Ciasteczka Kokosanka według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciasteczka kokosowe Kokosanka - proste i bardzo smaczne

Urządzenia kuchenne i naczynia: Głęboka miska, trzepaczka do bicia, ostrza, papieru pergaminowego, blachy do pieczenia, piekarnika.

Składniki

Produkt Ilość
płatki kokosowe 250g
Cukier 150 gramów
jajka kurze 4 rzeczy.

Jeśli chcesz nadać wątrobie łagodniejszy słodki zapach, dodaj do przepisu cukier waniliowy i szczyptę waniliny lub kilka kropli ekstraktu waniliowego.

Gotowanie krok po kroku

  • W głębokiej misce pokonaj trzy duże jaja z kurczaka, dodaj 150 g cukru i pokonać wszystko z trzepaczką. W razie potrzeby dodaj cukier waniliowy lub szczyptę waniliny (lub kroplę ekstraktu waniliowego dla smaku). Ubić krótko, aż cukier się rozpuści.

    Zabijam jajka w misce, dodaję cukier i ubijam klinem.

  • Dodaj 250 g płatków kokosowych do masy cukru jaja i dokładnie wymieszać wszystkie składniki szpatułki. Powinieneś mieć gładkie, miękkie ciasto, które możesz łatwo zwinąć w kulki.

    Do masy jajecznej dodać chipsy kokosowe i to wszystko wymieszać.

  • Weź blachę do pieczenia i ułóż ją pergaminem do pieczenia. Nie trzeba smarować pergaminu.

    Przeciągamy arkusz piekarni na piekarnię.

  • Za pomocą rąk uformuj ciasto w małe, ciasne kulki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe. Czas gotowania zależy od wielkości plików cookie: Duże kulki są upieczone dłużej, małe szybsze. Połóż kulki kokosowe na pergaminie.

    Kulki wyjąć z masy kokosowej i ułożyć na pergaminie.

  • Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i wyślij ciasteczka do upieczenia na złoty kolor. Zajmie to około 15-20 minut.

    Ciasteczka wysyłamy do piekarnika, piecze się szybko.

  • Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika, pozwól im ostygnąć, połóż na talerzu i podawaj.

    Ciasteczka kokosowe są gotowe.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    Ciasteczka Cocoscames są idealne, jeśli zamierzasz poczęstować gości pachnącą kawą. Ale miłośnicy herbaty również będą usatysfakcjonowani, jeśli nakarmisz kokosowe ciasteczka do picia.

    Same ciasteczka nie wymagają specjalnej dekoracji, a aromat świeżo upieczonego chleba zaostrzy apetyt Twoich gości. Ale jeśli nadal chcesz udekorować naczynie, umieść ciasteczka na pergaminie lub plastikowej folii, niech ostygnie. W międzyczasie zrób lukier kakaowy, cukier i mleko. Cienką strużką lekko schłodzonego lukru polej ciasteczka, tworząc czekoladową „pajęczynę” i pozwól, aby lukier stwardniał. Następnie przełóż ciasteczka na talerz i podawaj. Lukier można zastąpić syropem czekoladowym ze sklepu, ale należy pamiętać, że nie stwardnieje i pozostanie lepki.

    Również gotowe ciasteczka można położyć na płaskim talerzu ze wzniesieniem w formie piramidy i posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. Obok ciasteczek możesz umieścić kilka migdałów lub orzechów laskowych.

    Przepis

    Ciasteczka kokosowe przyrządza się bardzo łatwo, ale żeby nie pominąć ważnych szczegółów, możesz zapoznać się z przepisem na ugotowanie tej słodyczy.

    Dzięki temu prostemu przepisowi krok po kroku nauczyłeś się robić pyszne i przepyszne ciasteczka kokosowe. Czy udało Ci się go upiec? Podobał Ci się przepis? Jakie znasz inne przepisy na słodycze z wiórkami kokosowymi? Podziel się swoimi przemyśleniami na temat subtelności ciasteczek i wrażeniami z gotowych potraw w komentarzach.

    Inne przepisy na ciasteczka

    Ciasteczka z mąki gryczanej

    Ciastko imbirowe

    Zapomniane ciasteczka

    Ciasteczka z dżemem

    Ciasteczka Barneya

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author