Ciasteczka marchewkowe według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciasteczka marchewkowe dla całej rodziny

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • głęboka miska;
  • szkło do odmierzania składników;
  • tarka;
  • łyżka;
  • pergamin;
  • mała miseczka lub miska do moczenia rodzynek
  • nóż, wałek do ciasta lub siekacz do siekania orzechów.

Składniki

rodzynki 0,5 stosu.
przegotowana gorąca woda 0,5 stosu.
bezwonny olej roślinny 125 ml
marchewka 1 – 2 szt.
mąka 2,5 stosu.
Sól 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 stos
płatki zbożowe „Herkules” 0,5 stosu.
płatki kokosowe 0,5 stosu.
orzechy włoskie, posiekane 0,5 stosu.
wanilia smak

Gotowanie krok po kroku

  • Przed gotowaniem należy zalać rodzynki wrzątkiem, przykryć pokrywką i pozostawić do spęcznienia. Zmiel orzechy na duże okruchy nożem, wałkiem lub siekaczem. Marchewki obrać, umyć i posiekać. Zaleca się zetrzeć marchewki na drobnej tarce, a nie używać np. blendera. Marchewki zmiażdżone w blenderze zamienią się w gęstą papkę, która nie nadaje się do ciasta. A z tartą marchewką ciasto okaże się delikatniejsze i nie zatkane. Tarte marchewki na ciasteczka powinieneś mieć 0,5 szklanki.

    Przygotuj składniki na marchewkowe ciasteczka

  • Następnie w głębokiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: drobno startą marchewkę, płatki owsiane, posiekane orzechy, płatki kokosowe, cukier, mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Opcjonalnie możesz dodać ekstrakt waniliowy lub odrobinę cukru waniliowego. Dobrze wymieszaj zawartość, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone.

    Aby zrobić ciasteczka marchewkowe, wymieszaj składniki

  • Dodaj olej roślinny i rodzynki do suchych składników wraz z wodą, w której został zaparzony.

    Dodaj rodzynki, aby zrobić ciasto marchewkowe

  • Dobrze wymieszaj rękami. Jeśli twoje ciasto jest trochę suche i kruche, dodaj trochę wody i dalej wyrabiaj.

    Aby przygotować ciasteczka marchewkowe, wymieszaj składniki

  • Gdy ciasto osiągnie pożądaną konsystencję, weź niewielką ilość ciasta (około 1 łyżki stołowej) i uformuj okrągłe ciasteczka o grubości około 1 cm.

    Aby zrobić marchewkowe ciasteczka, uformuj ciasteczka

  • Rozłóż ciasteczka na foremce wyłożonej pergaminem i wyłóż do piekarnika nagrzanego do 180° przez 20 – 25 minut. Gotowe ciasteczka powinny być rumiane.

    Rozgrzej piekarnik, aby zrobić ciasto marchewkowe

  • Następnie wyjmij ciasteczka z piekarnika i ostudź. Przed użyciem można posypać cukrem pudrem.

    Ciasteczka marchewkowe dla całej rodziny

  • Czy wiedziałeś? Ciasteczka przygotowane według tego przepisu okażą się bardzo chrupiące, kruche i kruche. Jeśli chcesz, aby ciasteczka były delikatniejsze i bardziej przewiewne, zaleca się dodanie do ciasta jajka, śmietany lub mleka.

    Przepis

    Jak powinno wyglądać ciasto na marchewkowe ciasteczka z rodzynkami i orzechami w oleju roślinnym, można zobaczyć na filmie.

    Czy kiedykolwiek próbowałeś ciasteczek marchewkowych? Jeśli nie, nadszedł czas, aby skorzystać z tego przepisu. Ciasteczka marchewkowe według tego przepisu są bardzo smaczne, pachnące i zdrowe. Na jego przygotowanie poświęcisz bardzo mało czasu i wysiłku. Spróbuj upiec te ciasteczka w domu i podziel się z nami swoimi doświadczeniami.

    Inne przepisy na ciasteczka

    Krakersy pełnoziarniste

    Ciasteczka Biscotti

    Ciasteczka bez masła

    Ciasteczka na kefirze

    niskokaloryczne ciasteczka

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author