Ciasteczka Biscotti: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się robić pyszne ciasteczka biscotti

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • głęboka miska na ciasto;
  • sito;
  • drewniana łyżka lub mała szpatułka;
  • mikser lub maszyna kuchenna;
  • deska do wałkowania ciasta;
  • Papier do pieczenia;
  • papier do pieczenia;
  • dobrze naostrzony nóż do krojenia chleba.

Składniki

Produkt Ilość
Mąka 280-290g
Proszek do pieczenia 6 gramów
Sól 4 gramy
Jajka 3 kawałki
Cukier drobnoziarnisty 185 gramów
łuskane migdały 120-150g
suszona żurawina 85-100g
Pomarańczowy lub dowolny inny ekstrakt 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

  • Mąkę i proszek do pieczenia w ilości odpowiednio 280 i 6 g łączy się i przesiewa przez sito. Jeśli ciasto okaże się płynne, można dodać trochę więcej mąki. Dodaj 4 g soli i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką lub łopatką.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.

  • Używając miksera lub robota kuchennego, ubij 3 jajka, 185 g średniej wielkości cukru i 1 łyżeczkę na maksymalnych obrotach. wyciąg. Ten ostatni jest przyjmowany według własnego uznania, może być pomarańczowy, migdałowy, lawendowy itp.

    Jajka ubić z cukrem w mikserze.

  • Zmniejsz prędkość ubijania do minimum i stopniowo dodawaj suche składniki. Ubijaj, aż uzyskasz jednorodną masę.

    Dodaj mąkę do jajek z cukrem.

  • 120-150 g migdałów jest wstępnie oczyszczane z łuski i dodawane do powstałego ciasta.

    Do ciasta włożyć migdały.

  • W tym samym czasie wylewa się 85-100 g suszonej żurawiny. Możesz też poeksperymentować z nadzieniem i do smaku zastąpić żurawinę suszonymi wiśniami lub innymi jagodami.

    Dodajemy również suszoną lub suszoną żurawinę.

  • Dokładnie wymieszaj ciasto za pomocą szpatułki.

    Ciasto delikatnie wymieszać szpatułką.

  • Posyp drewnianą deskę i ręce dużą ilością mąki, aby ciasto nie sklejało się zbytnio. Rozłóż ciasto na desce i szybko uformuj kiełbasę za pomocą rąk, regularnie posypując ją mąką.

    Na posypanej mąką powierzchni uformuj ciasto w kształt kiełbasy.

  • Gotowy baton układa się na papierze do pieczenia umieszczonym na blasze do pieczenia. Papier jest dobrze posypany mąką.

    Ostrożnie przełóż tę kiełbasę na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem i posypaną mąką.

  • Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Czas gotowania waha się od 50 minut do godziny.

    Wysyłamy obrabiany przedmiot do piekarnika.

  • Zrumieniony i stwardniały batonik wyjmuje się z piekarnika i pozostawia do ostygnięcia przez 10 minut.W tym czasie temperatura w piekarniku zostaje obniżona do 135 stopni.

    Po godzinie wyjmujemy nasze ciasto kiełbasiane z piekarnika i chłodzimy przez 5 minut.

  • Powstały bochenek pokrój ostrym nożem do chleba na plasterki 1 centymetra. Nie schładzaj bochenka dłużej niż 10 minut, ponieważ stanie się twardy i kruszy się podczas krojenia, co nie spowoduje powstania pięknych kawałków ciasteczek.

    Ostrożnie pokrój obrabiany przedmiot na kawałki.

  • Pokrojone kawałki ponownie umieszcza się na blasze do pieczenia i wkłada do piekarnika w temperaturze 135 stopni na 10-15 minut.

    połóż kawałki na blasze do pieczenia i ponownie wyślij do piekarnika do wyschnięcia.

  • Gotowe ciasteczka serwowane są gościom z herbatą lub kawą. Te włoskie ciasteczka dobrze komponują się z winem deserowym.

    Tak łatwo jest zrobić ciasteczka biscotti w domu.

  • Przepis

    Film poświęcony jest prawidłowemu i szybkiemu gotowaniu włoskich ciasteczek biscotti w domu. Wskazane są proporcje wszystkich niezbędnych składników oraz kolejność ich dodawania podczas procesu przygotowania. Ujawnia również niektóre tajniki różnicowania ciasteczek i prawidłowego ich przechowywania, aby pozostały tak samo smaczne jak po ugotowaniu.

    Ciasteczka Biscotti przyrządza się łatwo i szybko, dzięki czemu każda gospodyni domowa może zrobić je w domu. Próbowałeś ugotować podobny deser i według jakiego przepisu? Czy jesteś zadowolony z wyniku? Jakich jagód i innych nadzień użyłeś? Podziel się swoim doświadczeniem i nowymi pomysłami na robienie ciastek biscotti w komentarzach.

    Inne przepisy na ciasteczka

    Ciasteczka bez masła

    Ciasteczka na kefirze

    niskokaloryczne ciasteczka

    Ciasteczka z Rodzynkami

    herbatniki cytrynowe

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author