
Sprzęt i przybory kuchenne:
- piekarnik;
- rondel lub rondel;
- głęboka miska;
- wagi lub miarka;
- śmigać;
- Łopatka;
- drobna tarka;
- formy do pieczenia.
Składniki
Nazwa: | Ilość: |
Jajka | 3 szt. |
Cukier | 80 gramów |
mak cukierniczy | 1 ul. l. |
Mąka pszenna na ciasto | 80 gramów |
Mąka pszenna do odkurzania pleśni | 1 ul. l. |
skórki z cytryny | 1 cytryna |
Masło do ciasta | 75 gramów |
Masło do smarowania form | 1 ul. l. |
Gotowanie krok po kroku
Odmierzamy i wstępnie przygotowujemy główne składniki. Rozpuść 75 g masła w małym rondlu na małym ogniu. Wbij 3 jajka do głębokiej miski. Do jajek dodać 80 g cukru i dokładnie ubić trzepaczką. Do ubijania najlepiej nadaje się duża trzepaczka. Im większa trzepaczka, tym bardziej przewiewna będzie twoja mieszanka. Mieszanka jajeczna powinna się podwoić i dobrze wypełnić powietrzem. 
Gdy mieszanina stanie się gęsta, a konsystencja kremowa, przesiej przez sito 80 g mąki. 
W powstałej masie dodaj 1 łyżkę. l. mak cukierniczy, aby ciasteczka były bardziej chrupiące. 
Zetrzyj skórkę z jednej cytryny na drobną tarkę i wymieszaj z główną masą. Według G. Ramsaya to właśnie skórka z cytryny nadaje wątrobie odpowiednie nuty aromatyczne i czyni ją tak magiczną. Sprawdzi się też skórka z pomarańczy, limonki lub grejpfruta. 
Wlej roztopione masło do miski tak, aby masło spłynęło po bokach miski. Ta technika pomoże Ci szybciej schłodzić roztopione masło. 
Weź szpatułkę i delikatnie wymieszaj miksturę, aby jej nie puszyła się. Ciasto powinno pozostać przewiewne. Im lepiej wymieszasz miksturę, tym lepiej ciasteczka wyrosną w piekarniku. Ciasto przygotowane według tego przepisu można przygotować wcześniej np. wieczorem, a rano wystarczy przelać do foremek i upiec. 
Posmaruj formy do pieczenia masłem i posyp je odrobiną mąki. Wystarczy 1 łyżka. l. Mąka jest potrzebna, aby ciasteczka się nie sklejały i można je było łatwo wyjąć z foremek. 
Przechyl formę i delikatnie postukaj nią kilka razy, aby uwolnić nadmiar mąki. Wypełnij formularze całkowicie do góry. 
Pieczemy w piekarniku w 180ºC przez 10 minut. Pamiętaj, że drzwi piekarnika nie mogą być otwierane podczas pieczenia, w przeciwnym razie ciasteczka opadną. 
Przepis
Czy chciałbyś obejrzeć mistrzowską lekcję pieczenia ciastek z Gordonem Ramsayem, szefem kuchni z trzema gwiazdkami Michelin? W następnym zobaczysz, jak światowej sławy kulinarny guru przygotowuje ciasteczka w swojej kuchni w zaciszu własnego domu. Odkryjesz wszystkie tajniki rzemiosła i otrzymasz cenne porady dotyczące przygotowania ciastek cytrynowych. Oglądaj i ciesz się.
Czy możesz zrobić te same ciasteczka co szef kuchni? Tak nam się wydaje, ponieważ poznałeś wszystkie tajniki jego przygotowania. Jeśli podobał Ci się ten artykuł, napisz do nas. Czekamy na Wasze komentarze.
Inne przepisy na ciasteczka
rurki z cukrem
Ciasteczka Orzechowe
Ciasteczka z Flulingi
Ciasteczka
Ciasteczka z Orzechami
Miłego czytania!