
Sprzęt i przybory kuchenne:
- piekarnik;
- Papier do pieczenia;
- lodówka;
- głęboka miska;
- łyżka;
- film spożywczy;
- pergamin;
- młynek do kawy.
Składniki
Produkt | Ilość |
Płatki owsiane | 170 gramów |
jajko | 1 szt. |
Proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
Cukier | 100 gramów |
Cukier waniliowy | 0,5 łyżeczki |
Zmiękczone masło | 100 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Najpierw musisz zmielić 170 g płatków owsianych w młynku do kawy lub blenderze, aby zrobić płatki owsiane. Ciasteczka owsiane wykonane bez użycia mąki pszennej są mniej kaloryczne, kruche i delikatne. 
W osobnej misce wymieszaj suche składniki – płatki owsiane i 1 łyżeczkę. proszek do pieczenia, wymieszać. 
Do innej miski dodać 100 g masła w temperaturze pokojowej, dobrze rozetrzeć do uzyskania jasnej i jednolitej konsystencji. 
Do oleju wlej 100 g cukru, 0,5 łyżeczki. cukier waniliowy i zmielić. Do ciastek owsianych można dodać mielony cynamon, nada to przyjemny aromat i piękny brązowawy kolor. Jeśli zastąpisz cukier biały cukrem trzcinowym, otrzymasz ciasteczka owsiane o delikatnym karmelowym smaku i odcieniu. 
Następnie ubij jedno jajko. 
Dokładnie wymieszaj, aż utworzy się jednorodna masa. Do ciasta możesz dodać dowolne orzechy, starte jabłka, suszone owoce, czekoladę, przyprawy i przyprawy – co tylko chcesz. Dodając nowe składniki za każdym razem, gdy gotujesz, otrzymasz zupełnie inne ciasteczka. 
Wsypać płatki owsiane z proszkiem do pieczenia w częściach, dobrze wymieszać za każdym razem łyżką. 
Ciasto jest bardzo miękkie. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut, aby olej się złapał i ciasto zgęstniało. Jeśli nie masz tyle czasu, możesz włożyć ciasto do zamrażarki na 20-30 minut, wtedy złapie się szybciej, ale nie przesadzaj, aby nie zamarzło. Takie ciasto można przygotować na przyszłość, zamrozić i w razie potrzeby upiec ciasteczka. 
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować odrobiną masła. Możesz użyć silikonowej maty do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, ścisnąć kawałek, uformować rękami w kulę i położyć na blasze do pieczenia. Nie zapomnij zostawić odstępu między ciasteczkami, ze względu na proszek do pieczenia zwiększy swoją objętość. 
Ciasteczka wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 – 20 minut i pieczemy na złoty kolor. Z tego testu otrzymasz 23 sztuki. 
Schłodź gotowe ciasteczka i podawaj. Ciasteczka owsiane są bardzo smaczne z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Smacznego! 
Przepis
W przepisie możesz zobaczyć, jak z prostych składników zrobić zdrowe i pyszne ciasteczka owsiane, jak zrobić ciasto na bazie owsianki, uformować i upiec ciasteczka. Miłego oglądania!
Jeśli spodobał Ci się przepis na ciasteczka owsiane, chcesz dodać jakieś dodatki, podziel się swoją opcją gotowania dla tego dania – koniecznie zostaw swoją opinię w komentarzach poniżej. Zachwyć całą swoją rodzinę, przyjaciół i współpracowników zdrowymi i szybkimi ciasteczkami owsianymi!
Inne przepisy na ciasteczka
Ciasteczka z trzciny cukrowej
Lukier do ciasteczek
Ciasteczka owsiane
Ciasteczka Orzechowe
Wiedeńskie ciasteczka
Miłego czytania!