Ciasteczka owsiane bez mąki według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciasteczka owsiane bez mąki - szybko, smacznie i zdrowo

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • Papier do pieczenia;
  • lodówka;
  • głęboka miska;
  • łyżka;
  • film spożywczy;
  • pergamin;
  • młynek do kawy.

Składniki

Produkt Ilość
Płatki owsiane 170 gramów
jajko 1 szt.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Cukier 100 gramów
Cukier waniliowy 0,5 łyżeczki
Zmiękczone masło 100 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw musisz zmielić 170 g płatków owsianych w młynku do kawy lub blenderze, aby zrobić płatki owsiane. Ciasteczka owsiane wykonane bez użycia mąki pszennej są mniej kaloryczne, kruche i delikatne.

    Płatki owsiane zmiel na mąkę.

  • W osobnej misce wymieszaj suche składniki – płatki owsiane i 1 łyżeczkę. proszek do pieczenia, wymieszać.

    Wymieszaj powstałe płatki owsiane z proszkiem do pieczenia.

  • Do innej miski dodać 100 g masła w temperaturze pokojowej, dobrze rozetrzeć do uzyskania jasnej i jednolitej konsystencji.

    Rozetrzeć zmiękczone masło widelcem.

  • Do oleju wlej 100 g cukru, 0,5 łyżeczki. cukier waniliowy i zmielić. Do ciastek owsianych można dodać mielony cynamon, nada to przyjemny aromat i piękny brązowawy kolor. Jeśli zastąpisz cukier biały cukrem trzcinowym, otrzymasz ciasteczka owsiane o delikatnym karmelowym smaku i odcieniu.

    Do masła dodać cukier, cukier waniliowy i ponownie przetrzeć.

  • Następnie ubij jedno jajko.

    Dodaj jajko do mieszanki masła.

  • Dokładnie wymieszaj, aż utworzy się jednorodna masa. Do ciasta możesz dodać dowolne orzechy, starte jabłka, suszone owoce, czekoladę, przyprawy i przyprawy – co tylko chcesz. Dodając nowe składniki za każdym razem, gdy gotujesz, otrzymasz zupełnie inne ciasteczka.

    Ponownie wymieszaj masę już z jajkiem.

  • Wsypać płatki owsiane z proszkiem do pieczenia w częściach, dobrze wymieszać za każdym razem łyżką.

    Stopniowo dodawać mąkę do masy maślanej i zagnieść ciasto.

  • Ciasto jest bardzo miękkie. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut, aby olej się złapał i ciasto zgęstniało. Jeśli nie masz tyle czasu, możesz włożyć ciasto do zamrażarki na 20-30 minut, wtedy złapie się szybciej, ale nie przesadzaj, aby nie zamarzło. Takie ciasto można przygotować na przyszłość, zamrozić i w razie potrzeby upiec ciasteczka.

    Gotowe ciasto okazuje się wodniste, należy je wysłać do lodówki.

  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować odrobiną masła. Możesz użyć silikonowej maty do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, ścisnąć kawałek, uformować rękami w kulę i położyć na blasze do pieczenia. Nie zapomnij zostawić odstępu między ciasteczkami, ze względu na proszek do pieczenia zwiększy swoją objętość.

    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej kulki ciasta.

  • Ciasteczka wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 – 20 minut i pieczemy na złoty kolor. Z tego testu otrzymasz 23 sztuki.

    Ciasteczka bardzo szybko się pieczą.

  • Schłodź gotowe ciasteczka i podawaj. Ciasteczka owsiane są bardzo smaczne z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Smacznego!

    Jak widać, bezmączne ciasteczka owsiane można przygotować bardzo szybko.

  • Przepis

    W przepisie możesz zobaczyć, jak z prostych składników zrobić zdrowe i pyszne ciasteczka owsiane, jak zrobić ciasto na bazie owsianki, uformować i upiec ciasteczka. Miłego oglądania!

    Jeśli spodobał Ci się przepis na ciasteczka owsiane, chcesz dodać jakieś dodatki, podziel się swoją opcją gotowania dla tego dania – koniecznie zostaw swoją opinię w komentarzach poniżej. Zachwyć całą swoją rodzinę, przyjaciół i współpracowników zdrowymi i szybkimi ciasteczkami owsianymi!

    Inne przepisy na ciasteczka

    Ciasteczka z trzciny cukrowej

    Lukier do ciasteczek

    Ciasteczka owsiane

    Ciasteczka Orzechowe

    Wiedeńskie ciasteczka

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author