
Sprzęt i przybory kuchenne: miska głęboka, łyżka, pergamin, piekarnik, blacha do pieczenia.
Składniki
Mąka pszenna | 400 gramów |
Cukier | 150 gramów |
jajka kurze | 2 szt. |
Masło | 150 gramów |
Miód | 4 łyżki. l. |
Proszek do pieczenia | 1 ul. l. |
Sól | 1 szczypta |
Gotowanie krok po kroku
15 minut przed rozpoczęciem gotowania wyjmujemy z lodówki 150 g masła, aby stało się miękkie. Jeśli chcesz, możesz zastąpić masło margaryną lub pastą do smarowania. Na początek do głębokiej miski przesiej 400 g mąki, dodaj do niej masło i zmiel składniki rękoma na małe okruchy. 
Następnie dodaj 4 łyżki miodu. Miód powinien być płynny, jeśli jest stały, rozpuść go w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Nie musisz go gotować, wystarczy go trochę podgrzać, aby się roztopiło. 
Tutaj dodajemy 150 g cukru, 2 jajka kurze, szczyptę soli, jedną łyżkę proszku do pieczenia. Ciasto zagnieść najpierw łyżką, a następnie ręką. Ciasto będzie miękkie i klei się do dłoni. 
Aby ułatwić w przyszłości pracę z ciastem, przykryj je folią spożywczą i wyślij do lodówki na pół godziny. 
Po tym czasie przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Włącz piekarnik do 180 stopni, aby się rozgrzał. Ciasto wyjmujemy z lodówki, odrywamy kawałek i zwijamy w kulkę. Rozmiar kuli będzie nieco większy niż orzech. Aby podczas formowania kulek ciasto nie przyklejało się do dłoni, posmaruj je olejem roślinnym. Kawałki ciasta rozkładamy na blasze do pieczenia, zachowując odległość około 2 cm od siebie. 
Naciśnij lekko kulki rękami, aby były bardziej płaskie. Wysyłamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Gotowe ciasteczka rozkładamy na płaskim talerzu, pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy z herbatą lub innym napojem. Te ciasteczka są bardzo miękkie, piaszczyste, długo nie czerstwieją. Z pewnością zadowoli nie tylko dorosłych, ale także dzieci. Smacznego! 
Przepis
Wszyscy wiemy, że domowe ciasta są o wiele zdrowsze niż te kupione w sklepie, ponieważ nie używamy barwników ani konserwantów, jak to jest w zwyczaju przy produkcji. Ale nie każda gospodyni zajmuje się pieczeniem ze względu na to, że jest to bardzo długi proces, bo gotowe jest łatwiejsze. Po zapoznaniu się z przepisem na miodowe ciasteczka zrozumiesz, że przygotowanie go zajmie tylko 10-15 minut twoich aktywnych działań, a to nie tak dużo.
Zwłaszcza, gdy w efekcie otrzymujesz nie tylko smaczny, ale i zdrowy deser. Aby bardziej szczegółowo zająć się jego przygotowaniem, proponujemy obejrzenie krótkiego, ale bardzo pouczającego, gdzie dziewczyna zademonstrowała cały proces, pokazała efekt końcowy.
Mamy nadzieję, że zapisałeś ten przepis na miodowe ciasteczka do swojej książki kucharskiej i wykorzystasz go w przyszłości. Po przygotowaniu takich ciasteczek napisz do nas w komentarzach, czy wszystko Ci się ułożyło, czy było smaczne, czy Twoja rodzina lubiła to ciasto. A także zostaw swoje przepisy na pyszne i szybkie pieczenie, być może niektórzy czytelnicy będą nimi zainteresowani.
Inne przepisy na ciasteczka
Ciasteczka owsiane
Ciasteczka bez cukru
Ciastka bez mąki
Ciasteczka z trzciny cukrowej
Lukier do ciasteczek
Miłego czytania!