Ciasteczka Madeleine według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Madeleine Cytrynowe Ciasteczka - Przepis Gordona Ramsaya

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • rondel lub rondel;
  • głęboka miska;
  • wagi lub miarka;
  • śmigać;
  • Łopatka;
  • drobna tarka;
  • formy do pieczenia.

Składniki

Nazwa: Ilość:
Jajka 3 szt.
Cukier 80 gramów
mak cukierniczy 1 ul. l.
Mąka pszenna na ciasto 80 gramów
Mąka pszenna do odkurzania pleśni 1 ul. l.
skórki z cytryny 1 cytryna
Masło do ciasta 75 gramów
Masło do smarowania form 1 ul. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Odmierzamy i wstępnie przygotowujemy główne składniki. Rozpuść 75 g masła w małym rondlu na małym ogniu. Wbij 3 jajka do głębokiej miski. Do jajek dodać 80 g cukru i dokładnie ubić trzepaczką. Do ubijania najlepiej nadaje się duża trzepaczka. Im większa trzepaczka, tym bardziej przewiewna będzie twoja mieszanka. Mieszanka jajeczna powinna się podwoić i dobrze wypełnić powietrzem.

    Przygotuj składniki na ciasteczka Madeleine

  • Gdy mieszanina stanie się gęsta, a konsystencja kremowa, przesiej przez sito 80 g mąki.

    Przesiej mąkę na magdalenki

  • W powstałej masie dodaj 1 łyżkę. l. mak cukierniczy, aby ciasteczka były bardziej chrupiące.

    Przygotuj składniki na ciasteczka Madeleine

  • Zetrzyj skórkę z jednej cytryny na drobną tarkę i wymieszaj z główną masą. Według G. Ramsaya to właśnie skórka z cytryny nadaje wątrobie odpowiednie nuty aromatyczne i czyni ją tak magiczną. Sprawdzi się też skórka z pomarańczy, limonki lub grejpfruta.

    Aby zrobić magdalenki, zetrzyj cytrynę

  • Wlej roztopione masło do miski tak, aby masło spłynęło po bokach miski. Ta technika pomoże Ci szybciej schłodzić roztopione masło.

    Rozpuść masło, aby zrobić magdalenki

  • Weź szpatułkę i delikatnie wymieszaj miksturę, aby jej nie puszyła się. Ciasto powinno pozostać przewiewne. Im lepiej wymieszasz miksturę, tym lepiej ciasteczka wyrosną w piekarniku. Ciasto przygotowane według tego przepisu można przygotować wcześniej np. wieczorem, a rano wystarczy przelać do foremek i upiec.

    Aby zrobić ciasteczka magdalenkowe, przygotuj ciasto

  • Posmaruj formy do pieczenia masłem i posyp je odrobiną mąki. Wystarczy 1 łyżka. l. Mąka jest potrzebna, aby ciasteczka się nie sklejały i można je było łatwo wyjąć z foremek.

    Formę posyp mąką, aby zrobić magdalenki.

  • Przechyl formę i delikatnie postukaj nią kilka razy, aby uwolnić nadmiar mąki. Wypełnij formularze całkowicie do góry.

    Rozgrzej piekarnik, aby zrobić magdalenki

  • Pieczemy w piekarniku w 180ºC przez 10 minut. Pamiętaj, że drzwi piekarnika nie mogą być otwierane podczas pieczenia, w przeciwnym razie ciasteczka opadną.

    Madeleine Cytrynowe Ciasteczka - Przepis Gordona Ramsaya

  • Przepis

    Czy chciałbyś obejrzeć mistrzowską lekcję pieczenia ciastek z Gordonem Ramsayem, szefem kuchni z trzema gwiazdkami Michelin? W następnym zobaczysz, jak światowej sławy kulinarny guru przygotowuje ciasteczka w swojej kuchni w zaciszu własnego domu. Odkryjesz wszystkie tajniki rzemiosła i otrzymasz cenne porady dotyczące przygotowania ciastek cytrynowych. Oglądaj i ciesz się.

    Czy możesz zrobić te same ciasteczka co szef kuchni? Tak nam się wydaje, ponieważ poznałeś wszystkie tajniki jego przygotowania. Jeśli podobał Ci się ten artykuł, napisz do nas. Czekamy na Wasze komentarze.

    Inne przepisy na ciasteczka

    rurki z cukrem

    Ciasteczka Orzechowe

    Ciasteczka z Flulingi

    Ciasteczka

    Ciasteczka z Orzechami

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author