Ciasteczka Minuta według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciasteczka Minutka - bardzo szybko, prosto i smacznie

Sprzęt i przybory kuchenne: wałek do ciasta, blat roboczy, nóż, blacha do pieczenia, pergamin, piekarnik.

Składniki

Masło (margaryna) 200 gramów
Cukier 220 gramów
Dowolna skrobia 110 g
Mąka pszenna 500 gramów
Jajka 4 rzeczy.
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Sól 1 szczypta
Cukier waniliowy 8 gramów
orzechy 0,5 stosu.

Gotowanie krok po kroku

  • Na początek wysyłamy do ognia rondel z grubym dnem, do którego wkładamy 200 g masła lub margaryny. Roztapiamy go na małym ogniu, ciągle mieszając, nie pozwalamy mu się zagotować. Następnie odczekaj kilka minut, aż olej ostygnie i wlej go do głębokiej miski.

    Poświęć chwilę na przygotowanie ciasteczek, przygotuj składniki

  • Do masła dodać 220 g cukru, 8 g cukru waniliowego i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem.

    Aby przygotować ciasteczka, chwilę wymieszaj składniki

  • Następnie dodawaj 4 jajka pojedynczo. Po każdym dodaniu lekko ubij płynną mieszankę.

    Poświęć chwilę, aby zrobić ciasteczka, ubij jajka.

  • Następnie dodaj 110 g skrobi i mieszaj do uzyskania gładkości, rozbij grudki. Do osobnej miski przesiej 500 g mąki, a następnie połowę dodaj do płynnej masy, zalej 2 łyżeczki. proszek do pieczenia i wymieszaj. Proszek do pieczenia może zastąpić 1 łyżeczkę. soda gaszona octem lub kwaskiem cytrynowym.

    Aby przygotować ciasteczka, minutę przesiej mąkę

  • Następnie dodać pozostałą mąkę w częściach, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto, które nie przykleja się do rąk. Każda gospodyni może potrzebować innej ilości mąki, wszystko zależy od wielkości jaj i całkowitej masy płynnej masy.

    Poświęć chwilę na przygotowanie ciasteczek, zagnieść ciasto

  • Gotowe ciasto można od razu wykorzystać. Na przykład można z niego zwinąć kulki wielkości orzecha włoskiego, położyć je na blasze do pieczenia i wysłać do pieczenia. Ale owijamy ciasto folią spożywczą lub możesz po prostu włożyć do plastikowej torby i wysłać do zamrażarki na 2 godziny.

    Poświęć chwilę na przygotowanie ciasteczek, włóż ciasto do torebki

  • Następnie wyjmujemy ciasto, odcinamy z niego trzecią część. Reszta jest ponownie owijana i wysyłana do lodówki. Posyp powierzchnię roboczą mąką i rozwałkuj ciasto. Z pokrojonego ciasta rozwałkować za pomocą wałka do ciasta warstwę o grubości 4-5 mm. Teraz bierzemy formy i wycinamy różne figurki. Możesz zaangażować dzieci w ten proces, dla nich będzie to bardzo ekscytujące zajęcie.

    Poświęć chwilę na przygotowanie ciasteczek, podziel ciasto

  • Blachę do pieczenia przykrywamy pergaminem, układamy figury. Jeśli chcesz, możesz ozdobić figurki. Bierzemy połowę jądra orzecha włoskiego i wciskamy trochę w figurkę ciasteczka.

    Ciasteczka Minutka - bardzo szybko, prosto i smacznie

  • Blachę wysyłamy do piekarnika, pieczemy przez 15-18 minut w temperaturze 190 stopni. Czas pieczenia może być różny dla każdego, zależy to od funkcji piekarnika. Następnie powtórz tę samą procedurę z pozostałym ciastem. Gotowe ciasteczka wyjmujemy, jeszcze ciepłe zwijamy lub posypujemy cukrem pudrem, podajemy z herbatą

    Ciasteczka Minuta według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Przepis

    Teraz masz przepis na bardzo smaczne ciasteczko, które nazywa się „Minuta”. Jak widać, pieczenie może być zabawą dla dzieci. Potem małe fidgety z radością napiją się herbaty z takim dziełem sztuki. Jeśli chcesz nie tylko poczytać, ale także przyjrzeć się procesowi robienia ciasteczek Minute, proponujemy obejrzenie krótkiego, z którego dowiesz się, jak wyrabiać ciasto, jaką konsystencję powinno uzyskać, jak będą wyglądały ciasteczka po upieczeniu .

    Drodzy czytelnicy, napiszcie w komentarzach, jeśli korzystaliście z tego przepisu, podobało wam się ciastko Minutka? Jeśli macie przepisy na szybkie i smaczne dania, zostawcie je w komentarzach, chętnie je poznamy i spróbujemy.

    Inne przepisy na ciasteczka

    ciasteczka Madeleine

    dwa kolorowe ciasteczka

    Ciasteczka z ciasta francuskiego

    Ciasteczka Leningradskoje

    makaroniki

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author