Ciasteczka Maria: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Domowe ciasteczka Maria z przesianej mąki pełnoziarnistej

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • głęboka miska do wyrabiania ciasta;
  • sito do przesiewania mąki;
  • Łopatka;
  • mata silikonowa (możesz się bez niej obejść);
  • okrągły kształt na ciasteczka (można użyć kędzierzawego lub pokroić rozwałkowane ciasto nożem);
  • skrobak;
  • pergamin do pieczenia;
  • Papier do pieczenia;
  • piekarnik.

Składniki

Produkt Ilość
Mąka pszenna 1 stos
brązowy cukier 2 łyżki stołowe. l.
Kurze jajo 1 szt.
mleko 2 łyżki stołowe. l.
Olej musztardowy (można użyć dowolnego oleju roślinnego) 1 ul. l.
Sól szczypać
Soda 3/4 łyżeczki

Jeśli lubisz jak najwięcej używać domowych produktów, możesz sam zmielić mąkę z pełnych ziaren, a następnie przesiać. Możesz również użyć mąki pełnoziarnistej kupionej w sklepie lub zwykłej białej mąki.

Gotowanie krok po kroku

  • Wymieszaj przesianą mąkę z cukrem, solą i sodą.

    Wymieszaj mąkę z cukrem.

  • Następnie ubij jajko, dodaj mleko, olej roślinny.

    Dodaj mleko i jajko.

  • Dobrze wymieszać.

    Dobrze mieszamy masę.

  • Następnie zawiń gotowe ciasto w folię spożywczą i odstaw na pół godziny.

    Zagnieść ciasto i zawinąć w folię spożywczą.

  • Następnym krokiem jest utworzenie samych plików cookie. Jeśli masz matę silikonową, możesz jej użyć, ale jeśli nie, nie ma to znaczenia, wystarczy blat kuchenny lub duża deska. Dywan, powierzchnię stołu lub deskę posyp mąką, ułóż ciasto, dociśnij wałkiem i rozwałkuj na grubość około 4 mm.

    Gotowe ciasto rozwałkować wałkiem do ciasta.

  • Wytnij kółka za pomocą foremki do ciastek. Jeśli nie ma okrągłego kształtu, możesz użyć kręconego kształtu lub po prostu pokroić rozwałkowane ciasto nożem.

    Z ciasta wyciąć okrągłe ciasteczka.

  • Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Rozłóż foremki do ciastek. Nakłuj je wykałaczką (lub widelcem).

    Ciasteczka układamy na blasze do pieczenia, nakłuwamy widelcem lub wykałaczką.

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umieść w nim blachę do pieczenia i piecz przez 20 minut.

    Wysyłamy puste miejsca do piekarnika.

  • Gdy ciasteczka są gotowe, wyjmij je z piekarnika, a jeśli niektóre ciasteczka przykleją się do pergaminu, podważ je skrobaczką i połóż na talerzu. Ochłonąć. Podawać z mlekiem, herbatą, kawą lub kakao. Smacznego!

    Jak widać, nawet w domu można upiec proste i pyszne ciasteczka Maria.

  • Pomocne wskazówki

    • Aby smak ciasteczek był nieco ciekawszy, do ciasta można dodać odrobinę cukru waniliowego lub cynamonu.
    • Możesz również posypać ciasteczka na blasze do pieczenia mieszanką cukru i cynamonu.
    • Jeśli nie chcesz dodawać dodatkowego cukru, możesz posypać wierzch nasionami sezamu lub lnu.
    • Można podawać z dżemem, syropem, mlekiem skondensowanym, a nawet śmietaną.

    Przepis

    Po obejrzeniu tego dowiesz się, jak zrobić zdrowe ciasteczka „Maria” z domowej przesianej mąki. Autor szczegółowo przedstawia cały proces od przygotowania samej mąki do pojawienia się potrawy na stole. Ten niezwykle smaczny przysmak z łatwością przygotujesz w domu.

    Teraz już wiesz, jak łatwo i prosto zrobić pyszne i zdrowe ciasteczka Maria. Ani starzy, ani młodzi nie mogą się oprzeć takiemu przysmakowi. Idealnie nadaje się na rodzinne przyjęcie przy herbacie lub przyjacielskie spotkania. Kochasz domowe ciasta? Próbowałeś pieczenia „Marii” w domu? Jeśli tak, jaki jest przepis? Powiedz nam w komentarzach, czy podoba Ci się ten przepis i czy jesteś gotowy, aby wypróbować go w praktyce.

    Inne przepisy na ciasteczka

    ciasteczka bananowe

    Ciasteczka z ciasta francuskiego

    majonezowe ciasteczka

    Ciasteczka na jogurcie

    domowe ciasteczka

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author