
Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, blacha do pieczenia, pergamin lub mata do pieczenia, miska – 2 szt., łopatka, sitko, trzepaczka, nóż, łyżka stołowa i łyżeczka.
Składniki
kefir | 130 gramów |
jajka | 1 szt. |
Sól | 1/3 łyżeczki |
cukier do ciasta + do posypania | 1 ul. l. + 5 łyżek. l. |
olej roślinny | 80 gramów |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
mąka | 10 ul. l. |
Gotowanie krok po kroku
Wlej 130 g kefiru do miski, dodaj jedno jajko, 1/3 łyżeczki. sól, 1 łyżka. l. cukier i 80 g rafinowanego oleju roślinnego. 
Dokładnie wymieszaj składniki trzepaczką do uzyskania gładkości. W misce wymieszaj 10 łyżek. l. mąka i 1 łyżeczka. proszek do pieczenia. Do płynnych składników dodawać stopniowo mieszankę mąki i proszku do pieczenia, przesiewając je przez sito. 
Delikatnie wymieszaj powstałą mieszaninę szpatułką, upewnij się, że składniki są dokładnie wymieszane, bez grudek. Następnie połóż ciasto na stole i wyrabiaj je rękami, aż stanie się miękkie i giętkie. 
Przygotuj blachę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia. Jeśli nie ma papieru, po prostu posmaruj go olejem roślinnym. Z ciasta rozwałkować wici i podzielić na 16 równych części o masie ok. 40 g. 
Weź jedną część i rozwałkuj z niej wici o długości 10-12 cm.Kiełbasę z ciasta lekko dociśnij palcami, aby przybrała postać płaskiego paska. 
Zanurz powstały przedmiot jedną stroną w cukrze i dobrze dociśnij, aby powierzchnia była całkowicie pokryta cukrem. 
Połóż ciasteczka na blasze do pieczenia, posypane stroną do góry. Należy pamiętać, że podczas pieczenia ciasteczka nieco się rozszerzą. Ułóż je w odpowiedniej odległości od siebie, aby produkty nie sklejały się podczas pieczenia. 
W ten sam sposób uformuj pozostałe ciasto. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180 stopni. Przygotowane produkty włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut, aż się lekko zrumienią. Jeśli chcesz bardziej chrupiące ciastko, zwiększ czas o kolejne 5 minut. 
Po upływie tego czasu wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozwól im całkowicie ostygnąć, dopiero potem wyjmij z blachy do pieczenia. 
Przepis
Aby proces robienia ciasteczek przebiegł bezproblemowo, jednym oddechem iz przyjemnością, oferujemy niewielką pomoc. Będziesz mógł wyraźniej zobaczyć wszystkie etapy składowe, od mieszania składników, przygotowania ciasta, a skończywszy na formowaniu i pieczeniu pysznych produktów.
Jak widać, czasami najbardziej nieoczekiwane i niezwykłe produkty, które wydają się nie mieć już zastosowania, mogą zamienić się w pyszne ciasteczka. Przepis uderza prostotą składników i łatwością przygotowania, będziesz potrzebował minimum wysiłku i czasu.
Jeśli próbowałeś już pieczenia ciasteczek na kefirze, podziel się wrażeniami. Jakie trudności napotkałeś w procesie przygotowania? Jak długo produkty pozostają świeże? Co chciałbyś zmienić w przepisie? Czy dodałeś jakieś składniki do sugerowanego przepisu? Jeśli tak, jak wpłynęło to na smak? Zawsze jesteśmy po stronie eksperymentów! Czekamy na Wasze opinie i komentarze.
Inne przepisy na ciasteczka
Ciasteczka z jabłkami
Ciastka bez mąki
Ciasteczka z mlekiem
herbatniki kawowe
ciasteczka Madeleine
Miłego czytania!