
Sprzęt i przybory kuchenne: komplet pojemników o różnej głębokości, łyżeczka, łyżka stołowa, patelnia, kuchenka, folia spożywcza, sitko, nóż, deska do krojenia, ręczniki papierowe
Składniki
Mąka pszenna | Stos 3,5-4. |
mleko | 300 ml |
Olej słonecznikowy | 250 ml |
Suche drożdże | 1,5 łyżeczki |
kapusta kiszona | 500 gramów |
Cebula | 2 szt. |
Cukier | 3,5-4 łyżki stołowe. l. |
Sól | 1,5 łyżeczki |
Zmielony czarny pieprz | łyżeczka |
Kurkuma | łyżeczka |
Woda | 100-200 ml |
Gotowanie krok po kroku
Ciasto
W wygodnym, głębokim pojemniku wymieszaj 1,5 łyżeczki. sól, 1 łyżka. l. cukier, 3 łyżki. l. olej roślinny i 300 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka. 
W osobnym pojemniku przesiej 3 szklanki mąki pszennej przez sito, dodaj do niej 1,5 łyżeczki. wysusz drożdże instant i wymieszaj, aby równomiernie się rozprowadzić. 
Do płynnej mieszanki wsypać mąkę z drożdżami w kilku podejściach i zagnieść ciasto: najpierw łyżką, jak najwięcej, a następnie na blacie posypanym mąką. 
Gotowe ciasto zbieramy w bryłę, wkładamy do miski, przykrywamy pokrywką, ręcznikiem lub folią spożywczą i odstawiamy na 1-1,5 godziny. 
Pożywny
Oczyszczamy z łuski i kroimy w drobną kostkę 2 cebule. 
Wlej 1 łyżkę na patelnię. l. olej roślinny i smaż cebulę na złoty kolor. 
Dodaj 500 g kapusty kiszonej na patelnię i równomiernie rozprowadź na płaszczyźnie. Dusić przez 10 minut pod przykryciem. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, nie zapomnij wypłukać jej pod bieżącą wodą za pomocą durszlaka. 
Opcjonalnie dodaj 1-2 łyżki. l. cukier, łyżeczka . sól, mielony czarny pieprz, kurkuma i inne przyprawy według uznania. Wszystko to mieszamy i dusimy kapustę przez kolejne 10-20 minut, w zależności od tego, czy ma być miękka czy chrupiąca. Aby kapusta nie przypaliła się na dnie patelni, dodaj 100-200 ml wody. Po chwili kapustę wyjąć z pieca i pozostawić do wystygnięcia. Nadzienie gotowe. 
Paszteciki
Gdy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je z miski i zwijamy w grubą kiełbasę, którą z kolei dzielimy na porcje. Z tej objętości ciasta wyjdzie około 16 kawałków. 
Każdy z półfabrykatów ugniatamy rękami lub rozwałkowujemy na płaski naleśnik o grubości 3-5 mm. W jego centrum kładziemy 1 łyżkę. l. nadzienie kapusty i szczypanie brzegów o wysokiej jakości. 
Wlej 200 ml oleju słonecznikowego na głęboką patelnię i pozwól mu się rozgrzać. Smaż placki z każdej strony przez 3-4 minuty na złoty kolor. Gotowe ciasta rozprowadzamy na ręcznikach papierowych, aby wchłonął w nie nadmiar tłuszczu. 
Serwujemy ciasta na ciepło lub zimno wraz ze świeżymi ziołami, sosami pomidorowymi lub majonezowymi, sokami, herbatą, galaretką lub innymi napojami i dodatkami według Twojego gustu. 
Czy wiedziałeś? Aby jak najlepiej wydobyć w nadzieniu smak duszonej kapusty, dodaj kminek, majeranek, liść laurowy, kolendrę, czosnek mielony, paprykę i dowolne inne przyprawy.
Przepis
Proces robienia smażonych ciast jest dość prosty, ale nadal wymaga pewnych umiejętności, więc aby ponownie nie popełnić błędu, zapoznaj się z przepisem, który szczegółowo opisuje wszystkie etapy gotowania.
Teraz wiesz, jak przygotowywane są smażone placki z kapusty i możesz je ugotować samodzielnie, a nie szukać w sklepach, obawiając się świeżości nadzienia i czystości oleju do smażenia. Powiedz nam, które ciasta lubisz bardziej: smażone czy pieczone? Jakie składniki dodałbyś do nadzienia, aby było pachnące, soczyste i smaczne? Napisz swoje opinie w komentarzach. Napisz również, czy masz dodatki do tego przepisu. Dziękuję za uwagę, smacznego!
Inne przepisy na ciasto
Ciasta z pieczarkami
Farsz do ciast
placki jajeczne
Pasztety ryżowe
Ciasta z dżemem
Miłego czytania!