Ciasta z dżemem w piekarniku: krok po kroku przepis ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne ciasta z dżemem w piekarniku

Sprzęt i przybory kuchenne:  piekarnik, waga kuchenna, czajnik, blacha do pieczenia, sitko, miska głęboka, talerz głęboki, miarka, łyżka stołowa i łyżeczka, widelec, szczoteczka silikonowa, folia spożywcza, pergamin.

Składniki

mąka pszenna 650 gramów
świeże drożdże 50g
cukier 3 art. l.
Sól ½ łyżeczki
woda 350 ml
rafinowany olej roślinny 70 gramów
kurze jajo 1 szt.
mleko ½ ul. l.
dżem do smaku 0,5 kg
wanilina smak

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw przygotuj ciasto na ciasto. Podgrzej lekko 350 ml wody w czajniku. W głębokiej misce wlej 3 łyżki. l. cukier i dodaj 50 g świeżych drożdży. Za pomocą widelca lub dłoni zetrzyj drożdże i cukier na gładką płynną konsystencję. Następnie wlej ciepłą wodę do miski i dobrze wymieszaj.

    Aby przygotować ciasta z dżemem w piekarniku, przygotuj składniki

  • Za pomocą sitka przesiej do miski około 7 łyżek. l. mąkę pszenną i dobrze wymieszać ze wszystkimi składnikami. Jeśli okaże się, że są grudki, to w porządku. Przykryj ciasto pokrywką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut.

    Aby przygotować ciasta z dżemem w piekarniku, przygotuj ciasto

  • Po 15 minutach ciasto wzrośnie 3-4 razy. Dodaj ½ łyżeczki do miski. sól, wlej trochę wanilii, trochę mniej niż pół łyżeczki. Do ciasta wlej 60 g oleju roślinnego. Następnie stopniowo przesiej ok. 350-400 g mąki do miski i wyrabiaj ciasto łyżką stołową. Gdy ciasto zgęstnieje, ugniataj je rękami. Następnie przenieś go na powierzchnię roboczą i ugniataj przez około 10 minut do uzyskania gładkiej, jednolitej grudki. Może być potrzebna większa ilość mąki w zależności od jej jakości.

    Aby przygotować ciasta z dżemem w piekarniku, przygotuj ciasto

  • Posyp powierzchnię roboczą mąką. Przekrój ciasto na pół i uformuj z kawałków średniej wielkości kiełbaski. Następnie pokrój każdy z nich na około 10 identycznych kawałków i uformuj z nich kulki, powinieneś otrzymać 20 sztuk. Możesz również podzielić ciasto rękami. Aby to zrobić, posmaruj dłonie olejem roślinnym i zaczynając od jednego końca ciasta, wyciśnij z niego kulki. To bardzo proste i szybkie.

    Ciasta z dżemem w piekarniku: krok po kroku przepis ze zdjęciem

  • Podziel nożem na 20 równych kostek do wyboru po 0,5 kg dżemu. Jeśli początkowo nie masz go w postaci kostki, na każdy placek użyj 1 łyżki. l. ze wzgórzem dżemu. Następnie zagnieść każdą kulkę ciasta rękoma do okrągłego kształtu i położyć kostkę dżemu na środku każdego koła. Następnie dobrze zaciśnij brzegi ciasta na dżemie, aby zaślepić placki.

    Aby przygotować ciasta z dżemem w piekarniku, połóż nadzienie na cieście

  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i umieść na niej upieczone placki w pewnej odległości od siebie, ponieważ nadal będą pasować. W razie potrzeby możesz posmarować papier odrobiną oleju roślinnego. Rozgrzej piekarnik do 180 ºС.

    Aby przygotować ciasta z dżemem w piekarniku, posmaruj ciasto jajkiem

  • W międzyczasie w głębokiej misce ubij jedno jajko i ½ łyżki. l. mleko lub woda do smarowania ciast. Za pomocą pędzla silikonowego lub łyżeczki posmaruj placki jajkiem. Następnie włóż placki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Gotowe ciasta są bardzo pachnące, z piękną złocistobrązową skórką. W razie potrzeby, gdy placki ostygną, można je posypać cukrem pudrem.

    ciasta z dżemem w piekarniku są gotowe

  • Przepis

    Jak ugotować ciasto i uformować dżemy, możesz spojrzeć.

    Pachnące i soczyste ciasta z delikatnym dżemem, przygotowane według tego przepisu, zanurzą Cię w spokojne dzieciństwo. Zachwyć siebie i swoich bliskich nienagannymi słodkimi wypiekami. Dajcie znać w komentarzach, czy spodobał Wam się ten przepis. Podziel się swoimi cechami pieczenia ciast w piekarniku i możliwymi nadzieniami.

    Inne przepisy na ciasto

    Pasztety ryżowe

    Ciasta z kapustą

    Ciasta na kefirze

    Ciasta z dżemem

    placki ziemniaczane

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author