Ciasteczka bananowe według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciasteczka Bananowe - Łatwy przepis na post

Sprzęt i przybory kuchenne: miska głęboka, łyżka, blacha do pieczenia, pergamin, piekarnik.

Składniki

Produkt Ilość
dojrzały banan 1 szt.
Miód 1 ul. l.
Cukier 100 gramów
Soda łyżeczka
Olej roślinny 120 ml
Sok cytrynowy 2 łyżki stołowe. l.
Mąka 240 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Aby przygotować to ciastko, możesz nawet wziąć banana, który był w domu od dawna, a jego skórka zaczęła ciemnieć. Banana obieramy, łamiemy na małe kawałki i wysyłamy do głębokiej miski.

    Umieść pokrojonego banana w misce.

  • Dodaj do tego jedną łyżkę miodu i 100 g cukru, dobrze zmiel masę.

    Zetrzyj banana z miodem i cukrem.

  • Następnie dodaj 120 ml rafinowanego oleju roślinnego, łyżeczki. soda, dwie łyżki soku z cytryny, wszystko dobrze wymieszaj. Możesz mieszać składniki łyżką, mikserem lub blenderem, to nie ma znaczenia.

    Dodaj sodę oczyszczoną, sok z cytryny i olej roślinny.

  • Następnie do osobnej miski przesiej 240 g mąki, dodawaj do masy bananowej po jednej łyżce stołowej, cały czas mieszaj, aby ciasto było jednorodne bez grudek. Pamiętaj, aby wziąć mąkę najwyższej jakości, aby była biała bez szarego odcienia.

    Stopniowo dodawać mąkę do ciasta.

  • Możesz potrzebować mniej lub więcej mąki, w zależności od wielkości użytego banana. Dlatego należy zwrócić uwagę na pożądaną spójność testu. Powinien być miękki i lepki do dłoni.

    Ciasto jest lepkie i lepkie.

  • Gdy ciasto będzie gotowe, przykryj blachę do pieczenia pergaminem, zwilż ręce wodą lub olejem roślinnym, aby ciasto nie przykleiło się do rąk i wytocz z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki rozkładamy na blasze do pieczenia, zachowując odległość 2-3 centymetrów od siebie.

    Mokrymi rękami zwinąć ciasto w kulki i ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem.

  • Wysyłamy do piekarnika na 20 minut, pieczemy w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjmujemy blachę do pieczenia, pozwalamy ciastkom lekko ostygnąć i przenosimy na płaskie naczynie. Możesz podawać go z herbatą. Gotowe ciasteczka wyglądają jak płatki owsiane, są miękkie, mają lekko bananowy posmak. Ten przepis to klasyka. W razie potrzeby możesz dodać inne wypełniacze, takie jak orzechy, rodzynki, kokos, suszone morele.

    Ciasteczka bananowe pieczą się bardzo szybko.

  • Przepis

    A teraz zapraszamy do obejrzenia, które bardzo szczegółowo pokazuje cały proces robienia ciasteczek bananowych. Zobaczysz, jak wypada konsystencja ciasta, jakie kulki się z niego uformować, co dzieje się po upieczeniu.

    Każda gospodyni chce mieć w swojej skarbonce kilka prostych i szybkich przepisów, które możesz ugotować na przybycie nieoczekiwanych gości lub po prostu poczęstować bliskich pysznym smakołykiem. Przepis na ciasteczka bananowe jest właśnie taki, więc pamiętaj, aby go zapisać i ugotować z przyjemnością. Napisz w komentarzach, czy wykorzystałeś powyższe informacje, czy Ty i Twoja rodzina lubiliście ciasteczka?

    Inne przepisy na ciasteczka

    herbatniki pomarańczowe

    Ciasteczka z twarogiem

    Ciasteczka z dżemem

    Ciasteczka z twarogiem

    Ciasteczka na margarynie

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author