Ciasteczka brzoskwiniowe wed┼éug sowieckiego krok po kroku ­čŹĹprzepis ze zdj─Öciem

Ciasteczka Brzoskwinie zachwyc─ů delikatnym, pysznym smakiem

Sprz─Öt i przybory kuchenne:

  • pojemnik do topienia 30 g mas┼éa;
  • pojemnik 1,5-2 l do mieszania sk┼éadnik├│w;
  • kuchenka, p┼éyta grzewcza lub kuchenka mikrofalowa;
  • ┼éy┼╝ka;
  • ┼éy┼╝eczka do herbaty;
  • widelec;
  • zwyk┼éy n├│┼╝ kuchenny;
  • cienki n├│┼╝ kuchenny;
  • sito do przesiewania m─ůki;
  • drobna tarka;
  • metalowe sito do nacierania warzyw;
  • szerokie miseczki lub kubki 150-200 ml – 3 szt.;
  • deska do krojenia;
  • folia spo┼╝ywcza lub torba na ciasto;
  • Papier do pieczenia;
  • piekarnik;
  • papier pergaminowy zgodnie z rozmiarem blachy do pieczenia;
  • 350-500 ml miska lub miska na ┼Ťmietan─Ö;
  • szczelny pojemnik na ciastka (mo┼╝na zast─ůpi─ç zamkni─Ötym pojemnikiem z folii spo┼╝ywczej);
  • wa┼éek do ciasta w kuchni;
  • trzepaczka.

Składniki

M─ůka premium 240 gram├│w
Cukier 200 gram├│w
Masło 72% 100 gramów
Wanilina na czubku no┼╝a
Proszek do pieczenia ciasta 0,5 łyżeczki
jajko 1 szt.
Śmietana 15-20% 1 ul. l.
Gotowane mleko skondensowane 160 gram├│w
─ćwiartki orzecha w┼éoskiego 8 szt.
Mleko skondensowane 25 gram├│w
Cytrynowy 1 szt.
Marchewka ┼Ťrednia 2 szt.
Buraczany 1 szt.
Cukier puder 30 gram├│w
Mleko w proszku 30 gram├│w
barwnik spo┼╝ywczy zielony przez konsumpcj─Ö

Gotowanie krok po kroku

Czy wiedzia┼ée┼Ť? Zaleca si─Ö zawsze przed gotowaniem przesia─ç m─ůk─Ö, mleko w proszku, proszek do pieczenia i cukier puder, aby nada─ç im mi─Ökko┼Ť─ç, blask i czysto┼Ť─ç. Takie produkty dobrze wch┼éaniaj─ů wilgo─ç, tworz─ůc ma┼ée grudki. Ponadto mog─ů zawiera─ç drobne cz─ůstki gruzu z opakowa┼ä lub produkcji przeno┼Ťnik├│w. Przesiewaj─ůc usuwasz te ziarna i wzbogacasz mieszank─Ö tlenem.

Przygotowanie ciasta

  • Ze 100 g mas┼éa roztopi─ç 30 g w odpowiednim naczyniu na kuchence lub w kuchence mikrofalowej, pozostawi─ç 70 g mas┼éa do ogrzania do temperatury pokojowej.

    Aby zrobić brzoskwiniowe ciasteczka, przygotuj składniki

  • Wsyp 100 g cukru, wanilin─Ö na czubek no┼╝a do pojemnika do mieszania sk┼éadnik├│w, wbij jajko. Mieszaj widelcem do uzyskania g┼éadko┼Ťci. Dodaj do powsta┼éej masy 1 ┼éy┼╝k─Ö. l. ┼Ťmietana, dobrze wymieszaj.

    Aby zrobi─ç brzoskwiniowe ciasteczka, ubij jajka.

  • Stopniowo przesiej 240 g m─ůki i 0,5 ┼éy┼╝eczki. wanilia przez sito do pojemnika ze sk┼éadnikami, ci─ůgle mieszaj─ůc widelcem, a┼╝ zg─Östnieje.

    Aby zrobi─ç brzoskwiniowe ciasteczka, przesiej m─ůk─Ö

  • Nast─Öpnie kontynuujemy ugniatanie r─Ökami na desce do krojenia lub innej p┼éaskiej powierzchni, a┼╝ stanie si─Ö elastyczny.

