Ciasteczka owsiane na patelni według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciasteczka owsiane - jak gotować na patelni w 10 minut

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • pojemnik do mieszania składników;
  • blender (opcjonalnie);
  • miska na rodzynki;
  • łyżeczka do herbaty;
  • deska do krojenia;
  • 250-500 ml pojemnik na wrzącą wodę;
  • patelnia z pokrywką;
  • szpatułka silikonowa lub drewniana;
  • kuchenka lub płyta grzewcza;
  • podawać danie.

Składniki

Produkt Ilość
Jajka 3 szt.
Płatki owsiane błyskawiczne 150 gramów
Sól 1 szczypta
Woda 200 gramów
rodzynki 50-100 g (do smaku)
mielony cynamon 1/2 łyżeczki
Cukier smak

Czy wiedziałeś? Płatki owsiane mają wiele przydatnych właściwości, utrzymują sylwetkę, dostarczają organizmowi witamin i minerałów, a dzięki składnikom odżywczym na długo zaspokajają głód. Brytyjczycy nie bez powodu jedzą na śniadanie płatki owsiane od wieków. W Wielkiej Brytanii według statystyk najniższy wskaźnik chorób przewodu pokarmowego.

Gotowanie krok po kroku

  • Zagotowujemy 200 ml wody. Rodzynki wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem na 10-15 minut.

    Wstępnie napełnij rodzynki wrzącą wodą.

  • W misce umieścić 150 g płatków owsianych. Jeśli lubisz delikatniejszą konsystencję ciasteczek, możesz zmielić płatki blenderem.

    Wsyp płatki owsiane do miski.

  • Do płatków dodać 1 szczyptę soli, cukier do smaku, 1/2 łyżeczki. cynamon.

    Dodaj cukier i cynamon do płatków zbożowych.

  • Odcedź wodę z rodzynek i wlej ją do płatków.

    Dodajemy również rodzynki.

  • Do pojemnika ze składnikami dodaj 3 białka jajek.

    Aby zachować kształt masy, dodaj do niej trzy białka.

  • Dokładnie wymieszaj wszystko łyżką, aż gęsta masa będzie jednorodna.

    Masę wymieszać tylko łyżką.

  • Mokrymi rękami uformuj małe ciasteczka na desce do krojenia.

    Ciasta formujemy mokrymi rękami.

  • Rozgrzej suchą patelnię i zmniejsz ogień. Ciasta rozkładamy na dnie patelni, przykrywamy pokrywką na 3 minuty.

    Podgrzewamy suchą patelnię i kładziemy na niej półfabrykaty.

  • Otwórz pokrywkę, odwróć ciastka łopatką, zamknij pokrywkę na kolejne 3 minuty.

    Odwróć ciasteczka na drugą stronę i przykryj pokrywką.

  • Wyłącz ogień i pozostaw ciasteczka na patelni pod pokrywką na 10 minut.

    Gotowe ciasteczka należy trzymać przez kolejne 10 minut pod pokrywką.

  • Zdejmij pokrywkę i połóż gotowe ciasteczka na naczyniu do podania. Smacznego!

    Takie ciasteczka owsiane na patelni można przygotować, jeśli pilnie chcesz coś smacznego na herbatę.

  • Przepis

    Oprócz powyższego zapraszamy do obejrzenia filmu z dodatkowymi szczegółami oraz opisem całego procesu robienia ciasteczek owsianych na patelni.

    Drodzy przyjaciele, dzisiaj widzieliście, jak łatwo i szybko można zrobić wspaniałe, smaczne ciasteczka owsiane w bardzo oryginalny sposób. Jako dodatkowy składnik przepisu wykorzystano rodzynki. W rzeczywistości smak tego deseru można zmienić dodając orzechy, suszone morele i inne suszone owoce. Co możesz zaproponować lub wykorzystałeś już w składnikach przepisu? Jakimi rezultatami gotowania możesz się podzielić? Zostawcie swoje komentarze i życzenia, powodzenia w kulinarnych eksperymentach!

    Inne przepisy na ciasteczka

    Ciasteczka bez cukru

    Ciasteczka bez mąki

    Ciasteczka z trzciny cukrowej

    Lukier do ciasteczek

    Ciasteczka owsiane

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author