Ciasta żytnie: przepis krok po kroku 🥞 ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne ciasta żytnie

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • kuchenka mikrofalowa;
  • głęboka miska;
  • śmigać;
  • plastikowa torba lub folia spożywcza;
  • nóż kuchenny;
  • Papier do pieczenia;
  • pergamin;
  • widelec.

Składniki

mąka żytnia 250-270g
Kefir 200 ml
Sól 1/2 łyżeczki
Soda 1 łyżeczka
Naturalny miód lub cukier 1-2 łyżeczki
Olej roślinny 1 ul. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Do przygotowania ciast żytnich potrzebne będzie 200 ml kefiru. Ważne jest, aby sfermentowany produkt mleczny był ciepły, a nie z lodówki. Aby go trochę podgrzać, możesz użyć kuchenki mikrofalowej. Podgrzany kefir wlej do głębokiej miski i dodaj 1 łyżkę. l. olej roślinny i pół łyżeczki soli. Musisz również dodać 1-2 łyżeczki do kefiru. naturalny miód, ale jeśli nie masz takiego produktu w domu, to zastępuje się go cukrem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką.

    Aby zrobić ciastka żytnie, przygotuj składniki

  • W osobnej misce wymieszaj 250 g mąki żytniej z 1 łyżeczką. Soda.

    Aby zrobić ciastka żytnie, wymieszaj mąkę z sodą.

  • Do kefiru stopniowo dodawaj mąkę i sodę, regularnie mieszając widelcem lub trzepaczką.

    Przygotuj składniki na chleb żytni

  • Gdy ciasto nabierze bardziej jednolitej konsystencji, przenosimy je na płaską powierzchnię. Najpierw posyp stół pozostałą mąką, aby ciasto się nie sklejało. Wyrabiaj ciasto rękoma przez 5-7 minut. Gotowe ciasto jest dość miękkie i elastyczne, jednocześnie nie przykleja się do dłoni i stołu.

    Jak nauczyć się gotować pyszne ciasta żytnie

  • Ciasto owijamy w plastikową torebkę lub folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Jest to wymagane, aby gluten pęczniał.

    Przygotuj ciasto do robienia ciast

  • Niewielką ilością mąki żytniej, ok. 15-20 g, posmaruj ciasto i uformuj z niego grubą, podłużną kiełbasę. Dzielimy na 6 równych części. Możesz to zrobić za pomocą noża kuchennego lub specjalnej skrobaczki przeznaczonej do oddzielania ciasta.

    Jak nauczyć się gotować pyszne ciasta żytnie

  • Zanurz każdy kawałek ciasta trochę w mące i ugniataj rękami, aż utworzy się ciasto o grubości około 1 cm.Nie ma potrzeby robienia okrągłego ciasta, możesz zrobić to w dowolnym kształcie. Podobnie powtórz z pozostałymi 7 ciastkami.

    Ciasta żytnie: przepis krok po kroku ze zdjęciami

  • Na blasze wyłożonej pergaminem ułóż uformowane ciasta. Przed pieczeniem należy je przekłuć widelcem na wierzchu w kilku miejscach.

    Przygotuj blachę do pieczenia

  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i włóż blachę do pieczenia z ciastami żytnimi na 15-20 minut. Gotowe ciasta wyjmujemy z piekarnika i przenosimy do pięknego naczynia. Możesz podawać je z pierwszymi daniami zamiast chleba. Można również zjeść ciastka z mąki żytniej z herbatą, smarując je miodem lub dżemem.

    chleb żytni jest gotowy

  • Przepis

    Po obejrzeniu będziesz mógł upiec w domu ciastka żytnie używając minimalnej ilości produktów. Przepis jest opisany krok po kroku, proces jest skomentowany, więc nie powinno być trudności z robieniem ciast. Podano zalecenia, jak najlepiej podawać ciasta.

    Lubisz gotować domowe ciasta żytnie? Czy miałeś jakieś trudności w procesie gotowania i jakich produktów używasz? Z czym lubisz jeść ciasta żytnie: ze słodkimi nadzieniami, czy ze słonymi potrawami? Podziel się swoimi doświadczeniami z robienia ciast żytnich w komentarzach.

    Inne przepisy na tortille

    Indyjskie podpłomyki

    Podpłomyk z serem

    Ciasta na kefirze

    Ciasta z drożdżami

    Serowe Ciasta

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author