Ciasta z kapusty kiszonej: krok po kroku przepis ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne ciasta z kiszoną kapustą

Sprzęt i przybory kuchenne: komplet pojemników o różnej głębokości, łyżeczka, łyżka stołowa, patelnia, kuchenka, folia spożywcza, sitko, nóż, deska do krojenia, ręczniki papierowe

Składniki

Mąka pszenna Stos 3,5-4.
mleko 300 ml
Olej słonecznikowy 250 ml
Suche drożdże 1,5 łyżeczki
kapusta kiszona 500 gramów
Cebula 2 szt.
Cukier 3,5-4 łyżki stołowe. l.
Sól 1,5 łyżeczki
Zmielony czarny pieprz łyżeczka
Kurkuma łyżeczka
Woda 100-200 ml

Gotowanie krok po kroku

Ciasto

  • W wygodnym, głębokim pojemniku wymieszaj 1,5 łyżeczki. sól, 1 łyżka. l. cukier, 3 łyżki. l. olej roślinny i 300 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka.

    Aby przygotować placki z kiszonej kapusty, przygotuj składniki

  • W osobnym pojemniku przesiej 3 szklanki mąki pszennej przez sito, dodaj do niej 1,5 łyżeczki. wysusz drożdże instant i wymieszaj, aby równomiernie się rozprowadzić.

    Aby zrobić placki z kiszonej kapusty, przesiej mąkę

  • Do płynnej mieszanki wsypać mąkę z drożdżami w kilku podejściach i zagnieść ciasto: najpierw łyżką, jak najwięcej, a następnie na blacie posypanym mąką.

    Aby zrobić paszteciki z kiszonej kapusty, wymieszaj składniki

  • Gotowe ciasto zbieramy w bryłę, wkładamy do miski, przykrywamy pokrywką, ręcznikiem lub folią spożywczą i odstawiamy na 1-1,5 godziny.

    Aby przygotować placki z kiszoną kapustą, zagnieść ciasto

  • Pożywny

  • Oczyszczamy z łuski i kroimy w drobną kostkę 2 cebule.

    Aby przygotować placki z kiszonej kapusty, posiekaj cebulę

  • Wlej 1 łyżkę na patelnię. l. olej roślinny i smaż cebulę na złoty kolor.

    Do przygotowania placków z kiszonej kapusty podsmaż cebulę

  • Dodaj 500 g kapusty kiszonej na patelnię i równomiernie rozprowadź na płaszczyźnie. Dusić przez 10 minut pod przykryciem. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, nie zapomnij wypłukać jej pod bieżącą wodą za pomocą durszlaka.

    Aby zrobić placki z kiszonej kapusty, kapustę upiecz

  • Opcjonalnie dodaj 1-2 łyżki. l. cukier, łyżeczka . sól, mielony czarny pieprz, kurkuma i inne przyprawy według uznania. Wszystko to mieszamy i dusimy kapustę przez kolejne 10-20 minut, w zależności od tego, czy ma być miękka czy chrupiąca. Aby kapusta nie przypaliła się na dnie patelni, dodaj 100-200 ml wody. Po chwili kapustę wyjąć z pieca i pozostawić do wystygnięcia. Nadzienie gotowe.

    Ciasta z kiszonej kapusty: przepis krok po kroku ze zdjęciami

  • Paszteciki

  • Gdy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je z miski i zwijamy w grubą kiełbasę, którą z kolei dzielimy na porcje. Z tej objętości ciasta wyjdzie około 16 kawałków.

    pokrój ciasto

  • Każdy z półfabrykatów ugniatamy rękami lub rozwałkowujemy na płaski naleśnik o grubości 3-5 mm. W jego centrum kładziemy 1 łyżkę. l. nadzienie kapusty i szczypanie brzegów o wysokiej jakości.

    połóż kapustę na cieście

  • Wlej 200 ml oleju słonecznikowego na głęboką patelnię i pozwól mu się rozgrzać. Smaż placki z każdej strony przez 3-4 minuty na złoty kolor. Gotowe ciasta rozprowadzamy na ręcznikach papierowych, aby wchłonął w nie nadmiar tłuszczu.

    Jak nauczyć się gotować pyszne ciasta z kiszoną kapustą

  • Serwujemy ciasta na ciepło lub zimno wraz ze świeżymi ziołami, sosami pomidorowymi lub majonezowymi, sokami, herbatą, galaretką lub innymi napojami i dodatkami według Twojego gustu.

    placki z kiszonej kapusty są gotowe

  • Czy wiedziałeś?  Aby jak najlepiej wydobyć w nadzieniu smak duszonej kapusty, dodaj kminek, majeranek, liść laurowy, kolendrę, czosnek mielony, paprykę i dowolne inne przyprawy.

    Przepis

    Proces robienia smażonych ciast jest dość prosty, ale nadal wymaga pewnych umiejętności, więc aby ponownie nie popełnić błędu, zapoznaj się z przepisem, który szczegółowo opisuje wszystkie etapy gotowania.

    Teraz wiesz, jak przygotowywane są smażone placki z kapusty i możesz je ugotować samodzielnie, a nie szukać w sklepach, obawiając się świeżości nadzienia i czystości oleju do smażenia. Powiedz nam, które ciasta lubisz bardziej: smażone czy pieczone? Jakie składniki dodałbyś do nadzienia, aby było pachnące, soczyste i smaczne? Napisz swoje opinie w komentarzach. Napisz również, czy masz dodatki do tego przepisu. Dziękuję za uwagę, smacznego!

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasta z pieczarkami

    Farsz do ciast

    placki jajeczne

    Pasztety ryżowe

    Ciasta z dżemem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author