    Aby przygotowa─ç brzoskwiniowe ciasteczka, przygotuj ciasto

  • Zawi┼ä ciasto w foli─Ö spo┼╝ywcz─ů lub torebk─Ö i wy┼Ťlij do lod├│wki na 20 minut.

    Aby przygotowa─ç brzoskwiniowe ciasteczka, wrzu─ç ciasto do woreczka

  • Gotowanie ciasteczek

  • W┼é─ůcz piekarnik, aby nagrza┼é si─Ö do 180 stopni. Blach─Ö do pieczenia przykrywamy pergaminem. Po up┼éywie czasu wyjmujemy ciasto z lod├│wki, rozwa┼ékowujemy z ÔÇ×kie┼ébas─ůÔÇŁ o ┼Ťrednicy 5-6 cm na p┼éaskiej powierzchni. Pokr├│j ciasto na 16 r├│wnych kawa┼ék├│w no┼╝em kuchennym. W przysz┼éo┼Ťci powstanie z nich 8 brzoskwi┼ä.

    Aby przygotowa─ç brzoskwiniowe ciasteczka, pokr├│j ciasto

  • Ka┼╝dy kawa┼éek ciasta zwin─ů─ç w kulk─Ö i u┼éo┼╝y─ç na blasze do pieczenia.

    Rozgrzej piekarnik, aby zrobi─ç brzoskwiniowe ciasteczka

  • Blach─Ö do pieczenia z ciastem wysy┼éamy do nagrzanego piekarnika na oko┼éo 20 minut. Wa┼╝ne jest, aby nie przesuszy─ç ciasta, dlatego ze wzgl─Ödu na r├│┼╝ne cechy piekarnik├│w konieczne jest monitorowanie pieczenia. Gotowe ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy troch─Ö do ostygni─Öcia do ciep┼éego stanu.

    Aby zrobi─ç brzoskwiniowe ciasteczka, upiecz wykroje

  • Cienkim no┼╝em ostro┼╝nie wytnij ┼Ťrodek od spodu ka┼╝dego ciasteczka, wyjmij je na bok. Ka┼╝de ciastko pos┼éu┼╝y jako po┼éowa przysz┼éych brzoskwi┼ä, a wykrojona cz─Ö┼Ť─ç b─Ödzie sk┼éadnikiem kremu. Pozostaw ciasteczka do ca┼ékowitego ostygni─Öcia.

    Aby przygotowa─ç brzoskwiniowe ciasteczka, usu┼ä ┼Ťrodek

  • Krem do gotowania

  • Wymieszaj 100 g mi─Ökkiego mas┼éa blenderem z trzepaczk─ů w misce na ┼Ťmietan─Ö.

    Aby przygotować brzoskwiniowe ciasteczka, przygotuj składniki na nadzienie

  • Mieszaj─ůc olej, dodawaj do niego stopniowo (po 1 ┼éy┼╝ce sto┼éowej) gotowane mleko skondensowane (150 g). Wyci┼Ťnij 2 ┼éy┼╝ki cytryny do bitej ┼Ťmietany. l. sok, pokruszy─ç w nim wykrojone ciasteczka. Wymiesza─ç ┼éy┼╝k─ů lub widelcem.

    Aby przygotowa─ç brzoskwiniowe ciasteczka, przygotuj krem

  • Tworzymy brzoskwinie

  • Wype┼énij wn─Öki ka┼╝dego ciastka ┼éy┼╝eczk─ů ┼Ťmietany. Do po┼éowy ciastek wype┼énionych kremem (8 szt.) wk┼éadamy ─çwiartk─Ö orzecha w┼éoskiego na wz├│r ko┼Ťci, lekko dociskaj─ůc, ┼é─ůczymy z pozosta┼éymi po┼é├│wkami brzoskwi┼ä. Nadmiar kremu z bok├│w ciastek usun─ů─ç ┼éy┼╝eczk─ů.

    Aby zrobi─ç brzoskwiniowe ciasteczka, w┼é├│┼╝ ┼Ťmietank─Ö do ciasta

  • Brzoskwinie wysy┼éamy do lod├│wki na 20 minut.

