Sprzęt i przybory kuchenne:
- głęboka miska do wyrabiania ciasta;
- sito do przesiewania mąki;
- Łopatka;
- mata silikonowa (możesz się bez niej obejść);
- okrągły kształt na ciasteczka (można użyć kędzierzawego lub pokroić rozwałkowane ciasto nożem);
- skrobak;
- pergamin do pieczenia;
- Papier do pieczenia;
- piekarnik.
Składniki
Produkt | Ilość |
Mąka pszenna | 1 stos |
brązowy cukier | 2 łyżki stołowe. l. |
Kurze jajo | 1 szt. |
mleko | 2 łyżki stołowe. l. |
Olej musztardowy (można użyć dowolnego oleju roślinnego) | 1 ul. l. |
Sól | szczypać |
Soda | 3/4 łyżeczki |
Jeśli lubisz jak najwięcej używać domowych produktów, możesz sam zmielić mąkę z pełnych ziaren, a następnie przesiać. Możesz również użyć mąki pełnoziarnistej kupionej w sklepie lub zwykłej białej mąki.
Gotowanie krok po kroku
Pomocne wskazówki
- Aby smak ciasteczek był nieco ciekawszy, do ciasta można dodać odrobinę cukru waniliowego lub cynamonu.
- Możesz również posypać ciasteczka na blasze do pieczenia mieszanką cukru i cynamonu.
- Jeśli nie chcesz dodawać dodatkowego cukru, możesz posypać wierzch nasionami sezamu lub lnu.
- Można podawać z dżemem, syropem, mlekiem skondensowanym, a nawet śmietaną.
Przepis
Po obejrzeniu tego dowiesz się, jak zrobić zdrowe ciasteczka „Maria” z domowej przesianej mąki. Autor szczegółowo przedstawia cały proces od przygotowania samej mąki do pojawienia się potrawy na stole. Ten niezwykle smaczny przysmak z łatwością przygotujesz w domu.
Teraz już wiesz, jak łatwo i prosto zrobić pyszne i zdrowe ciasteczka Maria. Ani starzy, ani młodzi nie mogą się oprzeć takiemu przysmakowi. Idealnie nadaje się na rodzinne przyjęcie przy herbacie lub przyjacielskie spotkania. Kochasz domowe ciasta? Próbowałeś pieczenia „Marii” w domu? Jeśli tak, jaki jest przepis? Powiedz nam w komentarzach, czy podoba Ci się ten przepis i czy jesteś gotowy, aby wypróbować go w praktyce.
Inne przepisy na ciasteczka
ciasteczka bananowe
Ciasteczka z ciasta francuskiego
majonezowe ciasteczka
Ciasteczka na jogurcie
domowe ciasteczka
Miłego czytania!