
Sprzęt i przybory kuchenne:
- głęboka miska do wyrabiania ciasta;
- rondel z grubym płaskim dnem;
- trzepaczka lub szpatułka;
- mata silikonowa do wałkowania ciasta;
- wałek do ciasta;
- nóż;
- cedzidło;
- papierowe ręczniki.
Składniki
Produkt | Ilość |
Mąka pszenna najwyższej jakości | 300g |
Kurze jajo | 2 szt. |
Mleko 3,5% | 50 ml |
Masło (można użyć śmietany 20%) | 50g |
Cukier | 50g |
Cukier puder (do posypania) | 50g |
Sól | 1/2 łyżeczki |
Olej roślinny do smażenia | 500 gramów |
Koniak lub wódka (opcjonalnie) | 30 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Rozpuść masło w kąpieli wodnej i przesiej mąkę. Dodaj wszystkie składniki jeden po drugim do głębokiej miski lub rondla. Najpierw jajka kurze, potem mleko. 
Dodaj sól, cukier, masło. 
Dobrze wymieszaj trzepaczką. Opcjonalnie możesz dodać wódkę lub koniak. Alkohol sprawi, że ciasteczka będą jeszcze bardziej chrupiące. 
Stopniowo wprowadzać przesianą mąkę, dokładnie mieszając, aż będzie gładka. Bardzo ważne jest osiągnięcie całkowitego braku grudek. 
Gdy ciasto stanie się trudne do wyrobienia szpatułką lub trzepaczką, należy je rozprowadzić na macie silikonowej lub powierzchni stołu, po posypaniu mąką. 
Ciasto powinno być ciasne, ale elastyczne. Zajmie to około 10 minut. W razie potrzeby posyp trochę mąki. Ciasto można uznać za w pełni przygotowane, gdy przestanie kleić się do rąk. 
Następnie przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut. 
Następnie posmaruj matę olejem roślinnym, aby ciasto się do niej nie przykleiło. Ciasto rozwałkować tak cienko, jak to możliwe. Im cieńsza warstwa, tym bardziej chrupiący będzie chrust. 
Bierzemy patelnię z grubym płaskim dnem i wlewamy do niej olej, aby się nagrzał. Oleju powinno być dużo, żeby chrust dosłownie się w nim zagotował. 
Gdy olej się nagrzewa, pokrój ciasto na długie paski. 
Następnie te paski dzielimy na trzy części, a pośrodku każdego kawałka wykonujemy nacięcie. 
Przekręcamy chorobę. Bierzemy tę środkową część, obracamy ją raz do wewnątrz, a potem drugą. Należy to zrobić z każdym paskiem. 
Podsmażyć chrust na gorącym oleju. Pamiętaj, że smaży się bardzo szybko. Lepiej nie oddalać się od niego, bo za chwilę trzeba będzie go odwrócić. 
Jak tylko chrust się zrumieni, można go nałożyć na papierowy ręcznik. 
Po ostygnięciu ciastek należy je dobrze posypać cukrem pudrem. 
Przepis
Znajdziesz w nim szczegółowe instrukcje krok po kroku dotyczące robienia ciasteczek chrustowych. Autorka demonstruje każdy etap: od wyrabiania ciasta do bezpośredniego smażenia. Ten przysmak z pewnością stanie się ulubieńcem dorosłych i dzieci.
Teraz możesz więc łatwo i szybko przygotować pyszne i chrupiące ciasteczka chrustowe, których smak jest znany wielu od dzieciństwa. Powiedz nam w komentarzach, jak i kiedy po raz pierwszy spróbowałeś tego przysmaku? A może nawet sam go przygotowałeś? Czy użyłeś tego przepisu, czy innego? Co zdarzyło się na końcu? Nasi czytelnicy będą bardzo zainteresowani Twoją opinią na temat przygotowania tego przysmaku.
Inne przepisy na ciasteczka
słone ciastka
Topniejące ciasteczka śnieżne
Ciastka na piwie
szablowe ciasteczka
ciasteczka sabaudzkie
Miłego czytania!