Ciasteczka migdałowe według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszne makaroniki – przepis z dzieciństwa

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • patelnia;
  • głęboka miska;
  • młynek do kawy (blender, maszynka do mięsa);
  • Łopatka;
  • sito;
  • rękaw cukierniczy;
  • papier do pieczenia;
  • Papier do pieczenia;
  • piekarnik.

Składniki

Produkt Ilość
Migdałowy 150 gramów
Cukier 300g
jajka kurze 4-5 szt.
Mąka 40 gramów

W razie potrzeby do przepisu można dodać cukier waniliowy lub szczyptę waniliny.

Gotowanie krok po kroku

  • Weź rondel i połącz go z głęboką miską o takim rozmiarze, aby można było zrobić kąpiel wodną. Wlej wodę do głębokiego rondla i zagotuj.

    Przygotuj rondel do kąpieli wodnej, zagotuj wodę.

  • W międzyczasie, gdy woda się zagotuje, zmiel 150 g surowych (nieprażonych) migdałów w młynku do kawy lub blenderze. Ponieważ migdały muszą być zmielone na drobny miękisz, a nie do stanu mąki, maszynka do mięsa nadaje się również do mielenia. W mgnieniu oka można rozkruszyć migdał nożem, ale wymaga to dużo czasu i wysiłku.

    Migdały należy zmielić w blenderze i młynku do kawy na drobną okruchy.

  • W głębokiej misce wymieszaj powstałe okruchy migdałów i 300 g cukru. W razie potrzeby możesz dodać torebkę cukru waniliowego lub małą szczyptę waniliny.

    Wymieszaj migdały z cukrem.

  • Weź cztery duże lub pięć małych jaj kurzych i oddziel białka od żółtek. Powstałe białko wlać do masy migdałowo-cukrowej i dokładnie wymieszać wszystkie składniki szpatułką, aż do uzyskania jednorodnej masy.

    Białka dodać do okruchów migdałów i cukru i wymieszać masę.

  • W tym czasie twoja woda powinna już się gotować. Garnek z wrzącą wodą zdejmujemy z ognia i umieszczamy na nim miskę z masą migdałową, tworząc łaźnię wodną. Mieszając mieszankę szpatułką podgrzej do około 45 stopni.

    Masę wkładamy do kąpieli wodnej i podgrzewamy, mieszając.

  • Wyjmij miskę ciepłej mieszanki cukrowo-migdałowej z kąpieli wodnej i ostudź lekko. Następnie do pojemnika wprowadź 40 g mąki, przesiewając przez sito.

    Przesiej mąkę do ciasta migdałowego.

  • Wszystko dokładnie wymieszaj, aby powstało ciasto. Okaże się dość płynny i płynny.

    Dokładnie wymieszaj ciasto z mąką, okazuje się, że jest płynne.

  • Wlej powstałe ciasto do torebki na ciasto. Jeśli go nie masz, możesz łyżką formować porcje ciasteczek. Nie rozkładaj porcji ciasta zbyt blisko siebie, ponieważ rozleją się i mogą zlewać się w jedno miejsce.

    Wlej ciasto do torebki cukierniczej.

  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i z woreczka do ciasta uformować małe kółka z ciasta migdałowego. Jeśli nie masz w kuchni pergaminu, posmaruj czystą blachę olejem i lekko posyp mąką.

    Okrągłe ciasteczka formujemy na blasze pokrytej pergaminem.

  • Wyślij ciasteczka do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni przez 20-25 minut.

    Te ciasteczka piecze się przez 20-25 minut.

  • Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika i ostudź, po czym możesz je podać do stołu.

    Jak widać, luksusowe makaroniki można bez problemu przygotować nawet w domu.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    Sam makaronik wygląda dość osobliwie i nie wymaga dekoracji. Ale zawsze możesz podać go na ładnym talerzu lub ułożyć w kształcie piramidy.

    Weź duży płaski talerz. Na jedną połowę połóż porcję ciasteczek, drugą posyp odrobiną cukru pudru i ułóż kilka migdałów. Możesz również podać ciasteczka na stole z porcją dżemu lub skondensowanego mleka.

    Przepis

    Aby w pełni zwizualizować proces robienia makaroników, możesz również obejrzeć szczegółowy przepis.

    Dzisiaj nauczyłeś się gotować pyszne makaroniki według bardzo prostego i szybkiego przepisu. Czy udało Ci się ugotować smakołyk? Czy znasz jakieś sekrety tworzenia pysznych makaroników? Jeśli chcesz podzielić się swoimi doświadczeniami i przemyśleniami na temat przepisu, śmiało napisz komentarz do tego artykułu.

    Inne przepisy na ciasteczka

    Ciasteczka na śmietanie

    Ciasteczka Czułość

    Ciasto parzone

    Szkockie ciastka

    Ciasteczka z miodem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author