    Aby zrobi─ç brzoskwiniowe ciasteczka, po┼é─ůcz po┼é├│wki ciast

  • Dekoracje kuchenne i dekorowanie brzoskwi┼ä

  • Do jednej z szerokich misek lub fili┼╝anki wsyp 100 g cukru. Oddzielnie zetrzyj marchewki i buraki na drobnej tarce. Osobno przecieramy je przez metalowe sito do szerokich misek lub kubk├│w.

    Aby przygotowa─ç brzoskwiniowe ciasteczka, przygotuj barwniki

  • Uformowane ciasteczka brzoskwiniowe zanurzamy na przemian jedn─ů stron─ů do miski z marchewk─ů, a drug─ů do miski z burakami. Na przemian zanurza─ç je w misce z cukrem, lekko w niej zawija─ç. Ciasteczka wk┼éadamy do hermetycznego pojemnika, wysy┼éamy do lod├│wki.

    Aby zrobi─ç brzoskwiniowe ciasteczka, przygotuj polew─Ö

  • Przesiej przez sito 30 g cukru pudru i 30 g mleka w proszku do pojemnika na sk┼éadniki.

    Ciasteczka Brzoskwinie zachwyc─ů delikatnym, pysznym smakiem

  • Mieszaj─ůc ┼éy┼╝eczk─ů, stopniowo (po 1 ┼éy┼╝eczce) dodawa─ç do pojemnika mleko skondensowane (25 g). Wyci┼Ťnij 1/2 ┼éy┼╝eczki do sk┼éadnik├│w. sok z cytryny, wymiesza─ç i zagnie┼Ť─ç r─Ökami do uzyskania g┼éadko┼Ťci. Stopniowo dodawaj zielony barwnik do powsta┼éej masy, a┼╝ mastyk uzyska po┼╝─ůdany kolor. Pojemnik z mastyksem wysy┼éamy do lod├│wki na 30 minut. Sch┼éodzony mastyks nak┼éadamy na desk─Ö do krojenia, przykrywamy foli─ů spo┼╝ywcz─ů i rozwa┼ékowujemy wa┼ékiem do grubo┼Ťci 3-4 mm.

    Przygotuj kolorow─ů past─Ö

  • U┼╝yj cienkiego no┼╝a (lub no┼╝a do pizzy), aby wyci─ů─ç li┼Ťcie brzoskwini.

    Ciasteczka brzoskwiniowe według sowieckiego przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Wyci─ůgamy ciasteczka z lod├│wki. Lekko zanurzaj─ůc dolne kraw─Ödzie li┼Ťci w pozosta┼éo┼Ťciach gotowanego skondensowanego mleka, przyklej je na wierzchu brzoskwiniowych ciasteczek.

    brzoskwiniowe ciasteczka gotowe

  • Smacznego!

    Przepis

    Na filmie mo┼╝na zobaczy─ç wszystkie etapy tworzenia ciastek brzoskwiniowych z obja┼Ťnieniami dodatkowych moment├│w modelowania, pieczenia, zagniatania ┼Ťmietany, formowania ciasta i dekorowania gotowego deseru.

    Dzi─Öki dzisiejszemu przepisowi nauczy┼ée┼Ť si─Ö robi─ç wspania┼ée ciasteczka w postaci prawdziwych brzoskwi┼ä i ich naturalnego koloru. Taki deser, kt├│ry spodoba si─Ö zar├│wno doros┼éym, jak i dzieciom, mo┼╝esz zrobi─ç na ka┼╝de wakacje, zachwycaj─ůc swoich go┼Ťci. Dzi─Öki zdobytym umiej─Ötno┼Ťciom b─Ödziesz m├│g┼é teraz wypieka─ç dowolne inne podobne wypieki, takie jak jab┼éko, gruszka, truskawka, ma┼éa dynia oraz inne owoce i warzywa.

    Napisz w komentarzach, jakie pomys┼éy odwiedzi┼ée┼Ť, czy osi─ůgn─ů┼ée┼Ť oczekiwane rezultaty, jakich sk┼éadnik├│w u┼╝y┼ée┼Ť. Powodzenia w kulinarnych eksperymentach!

    Inne przepisy na ciasteczka

    Jabłkowe ciasteczka

    Ulubione ciasteczka

    Ciasteczka owsiane

    Ciasteczka bez jajek

    Ciasteczka z makiem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author