piłka już odpocznie. Uformowane kawałki ciasta należy przykryć folią spożywczą, aby się nie zwijały.

    Przykryj ciasto folią.

  • Blachę do pieczenia przykrywamy pergaminem. Papieru niczym nie smarujemy, ponieważ w cieście mamy dużo oleju. Włącz piekarnik, aby nagrzał się do 210 stopni.

    Blacha do pieczenia powinna być wyłożona papierem do pieczenia.

  • Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, aby ciasto miało wiele warstw podczas skręcania. Rozwiń, aż stanie się przezroczysty. Ciasto jest bardzo plastyczne, dobrze się wałkuje i rozciąga.

    Ciasto rozwałkować cienko, aby stało się lekkie.

  • Ciasto można lekko rozciągnąć palcami, aby nadać mu prostokątny kształt.

    Uformuj ciasto w prostokątny kształt rękoma.

  • Z jednej strony rozkładamy nadzienie, nie dochodząc do krawędzi. Powinno być dużo dodatków.

    Na jednym brzegu ciasta rozprowadzamy nadzienie serowe.

  • Nadzienie zamykamy na górze mniejszą krawędzią, podwijamy boczne krawędzie, przekręcamy ciasto jak naleśnik.

    Ciasto zawijamy jak naleśnik.

  • Połóż ciasto stroną do dołu na blasze do pieczenia. Wszystkie ciasta formujemy w ten sam sposób i kładziemy na blasze do pieczenia.

    Uformowane produkty rozkładamy na blasze pokrytej pergaminem.

  • Siekamy 1 żółtko w filiżance, smarujemy nim wszystkie ciasta, aby były rumiane i piękne.

    Ubij żółtko i posmaruj placki.

  • Ciasta można posypać sezamem, aby były ciekawsze i piękniejsze.

    Dla urody ciasta można również posypać sezamem.

  • Ciasta wkładamy do nagrzanego już piekarnika. Pieczemy ciasta przez 20 – 25 minut. Patrzysz na swój piekarnik.

    Apetyczne placki z serem są gotowe.

  • Przepis

    W tym można zobaczyć, jak przygotowywane są ciasta francuskie nadziewane cebulą i serem. Zobaczysz, jaki rodzaj ciasta uzyskuje się po wyrobieniu, jak powstają kulki na ciasta, jak można je ciekawie zawinąć.

    Otrzymaliśmy ciasta o niesamowitej urodzie i pyszności. Pachną tak ładnie, że chcesz je od razu spróbować. Ciasto jest puszyste i kruchy, a nadzienie smaczne i soczyste. Ciasta najlepiej jeść, gdy są lekko zimne. Te ciasta są po prostu idealną przekąską i od razu zlatują ze stołu. Najtrudniejsze jest czekanie, aż będą mogły zostać zjedzone. Gorąco polecamy gotowanie. Jesteśmy pewni, że ciasta z takim nadzieniem staną się Twoimi ulubionymi. Podziel się tym przepisem ze znajomymi. Bon Appetit wszyscy.

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasta francuskie

    Ciasta z jabłkami

    placki jajeczne

    Ciasta z pieczarkami

    Ciasta z kapustą

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author