Ciasta z twarogiem w piekarniku: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne ciasta z twarogiem w piekarniku?

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • talerz;
  • Papier do pieczenia;
  • wagi kuchenne i inne akcesoria pomiarowe;
  • pojemne miski;
  • łyżeczka do herbaty;
  • drobne sito;
  • ręcznik kuchenny;
  • film spożywczy;
  • papier do pieczenia;
  • silikonowa szczotka.

Składniki

składniki Proporcje
twarożek 300g
cukier granulowany 120 gramów
jajko 2 szt.
Sól 10 gramów
Mąka pszenna 500 gramów
suche drożdże 11 gramów
olej roślinny 40-50 ml
mleko 250 ml

Gotowanie krok po kroku

Przygotujmy ciasto

  • Odmierzamy 250 ml mleka i lekko podgrzewamy na małym ogniu, aż będzie ciepłe. W głębokiej misce przesiej przez drobne sito 500 g mąki.

    Przesiewamy mąkę.

  • W środku mąki robimy duże zagłębienie, po czym wlewamy do niego 11 g suchych drożdży.

    Do mąki dodać suche drożdże.

  • Wysyłamy tam również 20 g cukru pudru i wlewamy 50 ml wcześniej podgrzanego mleka.

    Dodaj też cukier i ciepłe mleko.

  • Mleko, drożdże i cukier lekko wymieszać łyżeczką. Miskę ze składnikami przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw ciasto w tej formie na 10-15 minut.

    Lekko wymieszaj składniki.

  • Po tym czasie zalej ciasto 200 ml ciepłego mleka.

    Po kilku minutach ciasto wyrośnie, dodaj do niego ciepłe mleko.

  • Tam dodajemy 5 g soli i 40 ml oleju roślinnego.

    Dodajemy również olej roślinny i sól.

  • Dobrze wymieszaj składniki drewnianą łyżką, aż ciasto zbierze się w jedną grudkę.

    Mieszamy ciasto.

  • Kontynuujemy dalsze wyrabianie na stole, uprzednio smarując jego powierzchnię i dłonie olejem roślinnym. W sumie ugniatanie zajmie około 5-7 minut. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nie klei się do rąk.

    Następnie ciasto rozprowadzamy na stole wysmarowanym olejem roślinnym i zagniatamy.

  • Ciasto przekładamy do głębokiego pojemnika, następnie przykrywamy folią spożywczą i wysyłamy w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny. W rezultacie ciasto powinno podwoić się, a nawet potroić.

    Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce, aby dobrze wyrosło.

  • Przygotujmy nadzienie

  • Do głębokiego pojemnika wrzuć 300 g twarogu. W razie potrzeby twarożek można przetrzeć przez drobne sito, wtedy nadzienie okaże się bardziej delikatne i soczyste.

    W misce włożyć twarożek do nadzienia.

  • Tam dodajemy 100 g cukru pudru, 5 g soli i jedno jajko kurze.

    Dodaj cukier i jajka do twarogu.

  • Wszystkie składniki dobrze wymieszać, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Próbujemy nadzienia na słodycz i w razie potrzeby dodajemy więcej. Niektórzy szefowie kuchni dodają cukier waniliowy lub wanilinę, co nadaje nadzieniu twarogowemu wyjątkowy przyjemny aromat.

    Mieszaj nadzienie, aż będzie gładkie.

  • Tworzymy produkty

  • Nasmaruj powierzchnię stołu, a także dłonie dużą ilością oleju roślinnego. Zbliżone ciasto rozprowadzamy na natłuszczonej powierzchni, po czym odrywamy z niego małe kawałki ciasta, z których formujemy kulki. Średnica kulki powinna wynosić od 3 do 5 cm.

    Ciasto rozprowadzamy na stole wysmarowanym olejem roślinnym i robimy z niego małe kulki.

  • Przykryj kulki ciasta ręcznikiem kuchennym i pozostaw je „odpocząć i wyrosnąć” na około 30 minut.

    Kulki ciasta powinny się położyć i trochę unieść.

  • Zrób małe wgłębienie w każdym kawałku ciasta.

    Zrób palcami małe wcięcie w każdym kawałku.

  • Wszystkie dziury zrobione z nadzienia twarogowego wypełniamy.

    Nadzienie twarogowe włożyć do zagłębień w cieście.

  • Ostrożnie mocujemy krawędzie ciast.

    Ściskamy brzegi ciasta, tworząc ciasta.

  • Ostatni etap

  • Blachę do pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia, na którym układamy uformowane produkty, obserwując niewielką odległość między nimi. Ciasta należy układać szwem do dołu. Niech ciasta „przyjdą” przez 30 minut.

    Uformowane placki rozkładamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.

  • W międzyczasie oddziel białko od żółtka. Nie potrzebujemy więcej białka. Lekko ubij żółtko kurczaka zwykłym widelcem, po czym obficie smarujemy nim zbliżające się ciasta.

    Smaruj placki ubitym żółtkiem.

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-190°C. Wysyłamy półfabrykaty do nagrzanego piekarnika i pieczemy produkty przez 20-30 minut.

    Wysyłamy blachę do pieczenia z ciastami do piekarnika.

  • Gotowy wypiek lekko ostudzimy, po czym przeniesiemy go do pięknego naczynia i podajemy na stole.

    Jak widać, gotowanie w piekarniku tak pysznych ciast z twarogiem wcale nie jest trudne.

  • Przepis

    Prezentowany materiał zdradzi sekret robienia ciast z twarogiem w piekarniku.

    W ten sposób możesz łatwo i szybko rozpieszczać rodzinę i przyjaciół pysznym, apetycznym przysmakiem. Jeśli znasz inne udane przepisy na ciasta z twarogu, koniecznie opisz je w komentarzach. Nie zapomnij również zostawić swojej opinii dotyczącej smaku produktu wykonanego według opisanej receptury. Smacznego!

    Inne przepisy na ciasto

    placki ziemniaczane

    placki jajeczne

    Farsze do ciast

    placki ziemniaczane

    Ciasta z dżemem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author