Ciasteczka biszkoptowe według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Madeleine Francuskie Ciastka - Przepis Klasyczny

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kołek;
  • piekarnik;
  • rondel;
  • deska do krojenia;
  • łyżka;
  • łyżeczka do herbaty;
  • głęboka miska;
  • silikonowe naczynie do pieczenia;
  • śmigać;
  • sito.

Składniki

Produkt Ilość
kurze jajo 3 szt.
cukier 160 gramów
mąka pszenna 250g
masło 120 gramów
Sól szczypać
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
skórka cytrynowa 1/2 łyżeczki
sok cytrynowy 1/4 łyżeczki

Ważny! Aby przygotować ciasto biszkoptowe, wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Gotowanie krok po kroku

  • Wbij surowe jajka kurze (3 szt.) Do głębokiej miski dodaj szczyptę soli.

    W misce ubij jajka, dodaj sól.

  • Bierzemy 160 g cukru, wlewamy do jajek.

    Natychmiast posyp jajka cukrem.

  • Dodaj wcześniej przygotowany sok z cytryny (1/4 łyżeczki), skórkę z cytryny (1/2 łyżeczki), delikatnie wymieszaj.

    Dodaj skórkę z cytryny i sok.

  • Bierzemy 5 g cukru waniliowego, wlewamy do mieszanki ze słodkich jajek, dobrze mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkości, aż pojawi się lekka piana.

    Ubij masę jajeczną trzepaczką, aż do uzyskania lekkiej piany.

  • Głęboką miskę z ubitymi słodkimi jajkami przykrywamy folią foliową, odstawiamy na około 10 minut.

    Teraz masa powinna odpoczywać przez 10 minut.

  • Bierzemy rondelek, na dno nakładamy 120 g masła. Włączamy płytę na wolnym ogniu, kładziemy na niej rondel z olejem, topimy, ciągle mieszając, aby olej się nie palił.

    Masło roztopić osobno w rondelku.

  • Usuń gorący olej z ognia, dodaj 2 łyżki. l. przesiana mąka pszenna.

    Do rozgrzanego oleju dodaj 2 łyżki mąki.

  • Ciasto parzymy intensywnie mieszając łyżką stołową. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Ciasto parzone należy schłodzić do temperatury pokojowej. Ma to na celu zapobieżenie rozgotowaniu jajek.

    Szybko wymieszaj masę, parząc ciasto.

  • Pozostałą mąkę (220 g) przesiej przez sito do głębokiej miski, dodaj do niej 1 łyżeczkę. proszek do pieczenia, mieszaj suchą masę lekkimi ruchami.

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

  • Do wystudzonego ciasta budyniowego wlać ubite jajka z cukrem, mieszać do uzyskania gładkości.

    Powoli łącz bazę kremu z masą jajeczną.

  • Gdy ciasto zacznie gęstnieć dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką stołową.

    Dodaj mąkę i wymieszaj ciasto.

  • Ciasto staje się gęste i lepkie. Ciasto parzone zakrywamy folią, wysyłamy do lodówki na 30 minut.

    Gotowe ciasto jest gęste, teraz należy je wysłać do lodówki.

  • Bierzemy specjalną silikonową formę do pieczenia magdalenek, wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki.

    Takie ciasteczka wygodnie jest upiec w specjalnej silikonowej formie.

  • Ciasto zbieramy z głębokiej miski łyżką stołową, wypełniamy silikonową foremkę.

    Wylej łyżką jeszcze bardziej zagęszczone ciasto.

  • Włącz piekarnik, podgrzej do 180 stopni. Formę z ciasteczkami biszkoptowymi ładujemy do piekarnika, pieczemy przez 12 minut w temperaturze 180 stopni.

    Ciasteczka bardzo szybko się pieczą.

  • Gotowe ciasteczka wyjmujemy z naczynia do pieczenia na naczyniu, lekko ostudzamy.

    Ostrożnie wyjmij ciasteczka z formy i pozwól im ostygnąć.

  • Ciasteczka biszkoptowe Madeleine ostygły, mają twardą skórkę. Wewnątrz te ciasteczka są bardzo delikatne, pachnące, niesamowicie smaczne. Osobliwością tego ciasteczka jest garb, tak powinno być.

    Ugotowane według tego przepisu ciasteczka biszkoptowe są bardzo lekkie i delikatne w środku.

  • Przepis

    Obejrzyj szczegółowy film, z którego dowiesz się o procesie gotowania, zobacz, jak wyglądają ciasteczka po upieczeniu.

    Teraz wiesz, jak upiec francuski deser biszkoptowy w domu. Postępując zgodnie z zaleceniami i instrukcjami krok po kroku, możesz zaskoczyć znajomych tymi pachnącymi, niesamowicie smacznymi ciasteczkami. Napisz, czy udało Ci się upiec taki przysmak? Czy podobało się Tobie i Twojej rodzinie? Podziel się swoimi oryginalnymi przepisami na wypieki w komentarzach, być może nasi czytelnicy z nich skorzystają.

    Inne przepisy na ciasteczka

    ciasteczka waflowe

    ciasteczka bananowe

    herbatniki pomarańczowe

    Ciasteczka z twarogiem

    Ciasteczka z dżemem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author