Ciasteczka Orzechowe według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciasteczka Orzechowe w formie elektrycznej – smak z dzieciństwa

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • forma – leszczyna;
  • mikser;
  • śmigać;
  • łyżka;
  • głębokie miski;
  • rondle.

Składniki

Produkt Ilość
mąka pszenna 400 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kurze jajo 2 szt.
masło 180 g + 30 g na farsz
cukier 140 g + 200 g na farsz
śmietana 33% tłuszczu 150 gramów
Sól szczypać

Czy wiedziałeś?  Proszek do pieczenia można zastąpić sodą. W tej części testu musisz wziąć 0,5 łyżeczki. sodę i ugasić octem. Dodaj z płynnymi produktami.

Gotowanie krok po kroku

  • Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia i dobrze wymieszać trzepaczką.

    Dodaj proszek do pieczenia do mąki i wymieszaj.

  • W osobnej głębokiej misce wymieszaj jajka, cukier i szczyptę soli.

    Dodaj szczyptę soli i cukru do jajek.

  • Ubijaj trzepaczką lub mikserem, aż utworzy się lekka puszysta masa.

    Jajka wymieszać trzepaczką z cukrem.

  • Roztop masło i schłodź do temperatury pokojowej. Dodaj do mieszanki z cukrem jajecznym i mieszaj, aż będzie gładka.

    Do masy jajecznej wlej roztopione masło.

  • W małych częściach do powstałej masy dodać mąkę, początkowo mieszając trzepaczką, a następnie łyżką.

    Stopniowo dodawaj mąkę i zacznij wyrabiać ciasto.

  • Gdy mieszanie łyżką stanie się trudne, kontynuuj wyrabianie rękoma. W razie potrzeby dodać mąkę, ciasto nie powinno być zatkane, ale raczej miękkie.

    Ciasto nie powinno być zatkane.

  • Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ciasto wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.

    Gotowe ciasto wysyłamy do lodówki.

  • Przed pieczeniem musisz przygotować do pracy formę orzecha laskowego. Dobrze podgrzej formę zgodnie z instrukcją użycia. Jeśli masz starszą patelnię lub patelnię gazową, poczekaj, aż się nagrzeje. Takie formy przed pieczeniem należy raz nasmarować olejem roślinnym, w przeciwnym razie pierwsza partia orzechów może się przykleić. Nie jest to konieczne w przypadku nowych projektów z powłoką teflonową lub nieprzywierającą.

    Podgrzewamy formę do pieczenia orzechów.

  • W czasie nagrzewania się formy należy wyjąć ciasto z lodówki i uformować z niej kulki o średnicy 1,5 – 2 cm, w zależności od wielkości i kształtu „orzeszki”.

    Ciasto rozwałkować na małe kulki.

  • Jak tylko orzech laskowy się rozgrzeje, każdą foremkę napełnić ciastem, zamknąć pokrywką i piec 3-4 minuty na złoty kolor.

    Kulki rozkładamy w formie, zamykamy i pieczemy na złoty kolor.

  • Następnie za pomocą szpatułki wyjmij ciasteczka z foremki do ostygnięcia.

    Ostrożnie wyjmij półfabrykaty z formy.

  • Z pozostałego ciasta upiec połówki orzechów.

    Niech ciasteczka ostygną.

  • Wsyp cukier do rondla z grubym dnem i umieść na średnim ogniu. Jak tylko cukier zacznie się topić, zacznij intensywnie mieszać zawartość, aby nie powstały grudki, a karmel się nie przypalił.

    Aby przygotować nadzienie, rozpuść cukier w rondelku.

  • Gdy wszystkie kryształki cukru się rozpuszczą, dodaj masło i energicznie mieszaj.

    Dodaj masło do stopionego cukru.

  • Równolegle z tym procesem musisz podgrzać krem. Muszą być doprowadzone do wrzenia, ale w żadnym wypadku nie wolno im się gotować. Delikatnie wlej gorącą śmietanę do karmelu, zmień ogień na średni i dobrze wymieszaj.

    Do masy karmelowej wprowadzamy gorącą śmietankę.

  • Gotuj przez 5-7 minut, aż zgęstnieje, w razie potrzeby możesz gotować trochę dłużej.

    Masę karmelowo-kremową gotujemy, aż zgęstnieje.

  • Pozwól karmelowi ostygnąć do temperatury pokojowej.

    Gdy ostygnie, nadzienie jeszcze bardziej zgęstnieje.

  • Wypchaj każdą połówkę nakrętki, a następnie połącz je.

    Każdą połowę orzecha wypełniamy masą karmelową.

  • W razie potrzeby do nadzienia można dodać orzechy – orzechy laskowe, orzeszki ziemne lub orzechy włoskie. Przed podaniem gotowe orzechy można posypać cukrem pudrem.

    Jak widać, nawet zwykłe ciasteczka Nuts mogą być bardziej oryginalne dzięki delikatnemu nadzieniu.

  • Czy wiedziałeś?  Orzechy mogą być wypełnione wieloma różnymi odmianami: gotowanym skondensowanym mlekiem, czekoladowym ganache, budyniem lub kremem twarogowym.

    Przepis

    W przepisie zobaczysz, jak prawidłowo zagnieść ciasto na ciasteczka Nuts i przygotować nadzienie karmelowo-śmietankowe.

    Od jak dawna nie jadłeś ciasteczek nadziewanych orzechami laskowymi? Orzechy przygotowane według tego przepisu przeniosą Cię do dzieciństwa. Wiele osób lubi nadziewać takie Orzechy gotowanym skondensowanym mlekiem. Czy próbowałeś nadzienia z kremem karmelowym? Dzięki przepisowi krok po kroku ze zdjęciami przygotowanie takiego nadzienia jest bardzo łatwe. Spróbuj i daj mi znać, jak uzyskasz wynik.

    Inne przepisy na ciasteczka

    Ciasteczka z Flulingi

    Ciasteczka

    Ciasteczka z Orzechami

    Ciasteczka z dżemem

    Ciasteczka z polewą

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author