Ciasteczka Khvorost według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciasteczka Khvorost - chrupiący smak dzieciństwa

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • głęboka miska do wyrabiania ciasta;
  • rondel z grubym płaskim dnem;
  • trzepaczka lub szpatułka;
  • mata silikonowa do wałkowania ciasta;
  • wałek do ciasta;
  • nóż;
  • cedzidło;
  • papierowe ręczniki.

Składniki

Produkt Ilość
Mąka pszenna najwyższej jakości 300g
Kurze jajo 2 szt.
Mleko 3,5% 50 ml
Masło (można użyć śmietany 20%) 50g
Cukier 50g
Cukier puder (do posypania) 50g
Sól 1/2 łyżeczki
Olej roślinny do smażenia 500 gramów
Koniak lub wódka (opcjonalnie) 30 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Rozpuść masło w kąpieli wodnej i przesiej mąkę. Dodaj wszystkie składniki jeden po drugim do głębokiej miski lub rondla. Najpierw jajka kurze, potem mleko.

    Ubij jajka do miski, dodaj mleko.

  • Dodaj sól, cukier, masło.

    Dodaj też sól, cukier i roztopione masło.

  • Dobrze wymieszaj trzepaczką. Opcjonalnie możesz dodać wódkę lub koniak. Alkohol sprawi, że ciasteczka będą jeszcze bardziej chrupiące.

    Ubij te składniki razem.

  • Stopniowo wprowadzać przesianą mąkę, dokładnie mieszając, aż będzie gładka. Bardzo ważne jest osiągnięcie całkowitego braku grudek.

    Stopniowo przesiej mąkę do płynnych składników.

  • Gdy ciasto stanie się trudne do wyrobienia szpatułką lub trzepaczką, należy je rozprowadzić na macie silikonowej lub powierzchni stołu, po posypaniu mąką.

    Gdy ciasto zgęstnieje, przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i ugniataj rękoma.

  • Ciasto powinno być ciasne, ale elastyczne. Zajmie to około 10 minut. W razie potrzeby posyp trochę mąki. Ciasto można uznać za w pełni przygotowane, gdy przestanie kleić się do rąk.

    Ciasto powinno być miękkie i giętkie.

  • Następnie przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut.

    Odstaw ciasto na pół godziny.

  • Następnie posmaruj matę olejem roślinnym, aby ciasto się do niej nie przykleiło. Ciasto rozwałkować tak cienko, jak to możliwe. Im cieńsza warstwa, tym bardziej chrupiący będzie chrust.

    Na posmarowanej olejem roślinnym powierzchni roboczej rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe.

  • Bierzemy patelnię z grubym płaskim dnem i wlewamy do niej olej, aby się nagrzał. Oleju powinno być dużo, żeby chrust dosłownie się w nim zagotował.

    W rondlu rozgrzej olej roślinny do smażenia chrustu.

  • Gdy olej się nagrzewa, pokrój ciasto na długie paski.

    Rozwałkowane ciasto pokrój na paski o tej samej szerokości.

  • Następnie te paski dzielimy na trzy części, a pośrodku każdego kawałka wykonujemy nacięcie.

    Przecinamy paski na 3 części i wykonujemy nacięcia pośrodku półfabrykatów.

  • Przekręcamy chorobę. Bierzemy tę środkową część, obracamy ją raz do wewnątrz, a potem drugą. Należy to zrobić z każdym paskiem.

    Przełóż jeden koniec przedmiotu obrabianego dwukrotnie przez powstały otwór.

  • Podsmażyć chrust na gorącym oleju. Pamiętaj, że smaży się bardzo szybko. Lepiej nie oddalać się od niego, bo za chwilę trzeba będzie go odwrócić.

    Tak przygotowany chrust wkładamy do wrzącego oleju roślinnego.

  • Jak tylko chrust się zrumieni, można go nałożyć na papierowy ręcznik.

    Smażone herbatniki przełóż na ręczniki papierowe, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

  • Po ostygnięciu ciastek należy je dobrze posypać cukrem pudrem.

    Gotowy przysmak dodatkowo posypany jest cukrem pudrem.

  • Przepis

    Znajdziesz w nim szczegółowe instrukcje krok po kroku dotyczące robienia ciasteczek chrustowych. Autorka demonstruje każdy etap: od wyrabiania ciasta do bezpośredniego smażenia. Ten przysmak z pewnością stanie się ulubieńcem dorosłych i dzieci.

    Teraz możesz więc łatwo i szybko przygotować pyszne i chrupiące ciasteczka chrustowe, których smak jest znany wielu od dzieciństwa. Powiedz nam w komentarzach, jak i kiedy po raz pierwszy spróbowałeś tego przysmaku? A może nawet sam go przygotowałeś? Czy użyłeś tego przepisu, czy innego? Co zdarzyło się na końcu? Nasi czytelnicy będą bardzo zainteresowani Twoją opinią na temat przygotowania tego przysmaku.

    Inne przepisy na ciasteczka

    słone ciastka

    Topniejące ciasteczka śnieżne

    Ciastka na piwie

    szablowe ciasteczka

    ciasteczka sabaudzkie

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author