
Sprzęt i przybory kuchenne:
- forma – leszczyna;
- mikser;
- śmigać;
- łyżka;
- głębokie miski;
- rondle.
Składniki
Produkt | Ilość |
mąka pszenna | 400 gramów |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
kurze jajo | 2 szt. |
masło | 180 g + 30 g na farsz |
cukier | 140 g + 200 g na farsz |
śmietana 33% tłuszczu | 150 gramów |
Sól | szczypać |
Czy wiedziałeś? Proszek do pieczenia można zastąpić sodą. W tej części testu musisz wziąć 0,5 łyżeczki. sodę i ugasić octem. Dodaj z płynnymi produktami.
Gotowanie krok po kroku
Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia i dobrze wymieszać trzepaczką. 
W osobnej głębokiej misce wymieszaj jajka, cukier i szczyptę soli. 
Ubijaj trzepaczką lub mikserem, aż utworzy się lekka puszysta masa. 
Roztop masło i schłodź do temperatury pokojowej. Dodaj do mieszanki z cukrem jajecznym i mieszaj, aż będzie gładka. 
W małych częściach do powstałej masy dodać mąkę, początkowo mieszając trzepaczką, a następnie łyżką. 
Gdy mieszanie łyżką stanie się trudne, kontynuuj wyrabianie rękoma. W razie potrzeby dodać mąkę, ciasto nie powinno być zatkane, ale raczej miękkie. 
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ciasto wstawiamy do lodówki na 30-40 minut. 
Przed pieczeniem musisz przygotować do pracy formę orzecha laskowego. Dobrze podgrzej formę zgodnie z instrukcją użycia. Jeśli masz starszą patelnię lub patelnię gazową, poczekaj, aż się nagrzeje. Takie formy przed pieczeniem należy raz nasmarować olejem roślinnym, w przeciwnym razie pierwsza partia orzechów może się przykleić. Nie jest to konieczne w przypadku nowych projektów z powłoką teflonową lub nieprzywierającą. 
W czasie nagrzewania się formy należy wyjąć ciasto z lodówki i uformować z niej kulki o średnicy 1,5 – 2 cm, w zależności od wielkości i kształtu „orzeszki”. 
Jak tylko orzech laskowy się rozgrzeje, każdą foremkę napełnić ciastem, zamknąć pokrywką i piec 3-4 minuty na złoty kolor. 
Następnie za pomocą szpatułki wyjmij ciasteczka z foremki do ostygnięcia. 
Z pozostałego ciasta upiec połówki orzechów. 
Wsyp cukier do rondla z grubym dnem i umieść na średnim ogniu. Jak tylko cukier zacznie się topić, zacznij intensywnie mieszać zawartość, aby nie powstały grudki, a karmel się nie przypalił. 
Gdy wszystkie kryształki cukru się rozpuszczą, dodaj masło i energicznie mieszaj. 
Równolegle z tym procesem musisz podgrzać krem. Muszą być doprowadzone do wrzenia, ale w żadnym wypadku nie wolno im się gotować. Delikatnie wlej gorącą śmietanę do karmelu, zmień ogień na średni i dobrze wymieszaj. 
Gotuj przez 5-7 minut, aż zgęstnieje, w razie potrzeby możesz gotować trochę dłużej. 
Pozwól karmelowi ostygnąć do temperatury pokojowej. 
Wypchaj każdą połówkę nakrętki, a następnie połącz je. 
W razie potrzeby do nadzienia można dodać orzechy – orzechy laskowe, orzeszki ziemne lub orzechy włoskie. Przed podaniem gotowe orzechy można posypać cukrem pudrem. 
Czy wiedziałeś? Orzechy mogą być wypełnione wieloma różnymi odmianami: gotowanym skondensowanym mlekiem, czekoladowym ganache, budyniem lub kremem twarogowym.
Przepis
W przepisie zobaczysz, jak prawidłowo zagnieść ciasto na ciasteczka Nuts i przygotować nadzienie karmelowo-śmietankowe.
Od jak dawna nie jadłeś ciasteczek nadziewanych orzechami laskowymi? Orzechy przygotowane według tego przepisu przeniosą Cię do dzieciństwa. Wiele osób lubi nadziewać takie Orzechy gotowanym skondensowanym mlekiem. Czy próbowałeś nadzienia z kremem karmelowym? Dzięki przepisowi krok po kroku ze zdjęciami przygotowanie takiego nadzienia jest bardzo łatwe. Spróbuj i daj mi znać, jak uzyskasz wynik.
Inne przepisy na ciasteczka
Ciasteczka z Flulingi
Ciasteczka
Ciasteczka z Orzechami
Ciasteczka z dżemem
Ciasteczka z polewą
Miłego czytania!